avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reabilitarea blocurilor de locuinþe-obligativitate ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reabilitarea blocurilor de locuinþe-obligativitate pentru toþi membrii asociaþiei de proprietari?

Locuiesc într-un bloc construit în 1981 şi fac parte din asociaţia de proprietari a blocului. După mutarea mea (la puţin timp după darea în folosinţă), fiindcă locuiesc la parter, mi-am izolat pe interior cu polistiren toţi pereţii exteriori.
Citind Ordonanţa de urgenţă nr. 18 din 2009 şi Normele metodologie de aplicare a ei am înţeles că lucrările de izolare exterioară (cu toate fazele, de la masurători la recepţia finală) se fac în urma hotărîrii cu majoritate de voturi a asociaţiei de locatari, prin semnarea unui contract de mandat de către preşedintele asociaţiei.
Eu de ce să mai cheltuiesc pentru izolarea exterioară, dacă o am pe cea interioară ? Sînt de acord să plătesc doar zugrăvirea exterioară la fel cu restul blocului. Ce bază legală am să refuz să mi se bage mîna în buzunar, dacă fac parte din minoritatea care la Adunarea generală voteză pentru neefectuarea lucrărilor de izolaţie, avînd motive intemeiate (partea aferentă apartamentului meu este izolată termic, dar pe interior) ?
Vă mulţumesc dacă puteţi să mă ajutaţi cu un sfat !
@gikurtu
Sa nu exageram, totusi!...:) Nu se tapeteaza tot apartamentul in polistiren, ci numai peretii exteriori, nu vad in ce masura atat de ingrijoratoare trebuie sa ma tem ca TOTI vecinii mei isi tin casa ermetic inchisa.
Problema este la fel de manipulata cum a fost si aparitia vinaromului. Se previziona atunci ca o sa ne umplem de mucegai si vad ca oamenii isi vopsesc peretii "intr-o veselie" cu vinarom si au renuntat definitiv la huma si var (desi personal imi placea foarte mult casa varuita..... ). La montarea termopanelor, mesterul mi-a facut un mic instructaj, spunandu-mi sa le deschid din cand in cand pe "batant", asa am facut si, slava Domnului, nu am avut niciodata mucegai. Atunci cand le vedeam aburite, le deschideam cateva minute si aburul disparea de pe ele. Mi se pare totusi, o spun cu convingere, ca mai trebuie si noi, ca utilizatori de tehnologie noua, sa fim atenti la instructiunile de folosire.
Nu ma aventurez in detalii tehnice, ca nu le cunosc, dar observ ce se intampla cu alimentele din frigider, fenomen care se poate extrapola intr-o oarecare masura si la microclimatul din camera. Daca tii alimentele in cutii ermetic inchise, ai toate sansele ca dupa cateva zile sa le gasesti mucegaite. Daca nu ai curent de aer care sa elimine umezeala din locul cu pricina, da, se formeaza mucegai. Si sa nu-mi spuneti ca pe timp de iarna se sta cu geamurile batute-n cuie de groaza frigului. Orice om de bun simt isi aeriseste casa din cand in cand in timpul zilei. Mai exista si substante contra mucegaiului care se pot folosi in locurile greu accesibile pentru curentii de aer.
Povestiti lucrurile de parca oamenii in apartamentele lor fac sauna, nu ca traiesc normal. Orice gospodina stie ca atunci cand pregateste mancarea deschide geamul la bucatarie. E un comportament de bun simt, ca altfel, deh, ti-apare mucegaiul si-ti duhneste cucina de pana si hainele de prin cuier se imbalsameaza cu miros de cartofi prajiti si ceapa.

Rozatoarele si gandacii? Asta e o problema, intradevar. Om rezolva-o si p-asta, daca treba, ca doara n-o sa stam cu ele pe capul nost!

@Jorjetzel
Daca asta-i problema Dv. ca tara noastra o sa se umple de termopane aruncate si n-o sa se stie ce face cu ele, pai eu zic sa ne vedem sanatosi pana-atunci, ca bag seama ...la cat progres se petrece-n lume, s-o gasi un leac si pentru termopanele aruncate. Mai degraba m-as teme de copacii taiati in nestire si padurile devastate, decat unde s-ar depune tonele de termopane!
Eu am avut, ca doara nu m-am nascut cu termopane-n casa...si ferestre cu rame de lemn si in ultimii ani si termopane. Din toate punctele de vedere acestea din urma sunt net superioare, spuna oricine ce-o vrea sa spuna. E parerea mea!
Sigur, un om care iubeste lemnul, poate tine mortis sa aiba ferestrele cu rame de lemn, le ingrijeste, le bibileste, dar cati oameni, in nebunia vietii cotidiene de azi mai sunt dispusi sa ingrijeasca lemnul? Cati se pricep la asta? Cati tamplari de geamuri mai gasesti sa-ti faca o remediere ca lumea? Mai deloc, e raspunsul la toate aceste intrebari. Cate femei prefera sa spele doua randuri de geamuri in loc de unul singur? Cam putine...... :)

