avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... prima de paste in 2010
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

prima de paste in 2010

sunt functionar la o primarie si as doru sa stiu daca stie cineva o portita legala pentru a lua prima de paste, prevazuta in codul fiscal? Va multumesc.:-/
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 20:44, 25 Martie 2010
Sa fim seriosi, in Codul fiscal nu scrie nimic de prime!

Asa este dar daca functionarul de la primarie se exprima astfel si sigur pe el nu puteam sa-i "tai mielu". Am sperat ca mai verifica odata.
LEGE nr. 571 din 22 decembrie 2003 (*actualizata*)
privind Codul fiscal
(actualizata pana la data de 7 martie 2010*)
art. 55
(4) Urmatoarele sume nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, veniturile reprezentand cadouri pentru copiii minori ai salariatilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.
Cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 1.500.000 lei.
Nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile nici veniturile de natura celor prevazute mai sus, realizate de persoane fizice, daca aceste venituri sunt primite in baza unor legi speciale si finantate din buget
Intrebarea era "daca exista o portita" sa primeasca prima de pasti prevazuta de codul fiscal. Codul fiscal nu prevede acordare primei de pasti.
La art 55 cod fiscal ma refeream, daca poate fi invocat, pentru a beneficia de aceste cadouri de paste, sau macar pentru copii salariatilor ,fara probleme legale ulterioare.
Se poate, cu siguranta (atata vreme cat acordati cadouri pentru copiii salariatilor, nu tichete cadou sau altceva).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bonuri cadou ioana2525 ioana2525 Am o prietena care lucreaza in cadrul unei firme de vanzari. Pana acum lua procentul din vanzari in bonuri cadou (ceea ce era f. avantajos pt ea...). I s a ... (vezi toată discuția)
1 iunie ziua copilului prime ilinca13 ilinca13 BUNA ZIUA. Am si eu o intrebare? Firma poate da de 1 iunie prime angajatilor care au copii? (vezi toată discuția)
Premii de 8 martie puicuta puicuta Daca se dau premii cu ocazia zilei de 8 martie, se includ in salarul lunii martie si se calculeaza toate contributiile ca si la salarii (impozit, sanatate, ... (vezi toată discuția)