avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... bunuri achizitionate dupa divort din bani comuni
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

bunuri achizitionate dupa divort din bani comuni

Buna ziua!
In cazul in care s-au mai purtat discutii pe aceasta tema, imi cer scuze. Nu am apucat sa citesc toate subiectele.

Am o intrebare referitoare la partaj. Am divortat acum un an si urma sa impartim bunurile in mod egal, inafara de 2 terenuri pt care am dat declaratie in fata notarului ca nu am pretentie la ele.
Dupa divort fostul sot s-a folosit de toate bunurile (casa, masina etc).Desi ne-am inteles ca vom vinde casa si vom imparti banii, el a motivat ca nu are unde sta. Intre timp am aflat ca si-a cumparat, dupa divort, o alta casa. Totusi sa in casa noastra cu o alta femeie.
Eu stiu cati bani am strans de-a lungul anilor si cat am cheltuit. Toti acesti bani au ramas in contul lui. Dupa divort a inceput mai multe afaceri neinspirate. Pana acum doream doar jumatate din casa.
Acum, fiindca si nesimtirea are o limita, am de gand sa cer partajul incluzand pe langa bunurile achizitionate inainte de divort si cele achizionate de el dupa divort, din banii nostri. Cred ca e usor de dovedit ca erau banii nostri, din moment ce el e somer, aproape imediat dupa divort.
Si acum intrebarea mea. Daca cer instantei sa ceara bancii un extras de cont la data anterioara divortului, pot cere partajul pe jumatate din acei bani?
Sper ca am reusit sa ma fac inteleasa.
Va multumesc pt raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: Gabriel Amironesei , Consilier juridic 10:10, 5 Mai 2009
raspunsul este clar da. Un extras de cont de dineinte de divort va arata ca acele sume de bani erau comune si sotul va va datora jumatate din ei. Bineinteles daca nu doedeste ca acele sume de bani erau bani proprii, ceea ce cred ca este imposibil. Succes!
In cadrul procesului de partaj, puteti solicita instantei emiterea unei adrese la banca/bancile unde au fost deschise conturi pe numele paratului anterior divortului, astfel ca aceste sume se vor partaja 50%-50%, conform prezumtiei legale instituita de legiuitor privind contributia sotilor la dobandirea bunurilor comune. Daca paratul va solicita instantei sa constate ca aceste sume ii apartin intr-o masura mai mare sau integral, va trebui sa o dovedeasca, respectiv sa rastoarne prezumtia legala mentionata mai sus. ;)
Va multumesc mult pentru raspunsuri! Sper sa se rezolve totul cat mai decent cu putinta.
O zi buna!
Nimic nu va impiedica sa solicitati bancilor extrase de cont care sa evidentiaze situatia conturilor de dinainte de pronuntarea divortului, ceea ce ar dovedi in principiu ca este vorba de bun comun dobandit in timpul casatoriei, si fireste daca nu se dovedeste ca respectivele sume sunt bunuri proprii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj divort rusumaria1 rusumaria1 in cazul unui divort , banii din contul unuia din soti fara ca celelalt sa fie titular sau imputernicit vor intra la partaj? Pot fi blocate conturile din ... (vezi toată discuția)
Partaj cont bancar Alex888 Alex888 Buna ziua. M-am hotarat sa divortez si as vrea sa stiu la ce sa ma astept la partaj. Bunuri comune foarte multe nu avem (casa este a mea dinainte de ... (vezi toată discuția)
Divort + partaj = prima sedinta e cu public ? loanabelciu loanabelciu Buna ziua, Am fost programata la inceputul lunii septembrie la prima infatisare in calitate de reclamant (eu am intentat divortul). Nu avem copii, avem ... (vezi toată discuția)