avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1870 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... retinere corecta pensie de intretinere din salariu
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

retinere corecta pensie de intretinere din salariu

In urma divortului, copilul a fost incredintat mamei, iar tatal a fost obligat la plata pensiei de intretinere. Intre timp, acesta s-a recasatorit si are un copil cu noua sotie, astfel ca a solicitat instantei recalcularea pensiei de intretinere, in sensul micsorarii acesteia. Instanta a hotarat reducerea pensiei de intetinere, dar intre data depunerii solocitarii la instanta si pana la hotararea instantei a trecut o perioada de cateva luni timp in care persoanei respective i s-a retinut suma aceea mai mare (initiala). Acum urmeaza ca fostei sotii sa i se retina din salariu suma platita de acesta in plus. Pe mine ma intereseaza care este modalitatea legala de echilibrare si recuperare integrala a sumei mentionate...adica sa se faca oprire totala sau in transe? Si daca se poate in transe, care ar trebui sa fie numarul acestora?
Mie mi se pare ilogic sa platesti o suma copilului si apoi sa o ceri inapoi. Da, de acord, ca si cel de-al doilea copil are nevoie de bani, nu contest. De aceea s-a admis si cererea. Dar sa ceri banii inapoi...
Poate gandesc eu prost.
Rationamentul celor care platesc pensia de intretinere pentru minori este ca platesc nu pentru minori ci platesc celor care au in grija minorii.... adica e ca si cum acestia din urma ar folosi banii in intersul lor prorpriu si nu pentru copiii incredintati....si de aici toata nebunia.....
Mie chiar nu mi se pare nici o nebunie și nimic ilogic. Omului i s-au oprit banii pe statul de plata si acestia au fost virati cu titlu de pensie de intretinere. Tertul poprit a primit o noua poprire de la judecatorie prin care este obligat sa retina o suma mai mica decat cea virata incepand cu data de.... Tertul poprit care a retinut si virat mai mult decat trebuia, este pus in situatia de a remedia aceasta ''problema''.
m_ella2005 a scris:

Tertul poprit care a retinut si virat mai mult decat trebuia, este pus in situatia de a remedia aceasta ''problema''.


Da. Dar intrebarea nu vine de la tertul poprit/angajatorul tatalui debitor al obligatiei de intretinere, ci de la ...angajatorul mamei/creditor. (daca nu cumva, din pura nimereala, tertul poprit este totodata SI angajatorul mamei - se mai intampla ca doi fosti sa mai fie si colegi de munca).

Ori angajatorul mamei /fostei sotii nu are cum sa retina acesteia niste sume de bani. In ce baza le-ar retine? Ca i se pare lui ca asa ar fi ...echitabil? Ma tem ca nici o suma nu poate fi retinuta din salariul unui om fara un ...titlu executoriu.
Care e titlul aici? Parerea/convingerea cuiva ca asa ar fi corect nu prea tine loc de titlu.

Dvs. @ m_ella2005 va ganditi la situatia in care tertul poprit ar zice: Am o HJ din care rezulta ca pe ultimile ...5 luni (de ex) trebuia sa fi retinut/platit 10 lei si am retinut/platit 12.
O fi bine ca pe urmatoarele 5 luni sa retin cu cate 2 lei mai putin ...pentru echilibru?

Nu stiu :"> Ar cam fi pe riscul tertului poprit.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Martie 2010
romascanu, moderator
romascanu a scris:

m_ella2005 a scris:

Tertul poprit care a retinut si virat mai mult decat trebuia, este pus in situatia de a remedia aceasta ''problema''.


Da.

Mie nu imi pare ca ar fi treaba tertului sa reglementeze problema dintre cei doi.
El a avut o hotarare care spunea: retii 12 lei pe luna; ce face el? Retine 12 lei pe luna, ca asa scrie acolo. Ca mai are omul 16 copii, ca are rate, ca a dat mamei pruncului in mana niste bani... asta e treaba omului si nu a tertului. Pentru el e penal daca nu retine conform hotararii.
Vine hotararea 2 si zice: de acum 5 luni, cate 10 lei pe luna. Ce face el? Retine DE LA DATA LA CARE A FOST INSTIINTAT de hot 2 cate 10 lei pe luna.
Ca banii trecuti, ca plata nedatorata... asta nu e treaba lui sa stabileasca si trebuia sa se ceara in hotarare corespunzator.
Instiintarea de poprire scrie clar cat trebuie el sa opreasca si el nu poate deroga de la ce-i zice judele in instiintarea aia ca inseamna ca nu respecta o hot jud.

Nu vad ce treaba are tertul cu sumele platite in plus... si nu vad cum poate un om sa le ceara inapoi daca nu are o hot jud... decat amiabil, la mica intelegere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere: angajatorul poate lua in considerare o hotarare neinvestita? br_nicku br_nicku Daca hot. jud. de micsorare a pensiei de intretinere se afla in faza de recurs , angajatorul are voie sa reduca pensia in baza hotararii primei instante, care ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu smeagull smeagull Buna ziua, Reprezint tertul poprit, angajator al unu tata platitior de pensie alimentara. Ordonanata de infiintare a popririi primita in luna 07 imi cere ... (vezi toată discuția)
Hotarari contradictorii - pensie de intretinere smeagull smeagull Buna ziua, Cazul este urmatorul: Divortul a inceput in urma cu 2 ani, si s-a finalizat in fond, in 18.02.2009. Calea de atac este inca deschisa, ... (vezi toată discuția)