Mda! Sa nu ne abatem prea mult de la subiect. Era despre reabilitarea in programul national.
Asa cum este facuta legea privind reabilitarea termica practic suntem OBLIGATI sa ne supunem acestor masuri intrucat decizia nu este luata de specialisti in baza unor argumente tehnico-economice ci de o majoritate avand o competenta in domeniu in cel mai bun caz discutabila. O logica minimalista ne-ar obliga sa recunoastem ca ,totusi, blocurile au fost construite de ingineri si arhitecti iar decizia reabilitarii termice ar trebui lasata tot in seama lor.In plus costurile si solutia constructiva nu trebuie stabilite prin hotarare de guvern ci prin mecanismele pietei. Daca luam ,de exemplu, la costurile din sectorul 3 se puteau monta fara probleme fatade ventilate solutie dovedita ca eficienta si estetica.
In alta ordine de idei Uniunea Europeana ne acorda subventii pentru 'marirea eficientei energetice' nu pentru placarea cu polistiren asa cum este prezentata problema pe toate canalele media. Dar asta este alta discutie..

@carol_lorac: afirmatiile tale sunt eronate.
1) cazul izolarii interioare: polistirenul este montat intr-un mediu relativ constant de temperatura si umezeala nefiind supus unor incercari termice deosebite. Singurul pericol este aparitia mucegaiului pe INTERIORUL peretului constructiei din cauza nerespectarii tehnologiei de montaj.
2) cazul izolarii exterioare: polistirenul este supus unor regimuri termice tranzitorii chiar extreme temperatura la suprafata peretelui putand varia de la +20C (ziua) la -20C noaptea. La aceasta se adauga si variatiile de umiditate.Mucegaiul se formeaza in EXTERIORUL peretului constructiei (adica intre perete si polistiren) si poate fi detectat sub forma unor urme intunecate la imbinarile dintre placi.De aceea @elga50 trebuie ca toti vecini sa mentina peretii constructiei uscati (ceea ce este practic imposibil). Nicaieri in lume nu se construiesc imobile pasive fara sistem de ventilatie fortat.
Avand in vedere ca polistirenul expandat este produs printr-un procedeu exclusiv termic (ma refer la 'lipirea' bobitzelor) este evident ca supunerea lui la regimuri termice extreme nu este recomandata.In plus, pe nici un site al producatorilor de polistiren expandat (fie ei germani, fie elvetieni) nu veti gasi precizata durata de viata in cazul utilizarii exterioare.
Ma scuzati, dar comparatia cu fierul beton este o aiureala polistirenul suferind deteriorari din cauza regimurilor termice si nu din cauza oxidarii. Iar stratul de tencuiala nu-i tine de cald. Auzim zilnic destule aberatii de la guvernanti , macar internetul il putem pastra curat..;)
Se pare ca am deranjat iar pe undeva. M-am referit strict la termoizolatie. Am stat candva la 10 si dupa aceea la 9 si stiu ce inseamna sa ai si acoperisul "afara". Nu ma opun cu nimic sa platesc si pentru hidroizolatie chiar daca locuiesc la parter. Doamne fereste. Insa la mine in bloc pe omul de la 10 il deranjeaza cand trebuie sa se faca deratizare si dezinsectie la parter...#-o
Referitor la ce spunea domnul de mai sus ca de ce nu ma bag eu sa fac o oferta blocului o sa-i raspund de ce:
In primul rand trebuie sa fii acreditat. Stiti ce inseamna asta? ...... eu nu spun aici
Trebuie sa ai iso 9001 Costa 700 de euro consultanta+700 euro acordarea iso
Trebuie sa ai ohsas18001 costa la fel
Pe langa astea trebuie sa ai data taxa de mentenanta de 1400 euro amandoua, anual
Trebuie sa dovedesti ca ai capacitatea financiara de a sustine financiar lucrarea.
De ce? Pentru ca la achizitia unei lucrari o firma privata imprumuta statul cu o suma de bani (acesti bani reprezinta cheltuielile de amenajare santier, transport si montaj schela, achizitia de materiale, salarii, echipamente, curent electric) si-i da drumul la lucrare. Dupa ce firma a investit asteapta banii de la stat. Daca au o clauza in contract, dupa n zile de neplata intrerup lucrarile (vezi pasaj Basarab, vezi autostrada Transilvania, etc), daca n-au clauza ei continua lucrarile din fonduri proprii+banii de la asociatie. Asta inseamna sa ai putere financiara. sic!
