avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cadru Militar poate fi Președintele unei asociați de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cadru Militar poate fi Președintele unei asociați de Proprietari? ...

Cadru Militar poate fi Președintele unei asociați de Proprietari?
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 01:02, 22 Martie 2023
Nu exista nici o incompatibilitate, din punct de vedere legal.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Martie 2023
latka, utilizator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
L E G E
PRIVIND STATUTUL CADRELOR MILITARE

Interdicții şi restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi
Art. 14. – Cadrelor militare în activitate le este interzis
f) să îndeplinească alte funcţii sau activităţi ori să exercite alte ocupaţii, cu excepţia situaţiilor şi în
condiţiile stabilite prin ordin al conducătorului instituţiei de apărare, ordine publică și securitate națională;
Lege privind statutul cadrelor militare

Secţiunea a 3-a Interzicerea sau restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți
Articolul 28
Cadrelor militare în activitate le este interzisă exercitarea următoarelor drepturi:
a) să facă parte din partide, formațiuni sau organizații politice ori să desfășoare propagandă prin orice mijloace sau alte activități în favoarea acestora ori a unui candidat independent pentru funcții publice;
b) să candideze pentru a fi alese în administrația publică locală, în Parlamentul României și în Parlamentul European, precum și în funcția de Președinte al României;
c) să declare sau să participe la greva.
publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 371 din 13 mai 2019 )
c) să declare sau să participe la greva.
Articolul 29
Cadrelor militare în activitate le este restrânsă exercitarea unor drepturi și libertăți, astfel:
a) exprimarea în public a opiniilor politice nu este permisă;
(la 16-05-2019, Litera a) din Articolul 29 , Sectiunea a 3-a , Capitolul 2 a fost modificată de Punctul 22, Articolul I din LEGEA nr. 101 din 8 mai 2019, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 371 din 13 mai 2019 )
b) exprimarea în public a unor opinii contrare intereselor României și forțelor armate nu este permisă;
c) prezentarea, în public, de informații cu caracter militar de către cadrele militare nu este permisă, cu excepția celor care au atribuții în acest sens, potrivit normelor stabilite prin ordin al ministrului apărării naționale;
(la 16-05-2019, Litera c) din Articolul 29 , Sectiunea a 3-a , Capitolul 2 a fost modificată de Punctul 22, Articolul I din LEGEA nr. 101 din 8 mai 2019, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 371 din 13 mai 2019 )
d) aderarea la culte religioase este libera, mai puțin la cele care, potrivit legii, contravin normelor de păstrare a ordinii publice, precum și la cele care încalcă bunele moravuri sau afectează exercitarea profesiei;
e) constituirea în diferite forme de asociere cu caracter profesional, tehnico-științific, cultural, sportiv-recreativ sau caritabil, cu excepția celor sindicale ori care contravin comenzii unice, ordinii și disciplinei specifice instituției armatei, este permisă în condițiile stabilite prin regulamentele militare.
(la 23-07-2002, Litera e) a art. 29 a fost modificată de articolul unic din LEGEA nr. 478 din 9 iulie 2002, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 537 din 23 iulie 2002. )
f) abrogată;
(la 08-04-2007, Litera f) a art. 29 a fost abrogată de pct. 1 al articolului unic din LEGEA nr. 81 din 30 martie 2007, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 236 din 5 aprilie 2007. )
g) participarea la mitinguri, demonstrații, procesiuni sau întruniri cu caracter politic ori sindical este interzisă, cu excepția activităților la care se participa în misiune;
h) cadrele militare în activitate se pot deplasa în străinătate în condițiile ce se stabilesc prin ordin al ministrului apărării naționale.
i) pe timpul stării de urgență, de asediu, de mobilizare și pe timp de război, primirea în audiență și soluționarea petițiilor se suspendă.
(la 31-03-2020, Articolul 29 din Sectiunea a 3-a , Capitolul II a fost completat de Punctul 2, Articolul I din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 36 din 26 martie 2020, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 268 din 31 martie 2020 )

[ link extern ]

Deci nu este nici o problema sa fie presedinti de asociatie. :)

Ultima modificare: Marți, 21 Martie 2023
latka, utilizator
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atatt imp cat initiatorul topicului nu a precizat ,statutul ,categoria unitatii,specializarea cadrului militar este hazardat a sustine
Nu exista nici o incompatibilitete, din punct de vedere legal.

Regulamentele interne si statutul angajatilor din anumite structuri MAI,STS,SRI,DCCO nu permit acestora sa îndeplinească alte funcţii sau activităţi ori să exercite alte ocupaţii,
Exista si decizii CEDO in acest sens....
Ultima modificare: Miercuri, 22 Martie 2023
ynocentta, utilizator
Postați atunci hotărârile alea de la CEDO care invalideaza ce scrie în legea 80/1995 actualizată, care arată clar că dpdv legal nu există nici o restricție ca un cadru militar sa fie președinte de asociație.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Norma de drept promovare ofiter Alexandra Frîncu Alexandra Frîncu Buna ziua! Exista vreo norma de drept care permite absolventilor de scoala posticeala (Campina) care fac si facultatea de drept sa ajunga ofiteri? (vezi toată discuția)
Soldatul gradat voluntar este considerat cadru militar? denis10 denis10 Buna seara.Vreau sa imi Deschid o firma pentru comercializarea unor haine si nu stiu ce gen si daca pot deschide daca sunt caporal in armata romana.Am citi in ... (vezi toată discuția)
Societate infiintata de militar stefan66 stefan66 buna seara, doresc un raspuns de la dvs, sunt militar, ca orice cetatean al Romaniei dorim spre un trai mai bun, doresc o prosperitate, timpul trece, legile ... (vezi toată discuția)