avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... inteprindere individuala - angajati, CAS, posibil ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

inteprindere individuala - angajati, CAS, posibil contract de munca?

1. titularul unei inteprinderi individuale daca lucreaza este obligat sau poate sa incheie contract de munca pe inteprinderea la care este titular, adica a lui?
2. cati salariati poate sa aiba, exista o limita numerica ?
3. plateste obligatoriua CAS chiar daca este salariat la alte persoane terte?

multumesc si santatate sa aveti!
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 18:14, 15 Martie 2010
din cate am studiat am constata urmatoarele:
Regimul juridic al întreprinzătorului persoană fizică titular al întreprinderii individuale

ART. 22
Întreprinderea individuală nu dobândeşte personalitate juridică prin înregistrarea în registrul comerţului.
ART. 23
Întreprinzătorul persoană fizică titular al întreprinderii individuale este comerciant persoană fizică de la data înregistrării sale în registrul comerţului.
ART. 24
Pentru organizarea şi exploatarea întreprinderii sale, întreprinzătorul persoană fizică, în calitate de angajator persoană fizică, poate angaja terţe persoane cu contract individual de muncă, înregistrat la inspectoratul teritorial de muncă, potrivit legii, şi poate colabora cu alte PFA, cu alţi întreprinzători persoane fizice titulari ai unor întreprinderi individuale sau reprezentanţi ai unor întreprinderi familiale ori cu alte persoane juridice, pentru efectuarea unei activităţi economice, fără ca aceasta să îi schimbe statutul juridic dobândit potrivit prezentei secţiuni.
ART. 25
(1) Întreprinzătorul persoană fizică titular al unei întreprinderi individuale nu va fi considerat un angajat al unor terţe persoane cu care colaborează potrivit art. 24, chiar dacă colaborarea este exclusivă.
(2) Întreprinzătorul persoană fizică titular al unei întreprinderi individuale poate cumula şi calitatea de salariat al unei terţe persoane care funcţionează atât în acelaşi domeniu, cât şi într-un alt domeniu de activitate economică decât cel în care şi-a organizat întreprinderea individuală.
(3) Întreprinzătorul persoană fizică titular al unei întreprinderi individuale este asigurat în sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale şi are dreptul de a fi asigurat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi al asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prevăzute de lege.- mergem la cnpas unde face referire la membri asociatiei familiale care nu mai exista si despre inteprindere individula nimic parca nici nu exista .......e legal ce se intampla....cum sa platim daca nu stim cine ce are de platit..........unde trebuie sa sesizam neregulile de palicare a legii?
conform art.25 nici codul fiscal nu poate considera colaboararea intre un srl si inteprindere individuala si impozita sumele ca venituri de natura salariala? deci poate itm ca contrazica legea, eu ca tiutular muncesc zi , nopate fara pontaje si fara sa platesc itm NIMIC....nu cunosc gramatica limbii romane.........sa le fie rusine ii platim ca sa ne incurce sau sa ne indrume cum cere legea....sau poate ei sunt LEGEA si noi acum aflam?
cip200 a scris:

Practica bate teoria. Din OUG 44 se intelege ca nu poate fi angajatul intreprinderii individuale, dar cei de la ITM zic ca poate fi angajat. Poate avea 5 angajati.


ART. 16 – Consimtamantul in forma scrisa; vechimea in munca

(1) (OUG 65/2005) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamântului partilor, in forma scrisa, in limba româna. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Angajatorul persoana juridica, persoana fizica autorizata sa desfasoare o activitate independenta, precum si asociatia familiala au obligatia de a incheia, in forma scrisa, contractul individual de munca anterior inceperii raporturilor de munca


dar din 2005 sau schimbat multe cand a putut pfa sa aiba salariati?
:offtopic: Interventie moderator

@olden,
va rog sa nu mai scrieti mesaje consecutive deoarece incalcati regulamentul forumului si exista nesansa ca mesajele sa fie sterse.

Daca nu a intervenit nimeni dupa ultima dv interventie aveti posibilitatea sa scrieti in continuare folosind functia "Editeaza" - astfel, problema dv va fi mai usor inteleasa si nici nu incalcati regulamentul.
Va multumesc pentru intelegere. :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract munca intreprindere individuala flori_minicards flori_minicards Buna ziua am o inteprindere individuala si doresc sa stiu da imi pot face contract de munca ? (vezi toată discuția)
Intreprindere individuala LucianP LucianP Titularul unei intreprinderi Individuale poate fi si angajat al acesteia? (vezi toată discuția)
Angajari la ii birta birta titularul ii poate sa se angajeze sau trebuie sa incheie contracte separate la cas si cass ? (vezi toată discuția)