Ca sa ai preturi mici trebuie sa ai investitii de recuperat mici.
Nu ofertez ptr ca nu am putere financiara sa "imprumut" statul
Nu ofertez prin sistemul national ptr ca n-am iso si nici ohsas.
Nu ofertez ptr ca oamenii ar trebui sa plateasca 100% nu 20%
O sa deschid un topic cu iso si ohsas.
Atat cu subiectul asta.
Referitor la plastic... Asta este reciclabil. Nu este o problema. Va fi cerere va fi si oferta. Vom trai mai bine.
Referitor la mucegai... Aerisirea este cheia principala. Am un bebe, am cumparat un barometru cu hidrometru. Cand ajungea hidrometrul la 60 de unitati aeriseam pana ajungea la 30-35 de unitati. Rezultatul? Copilul dormea f bine, umezeala disparea, mucegai nici urma! De curiozitate, aerul expirat are o umiditate de 80-90 unitati. Omul consuma 9m3 de aer in 5-6 ore. Asta inseamna ca dupa un somn de 7-8 ore trebuie neaparat deschis geamul ca sa se elimine umezeala de la respiratie. Nu o facem? Apare aspargilius. Asta cu volumul este baza calculelor proiectarii salilor de clasa la scoala, salilor de spital, birourilor etc. Umezeala=aspargilius. De ce nu aveam mucegai pe timpul lui Ceausescu? Simplu, cercevelele permiteau ventilatia naturala. Huma era un absorbant ideal al umezelii. de ce avem mucegai acum? Simplu, avem tamplarie f ermetica ce inseamna ventilatie=0 si pe pereti vopsea super extra lavabila=absorbtie de umezeala=0 D-aia secretul este aerisirea. Solutia ar fi mai la indemana si o recomand: pereti vopsiti cu vopsea semilavabila sau nelavabila ceea ce inseamna ca peretii vor "respira" Cea mai ieftina e cea mai buna.
Mutarea punctului de roua la exterior... nimic mai adevarat, este cea mai buna solutie. Ramane doar verificarea costurilor si este totul OK. Ar fi bine daca s-ar avea un drept de veto din partea asociatiilor.
Rozatoare si insecte in termoizolatie..... Daca se lasa crapaturi in dansa atunci da, ar fi probleme doar ca nu vad eu ce sa caute insectele intr-un loc fara mancare:)) si nu vad cum ar putea sa intre in termoizolatie daca se face lucrarea cum trebuie, doar firma aceea are iso nu?
Ca o concluzie la subiect, pana la urma este vorba de bani si de educatie civica, un pic de acceptare a sfaturilor tehnice, un pic de igienizare apartament (din doi in doi ani cel putin) si pe cat posibil efectuarea acestor lucrari in regie proprie. Cu respect deosebit pentru toti participantii la acest topic care a devenit din ce in ce mai interesant, nu?
@ausfahrt
1. nu nerespectarea tehnologiei de montaj este factorul determinant al aparitiei mucegaiului in cazul izolarii interioare. dealtfel, insasi izolarea interioara nu este recomandata din cauza modificarii spre interiorul camerei a pozitiei "punctului de roua", cel responsabil de aparitia mucegaiului (am mai specificat asta inca de 2 ori, dar se pare ca ati sarit cu usurinta pese acest aspect al explicatiei mele, sustinuta de profesori de termotehnica si de specialisti adevarati in acest domeniu)
2. afirmati "Mucegaiul se formeaza in EXTERIORUL peretului constructiei (adica intre perete si polistiren) si poate fi detectat sub forma unor urme intunecate la imbinarile dintre placi" asta inseamna ca placile de polistiren nu au fost lipit pe , toata suprafata lor, caz in care exista un spatiu tampon in care se produce acest fenomen.
mai afirmati "Nicaieri in lume nu se construiesc imobile pasive fara sistem de ventilatie fortat" este vorba despre sedii de firme, institutii publice, etc, acolo unde exista un trafic de persoane, nu la blocuri de locuinte. poate la blocurile moderne construite recent, desi cred ca nici acolo nu vreti gasi aceasta solutie constructiva

