avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj

buna seara am si eu cateva intrebari sper sa ma ajutati am terminat facultatea in iulie 2009 licenta am luat-o in febr 2010 acum sunt in somaj si sunt insarcinata in 31 de saptamani as vrea sa stiu daca pot lua concediul de maternitate de 126 de zile dr de familie a zis ca nu pt ca nu sunt asigurata. Somajul se termina in luna aprilie eu voi naste in jur de 15 mai. Daca trebuie sa ma asigur unde trebuie sa merg si pe ce perioada sa ma asigur?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Marioara Maftei , utilizator 13:15, 25 Martie 2010
1. Somerii indemnizati sunt asigurati si la pensie si la sanatate, conform Legii 76/2002:
Art. 48. - (1) Beneficiarii de indemnizaţie de şomaj sunt asiguraţi în sistemul asigurărilor sociale de stat şi în sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi beneficiază de toate drepturile prevăzute de lege pentru asiguraţii acestor sisteme.
(2) Contribuţia pentru asigurările sociale de stat şi contribuţia pentru asigurările sociale de sănătate se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj şi se virează caselor de asigurări respective de către agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă.
(3) Drepturile de asigurări sociale de stat ale persoanelor beneficiare de indemnizaţie de şomaj se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat.

2. Dati-i sa citeasca si medicului de familie!

3. Luati certificatul medical de maternitate si il duceti la Agentia de Somaj care il calculeaza si il plateste.

4. Concediul de maternitate si CCC pana la 2 ani suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa incetarea CCC.
ma scuzati dar nu conteaza daca am lucrat sau nu? Eu nu am lucrat am somajul de la terminarea facultatii deci in acest caz pot lua concediu pre si post natal si apoi cel de crestere a copilului pt 2 ani va multumesc astept raspunsul dumneavoastra
1. Pentru concediul de maternitate, v-am demostrat mai sus ca in perioada de somaj sunteti asigurata la sanatate deci puteti beneficia de acesta.

2. Pentru CCC pana la 2 ani, va redau din OUG 148/2005:
Art.1
(2) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
a) şi-au însoţit şoţul/soţia trimis/trimisă în misiune permanentă în străinătate;
b) au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii;
c) au beneficiat de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii;

d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii, în condiţiile prevăzute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare;
e) au realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii în condiţiile prevăzute de actele normative cu caracter special care reglementează concedierile colective;
f) au realizat în sistemul public de pensii, anterior datei intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, perioade de stagiu de cotizare pe bază de contract de asigurare socială;
g) au beneficiat de indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la vârsta de 2 ani, respectiv până la vârsta de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
h) au beneficiat de pensii de invaliditate;
i) au beneficiat de concediu fără plată pentru a participa la cursuri de formare şi perfecţionare profesională din iniţiativa angajatorului sau la care acesta şi-a dat acordul, organizate în condiţiile legii;
j) au lucrat cu contract individual de muncă în străinătate, pe baza acordurilor guvernamentale bilaterale încheiate de România cu alte state;
k) se află în perioada de întrerupere temporară a activităţii, din iniţiativa angajatorului, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;
l) se află în perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenţă sau de diplomă, în vederea angajării ori, după caz, trecerii în şomaj, potrivit legii;
m) urmează cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar şi universitar, organizat potrivit legii, frecventate fără întrerupere. Sunt exceptate de la această obligaţie persoanele care au întrerupt cursurile din motive medicale.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Martie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
va multumesc pt raspunsuri dar inca mai sunt nelamurita sunteti sigur ca voi putea beneficia de concediul pre si post natal deoarece eu sunt SOMERA DE LA FACULTATE nu am lucrat niciodata.
Dr. de familie si ginecologul cand le-am cerut sa-mi dea acest concediu au spus ca nu se poate pt ca sunt somera dar nu am lucrat niciodata,va rog sa-mi raspundeti mai simplu sa inteleg si daca am acest drept cum pot sa conving dr. de familie sa-mi dea acest concediu?
Si la a doua intrebare mi-ati raspuns cu un text din lege si nu prea am inteles voi putea beneficia de concediul de 2 ani pt cresterea copilului? Eu voi naste in jur de 15-20 mai daca reusesc sa iau concediul de 126 de zile ma incadrez nu o sa am lipsuri. Din luna mai 2010 am numarat inapoi 12 luni si in mai 2009 eram inca la facultate(pe care am terminat-o in iulie 2009).
Sper ca ma puteti lamuri eu inteleg mai greu de asta v-am bombarat cu aceleasi intrebari Va multumesc
Textele de lege date de D-nul Tudor Valeriu va sunt favorabile, adica beneficiati de toate aceste drepturi.
Medicului de familie puteti sa-i spuneti ca vi s-a cerut concediul medical respectiv la biroul pentru someri.Insistati sa vi se dea pentru ca aveti dreptul legal de a primi!

Alte discuții în legătură

Somaj in concediul maternal si in concediul de crestere a copilului andreeamar1 andreeamar1 Am nascut in data de 2 iulie a.c si am ales sa efectuez concediul maternal incepand cu 1 iulie. La data de 24 septembrie contractul individual de munca imi ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru cresterea copilului tita_adriana tita_adriana Buna In iulie am absolvit cursurile unei facultati de stat, iar din octombrie voi primi somaj. Am ramas insarcinata si trebuie sa nasc la inceputul lunii ... (vezi toată discuția)
Cic dupa terminarea facultatii Claudia Gaban Claudia Gaban Buna ziua! Am o prietena, insarcinata in 6 luni si 2 saptamani. A urmat cursurile la zi ale unei facultati si saptamana trecuta a avut examenul de licenta. Ce ... (vezi toată discuția)