In timpul casatoriei fostului sot i s-a repartizat de la fabrica unde lucra in 1989 un apartament cu 2 camere . Din 1988 noi 2 am venit in Vaslui ca ingineri , eu cu repartitie .
Pana s-a terminat de construit blocul am locuit la camin. In 1991 s-a facut un act de vanzare cumparare intre fostul sot si fabrica la pretul de 600mii lei. Eu am fost garant . Am platit ratele care in timp erau foarte mici ca valoare . In 1996 cand am divortat mai trebuiau de achitat 380 mii lei. Atunci apartamentul era pe piata la 140milioane. El dupa divort a achitat suma de 380mii lei dupa care a facut recurs la divort .
El acuma dupa 14 ani in care am locuit eu si copiii in apartament il vrea tot sa i se atribuie numai lui tot. pt urmatoarele motive: ca l-a achitat (si are anexata chitanta cu 380mii lei) si mai spune ca ratele le-a platit numai el pt ca i se opreau pe statul de plata . Oricum lucram si eu si imparteam banii in familie.
NU conteaza deloc ca l-a achitat dupa divort? fara sa se faca partaj? si la un pret care era nesemnificativ , atunci eu aveam 1 milion salar sau ca facuse recurs si s-ar putea interpreta in timpul divortului? La recurs s-a prezentat si l-a retras. ramanand valabila sentinta dinainte.
A doua dovada pe care o prezinta este ca a facut rost de la fabrica in 1996 probabil pt divort de o adeverinta semnata de directori prin care se arata ca apartamentul i s-a dat lui pt merite profesionale. In 1988 era comunismul inca si era si el pe o lista pt casa la fabrica. Asa eram si eu la fabrica unde lucram eu. Era un punctaj:
functia inginer
numar copii
vechime in munca
merite profesionale unde probabil el avea un punctaj maxim si apartamentul se dadea familiei. De vreo 7 ani fabrica unde lucra construia apartamente . Atunci sute de familii s-au mutat in bloc.Oameni care erau pe liste de asteptare. Este posibil ca el sa fi obtinut o prioritate la repartitie pe baza punctajului mai mare de la merite. Dar oricum s-a dat familiei.
Si ultima intrebare: Cat de mult conteaza ca eu am platit impozitul si intretinerea 14 ani?
Nu am putut sa fac nici o imbunatatire pt ca nu am avut bani , am crescut singura 2 copii baiatul a terminat facultatea si fata este studenta in anul 1.
Am instalat in apartament 2 apometre am instalat gaz telefon si internet . Cand a plecat el (fiind evacuat )apartamentul era jalnic cu toata instalatia de apa stricata . El in timpul divortului se razbuna pe noi si strica tot intentionat de exemplu scotea rozetele de la robinet , a scurtat usile cu ferastraul ca sa nu se agate de covor etc.
Nu ii poate fi atribuit numai fostului sot acest apartament, acesta fiind un bun comun achizitionat in timpul casatoriei. Doar plata facuta dupa divort de catre sot se va calcula ca o sulta pe care dvs va trebui sa o achitati sotului.
partea proasta e ca poate sa faca partajul. in cazul fericit, apartamentul va va fi atribuit, cu plata unui sulte catre sot.
va trebuie musai un avocat sa va ajute
In mod sigur puteti obtine atribuirea imobilului, si in functie de contributia dvs. la dobandirea imobilului.Puteti sa includeti si c/v imbunatatirilor suportate integral de catre dvs.
Buna ziua ! Avand in vedere situatia complicata in care va aflati, va sfatuiesc sa va angajati un avocat. Procesul de partaj este unul compex.
Trebuie sa stiti ca in conformitate cu art. 30 din codul familiei, bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt prezumate a fi comune. Pentru a dovedi contributia fiecaruia, este nevoie de probe. Probe nu inseamna numai acte( care sunt esentiale ). Pentru probarea celor afirmate este bine de stiut ca puteti folosi pe langa acte si martori( inclusiv copii dumneavoastra pot fi audiati daca doriti),prezumtii, expertize,etc.
Intrebati cat de mult conteaza platile dumneavoastra la intretinere. Toate contributiile dumneavoastra conteaza, dar trebuie probate. Pentru o administrare judicioasa si eficienta a probelor, trebuie sa repet, este nevoie de avocat in cauza.
Cu stima !
Apartamentul fiind contractat (cu plata in rate) in timpul casatoriei, chiar daca a fost achitat integral dupa divort, este bun comun ca urmare va intra la masa partajabila.
Apartamentul odata atribuit uneia din parti, cealalta parte va trebui sa plateasca sulta(valoarea actualizata a ratelor platite dupa divort).
In privinta martorilor, la partaj nu sunt acceptati martori din familie ( copil, sora, mama etc.), puteti recurge la ajutorul prietenilor care va frecventau casa, colegi, etc.
In orice caz, fara avocat, cred eu, in procesul de partaj exista riscul sa pierdeti chiar daca dreptatea este de partea dumneavoastra...
In caz de divort
elap211977
Sunt casatorita de 3 ani si am un copil de 1 an si 7 luni.Inainte de casatorie sotul meu a cumparat un apartament in care locuim si pentru care platim si acum ... (vezi toată discuția)