@bsterea
Geamuri termopan am, balcon inchis am. Ceea ce spune legea cu cota indiviza ar insemna sa platesc eu ptr termopanele celui de la 9 sau 10... Nu este corect
in primul rind ca nu platiti pentru termopanele celor care nu si-au montat inca asa ceva, ci veti plati plati mai putin decit acestia cu 20% din valoarea termopanelor (pentru apartament cu aceeasi cota indiviza).
poate ar trebui sa va decideti. afirmati mai intii
Acum sa raspund domnului @carol_lorac: EU am o firma de termoizolatii. Bineinteles ca stiu calculele si bineinteles ca am socotit totul si mi-a dat ca daca-mi fac eu este mai ieftin.
iar apoi afirmati
Nu ofertez ptr ca oamenii ar trebui sa plateasca 100% nu 20%
pai oamenii vor sa faca cum este mai ieftin ... daca vecinii dvs vor plati la firma dvs 100% si ies mai ieftin decit daca platesc 20% prin programul national, puteti fi convins ca vor executa lucrarea cu firma dvs. insa trebuie sa-i convingeti de acest lucru si sa veniti cu o oferta ferma la asociatie, nu sa va plingeti pe forum.
mai afirmati :
Referitor la mucegai... Aerisirea este cheia principala. Am un bebe, am cumparat un barometru cu hidrometru. Cand ajungea hidrometrul la 60 de unitati aeriseam pana ajungea la 30-35 de unitati. Rezultatul? Copilul dormea f bine, umezeala disparea, mucegai nici urma!
este absolut ceea ce a recomandat doamna elga, cit si eu personal. in alta ordine de idei, acel barometru este cu HIGROMETRU, nu HIDROMETRU ;)
mai afirmati
"Ar fi bine daca s-ar avea un drept de veto din partea asociatiilor."
pai dreptul de veto din partea asociatiei exista de la bun inceput ... nicio primarie sau institutie de stat NU OBLIGA asociatiile sa faca aceasta reabilitare termica, aceasta facindu-se PRIN VOINTA MAJORITATII MEMBRILOR ASOCIATIEI RESPECTIVE careia trebuie sa se supuna si minoritatea. daca nu va convine asta, faceti lege care sa oblige ca toti proprietarii sa fie de acord cu reabilitarea si urmati pasii legali pentru promovarea acesteia in parlament !
Apoi domnule carol_iorac am si eu dreptul la replica nu?
In primul rand daca-mi scoateti cuvintele din context nu este bine. Asa o sa vorbim pana la adanci batraneti.
- Am afirmat ca daca-mi fac eu termoizolarea atunci este mai bine. In context "eu" inseamna eu persoana fizica nu prin persoana juridica. Eu, meserias, imi fac. Doar n-oi fi nebun sa apelez la o firma sa-mi fac lucrare, nu?
- 100% din ce cer eu, persoana juridica este mai scump decat prin program national 20%. Asta e unul din motive pentru care nu ofertez.
- HIDROMÉTRU s.n. 1. Nume generic pentru instrumentele de măsură a densității lichidelor. 2. Manometru metalic cu scara gradată în unități de coloană de apă. ♦ Miră cu ajutorul căreia se măsoară nivelul unui curs de apă. [< fr. hydromètre, cf. gr. hydor – apă, metron – măsură].
HIGROMÉTRU ~e n. Aparat pentru determinarea umidității aerului. [Sil. hi-gro-me-tru] /

Alte discuții în legătură

Reabilitare termica exterior THEODORA30 THEODORA30 Buna ziua vreau sa stiu de ce am nevoie de autorizatie pt a mi izola exterior o garsoniera care este situata pe colt si de ce nu mi se da autorizatie ... (vezi toată discuția)
Lucrare particularã în bloc kicsim21 kicsim21 Bună ziua. Asociaţia noastră de locatari a început izolarea termică a blocului din interior (casa scărilor - cu polistiren de exterior, imaginaţi-vă ... (vezi toată discuția)
Reabilitare termica pe cont propriu lilipangica lilipangica care sunt pasii de urmat in cazul reabilitarii termice a apartamentului situat la etaj 1?Vreau sa fac acest lucru pe cont propriu (vezi toată discuția)