avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 228 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Am o întrebare în legătură cu repartizarea ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Am o întrebare în legătură cu repartizarea cheltuielilor ...

Am o întrebare în legătură cu repartizarea cheltuielilor pentru administrare și cele pentru curățenie :
În legea 196/2018 se face distincție foarte clară privind noțiunile de SUPRAFAȚĂ UTILĂ și COTA-PARTE INDIVIZĂ, și de asemenea, precizeză cum se calculează această cotă indiviză (art. 2 lit. l); totodată, legea precizează și care dintre cheltuielile asociației de proprietari se împart pe această cotă-parte indiviză, așa cum sunt acestea enumerate la art. 75, art. 84, și art. 85 și totodată, atrage atenția că „Asociaţia de proprietari are obligaţia de a respecta prevederile legale privind modul de repartizare a cheltuielilor comune, în caz contrar hotărârile luate de adunarea generală a proprietarilor cu încălcarea acestor dispoziţii sunt nule de drept” (art 75 al 3).
Astfel:
• la art. 75 al.2 lit c) se menționează fără echivoc că, printre cheltuielile asociației de proprietari și modul de calcul al acestora se află și „cheltuieli pe cota-parte indiviză, în funcţie de suprafaţa utilă a proprietăţii individuale”;
• în SECŢIUNEA a 5-a Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviză de proprietate, la art. 84 al 2, printre alte cheltuieli care se repartizează pe cota-parte indiviză, se menționează în mod clar că cheltuielile efectuate pentru administrarea asociației reprezintă cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate, iar la art. 85, printre multiplele domenii în care cheltuielile asociației se repartizează pe cota-parte indiviză, sunt și cheltuielile cu privire la „personalul care asigură curățenia” cât și „cheltuieli cu produse şi accesorii pentru curăţenie”.

Din toate aceste formulări ale legii, se înțelege în mod clar faptul că, cheltuielile asociației pentru administrare, pentru personalul care asigură curățenia și pentru accesoriile de curățenie, SE ÎMPART PE COTA-PARTE INDIVIZĂ, respectiv, „cota-parte de proprietate comună forţată, exprimată procentual, care îi revine fiecărui proprietar individual” - și nu pe SUPRAFAȚA UTILĂ A APARTAMENTELOR.
În mod implicit, aceasta înseamnă că pe listele de plată costurile individuale ale acestor cheltuieli se vor calcula prin înmulțirea tarifului de prestare al acestor servicii, (în lei/ron), cu cota-parte indiviză a fieărui apartament (în mp)!
Și totuși, atât SC Termoservice cât și Serviciul Asociații Proprietari al Primăriei Iași, susțin, argumentând cu aceleași articole din lege că repartizarea acestor cheltuieli se raportează în calcule la SUPRAFAȚA UTILĂ și nu la COTA-INDIVIZĂ! Citez: „Astfel, faptul că administratorul asociației de proprietari repartizează cheltuielile de administrare și curățenie în funcție de suprafețele utile ale proprietăților individuale din imobil, nu contravine prevederilor legale mai sus invocate”! În acest caz, ce rol mai are, sau la ce se referă art. 75(3) amintit mai sus?
Întrebare: NU ÎNȚELEG EU CEVA DIN LEGE, SAU, CUM E CORECT ȘI CUM SE POATE REZOLVA PROBLEMA?
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 01:54, 13 Mai 2024
Cota parte indiviza se calculeaza pe baza suprafetelor utile. Deci ori folosesti cota parte indiviza ori suprafata utila e acelasi lucru.
CPI % = (Suprafata utila a apartamentului / Suma tuturor suprafetelor utile din condominiu) x 100
Vă mulțumesc, d-le Latka, însă: cu privire la CPI, este corect ce spuneți, dar, cum să susții că „ori folosesti cota parte indiviza ori suprafata utila e acelasi lucru” , când acestea sunt două mărimi diferite, deși se exprimă ambele în mp?!? Atunci, la ce bun s-a mai inventat în lege termenul de CPI nu-i așa? Și, în acest caz, nici legea n-ar mai face distincție între una și alta, și n-ar sublinia clar acest lucru la art. 75, 84 și 85! Cum să fie același lucru rezultatul unui tarif înmulțit cu suprafața utilă, cu rezultatul dintre același tarif înmulțit cu cota indiviză?? Imi cer scuze, dar nu... înțeleg!
După cum am scris anterior, CPI este exprimat în procente, nu în mp.

Dacă înmulțiți cu raportul dintre suprafata utila și suma tuturor suprafețelor utile, iese exact același rezultat.

Nimeni nu înmulțește doar cu suprafața utila.
Ultima modificare: Luni, 13 Mai 2024
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cota parte indiviza cornel1592 cornel1592 Care este formula matematică corectă pentru calculul cotei părţi indivize din proprietate. (vezi toată discuția)
Cheltuieli pe cota indiviza maridan03 maridan03 Un proprietar al asociatiei vrea sa dea in judecata administratia pentru ca nu se respecta legea la calculul cheltuielilor pe cota indiviza deoarece aceste ... (vezi toată discuția)
Sume incasate eronat ContSters215676 ContSters215676 Buna seara, 1. Administratorul blocului a reparat o parte de terasa si in urma facturii a introdus la proprietarii de pe partea care a reparat a retinut o ... (vezi toată discuția)