avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Succesiune Fundatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Succesiune Fundatie

Buna ziua,
Tatal meu a detinu o fundatie. Acesta a decedat recent. El era si Presedintele acesteia. Care sunt pasii ce trebuiesc facuti pentru a prelua acea fundatie. Si de asemenea in cat timp se poate dizolva daca nu urmez pasii. Va multumesc
Ultima modificare: Luni, 1 Aprilie 2024
opteron, utilizator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 16:10, 9 Mai 2024
Nu aveam cum ”detine” o fundatie. Ca nu e firma. Aportul sau la formarea patrimoniului initial este echivalentul unei donatii, nu a dobandit nici un drept patrimonial in schimbul ei. Nu se transmite nimic prin succesiune. Daca era presedinte, asta era o functie, Prin deces i-a incetat de drept calitatea. Functiile nu se mostenesc. Functia a devenit vacanta si Consiliul Director al fundatiei trebuie sa aleaga o alta persoana ca presedinte, pe cirteriile si cu procedura care ar trebui sa rezulte din Statut. Daca nu rezulta, exista o procedura speciala prin care Judecatoria prin ordonanta presedintiala poate completa Consiliul Director daca nu e stabilit sau nu e functional un mecanism normal. Daca doriti sa deveniti dvs. membru in Consiliul Director si chiar presedinte al fundatiei, trebuie sa va aleaga ceilalti membri ai Consilului Director in acea functie. Faptul ca sunteti fiul fostului presedinte poate fi un factor moral, dar oficial nu ar trebui sa conteze, ca nu exista nici un drept ce poate fi transmis prin mostenire in ceea ce priveste detinerea de functii in CD-ul unei fundatii, si drepturi patrimoniale asupra ei ( ”detinere”) de fapt nu avea nici el, deci nu aveati ce sa dobanditi prin succesiune..... E bine sa va informati ce inseamna de fapt o fundatie, sa nu mai credeti ca tatal Dvs. a ”detinut” o fundatie si ca ati putea sa o ”preluati”. Fundatiile NU pot fi dizolvate voluntar., si daca devine nefunctional Consiliul Director, se poate ”improspata” prin instanta. Daca membrii CD nu fac demersurile necesare si ”lasa sa moara” fundatia, sa ajunga in situatii care permit dizolvarea judecatoreasca sau dizolvarea de drept, pot fi gasiti responsabili si pusi la plata pentru sabotarea fundatiei. Oricum la lichidarea ei eventualul plus patrimonial ramas ( activ net) nu poate ajunge la vreo persoana fizica ( cu atat mai putin la mostenitorii fondatorilor) ci trebuie donat unui alt ONG cu scop identic sau similar sau unei institutii publice. E de esenta fundatiei sa nu poate avea avantaje patrimoniale ulterior infiintarii ei nici fondatorii, cu atat mai putin mostenitorii lor....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cedare fundatie!!! ranedo ranedo Buna ziua! Sunt unic fondator si presedinte al unei Fundatii, iar datorita varstei/starea sanatatii, nu mai pot continua activitatea acesteia.Care este ... (vezi toată discuția)
Dizolvare fundatie liana2014 liana2014 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti ce este de facut in cazul in care exista o neintelegereintre membri fondatori actuali privind restituirea acesteia catre ... (vezi toată discuția)
Tatal meu a fost fondatorul unei fundații. Issa931 Issa931 Buna! Tatal meu a fost fondatorul unei fundații. Acesta a avut si functia de președinte si director executiv in cadrul consiliului director. Dar, mandatele ... (vezi toată discuția)