avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 344 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Indeplinire Criterii de calificare
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Indeplinire Criterii de calificare

Am participat la o licitatie de lucrari a carei fisa de date prevedea ca, pentru indeplinirea contractului ofertantul trebuie sa detina anumite utilaje. Am prezentat 2 contracte de inchiriere pentru aceste utilaje. Contractele respective aveau o durata mai mica decat termenul de executie propus de noi si nu prevedeau posibilitate de prelungire. Am castigat licitatia, insa un alt ofertant a facut contestatie, iar CNSC a constatat ca oferta noastra nu indeplineste cerinta din Fisa de date cu privire la detinerea utilajelor motivat pe faptul ca acele contracte aveau o durata mult mai mica decat termenul de executie propus de noi si nu prevad posibilitate de prelungire. Avand in vedere ca la momentul depunerii ofertelor noi indeplineam cerinta din fisa de date, respectiv acele contracte erau in vigoare, credeti ca avem vreo sansa la Curtea de Apel? Cerinta din fisa de date suna asa" Operatorii economici trebuie sa faca dovada ca au în
dotarea lor sau dispun (proprietate, leasing sau prin contracte/ conventii de inchiriere) de utilaje si echipamente tehnice necesare realizarii investitiei. Se vor prezenta documente care atesta detinerea (dotare proprie/inchiriere/ alte forme de punere la dispozitie) utilajelor, instalatiilor ,echipamentelor tehnice implicate in realizarea obiectului contractului."
Multumesc
Cel mai recent răspuns: vlad nicolae , moderator 14:04, 5 Noiembrie 2013
Ce s-a intamplat in urma deciziei CNSC, cum a procedat autoritatea contractanta? Caci in mod nromal ar fi trebuit sa va solicite clarificari prin care, eventual, sa lamuriti aspectul duratei contractelor de inchiriere. Curtea de apel nu/i intotdeauna o solutie. Vedeti intai ce se poate face in urma deciziei CNSC prin care, intuiesc, ca s-a dispus reevaluarea ofertei vostre....
Dupa cum prezentati lucrurile, oferta dumneavoastra nu este conforma.
In prima faza AC a inteles situatia, dar daca ofertantul declarat invins a depus contestatie, CNSC, trebuie sa ii dea dreptate.
Ar fi fost 2 solutii:
1. Contractele de inchiriere sa prevada posibilitati de prelungire (acordam mereu prea putina importanta contractelor, din pacate)
2. In raspunsul AC dat CNSC sa se coreleze utilitatea utilajelor (nu stiu despre ce utilaje si lucrari este vorba) cu graficul de lucrari. De ex, un excavator este util in prima faza a lucrarilor, nu este nevoie de el pe tot parcursul contractului, cf graficului de lucrari.

Aceste solutii trebuie cautate, si de multe ori succesul nu este garantat. Dupa parerea mea este o greseala de neatentie iar contestatarul a stiut pe buna dreptate unde sa bata.
Veti stii data viitoare.

Autoritatea contractanta a solicitat clarificari si noi am depus acte aditionale de prelungire a acelor contracte, doar ca au fost incheiate ulterior datei limita de depunere a ofertelor. Apoi autoritatea a suspendat procedura pana la decizia Curtii de Apel. Din pacate nu putem sa corelam utilajele cu graficul de executie.

Multumesc
Din pacate, in ultima vreme am inceput sa vad si decizii contradictorii ale CNSC. Pana acum, CNSC considera ca spete de genul asta nu sunt motiv de respingere. Dvs. ati prezentat disponibilitatea la momentul depunerii ofertelor. Tot CNSC considera ca un ofertant nu poate fi obligat sa detina efectiv utilajele, indiferent de forma, incepand de la momentul depunerii ofertelor pana la finalul contractului, in conditiile in care nu stie ca va castiga contractul, ci doar daca este declarat castigator, pe perioada contractului.
1. Puteati pur si simplu sa veniti cu o declaratie de disponibilitate a proprietarului, nu cu contract de inchiriere. In cazul asta proprietarul nu avea nicio responsabilitate juridica, care sa asigure AC ca asa va fi, dar era legal si acceptabil. Ori, dvs. ati venit cu un contract de inchiriere valabil, contract care reprezinta un act administrativ, cu efecte juridice.
2. Lipsa clauzei de prelungire din contract nu atesta imposibilitatea juridica a prelungirii lui, fapt ce poate fi permis si chiar s-a intamplat.

Daca nu au existat si alte considerente, decizia CNSC mi se pare exagerata.

Din nefericire, nu cunosc situatii de genul asta, in care Curtea de Apel sa fi intors CNSC. De regula, deciziile Curtii se rezuma la considerente copiate din deciziile CNSC insotite de sintagma "in mod just Consiliul a apreciat ca...". E mai comod.
Puteti incerca totusi.
Multumesc frumos. O sa incercam la Curte.

Alte discuții în legătură

Achizitii publice - descalificare contraofertant yogub yogub As dori sa-mi descalific un contracandidat, in conditiile in care ii lipsesc niste documente, dupa cum urmeaza: La Capacitatea tehnica si/sau ... (vezi toată discuția)
Proceduri de achiziție publică de lucrări ioannen ioannen În cadrul unei proceduri de achiziție publică de lucrări, la etapa de evaluare a propunerii tehnice mi s-au cerut niște clarificări. Am răspuns la toate ... (vezi toată discuția)
Declaratie privind conformitatea cu documentatia tehnica si caietele de sarcini soazig soazig Este vorba despre un ofertant care la propunerea tehnica sa prezinta cu o \\"Declaratie privind conformitatea cu documentatia tehnica si caietele de ... (vezi toată discuția)