avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociația de proprietari mi-a impus să plătesc taxe ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociația de proprietari mi-a impus să plătesc taxe pentru cățel atât ca pentru o persoană, cât și ca animal de companie. Este corect?

Buna seara,am si eu o intrebare care ma macina de foarte mult timp,legat de asociatia de locatari care m.a pus sa platesc catelul ca si persoana si pe langa asta mi l.a mai pus o data ca si catel punandu.ma sa platesc o suma destul de mare 100 de lei lunar spunandu.mi ca animalutul meu de companie face in scara desi nu are probe,punandu.mi ca si amenda ca face pe domeniul public,mentionez ca m.am mutat din acel apartament si inca mai continua sa.mi bage restante de la catel avand in vedere ca si acum asociatia se plange ca gaseste excremente de animal pe scarile blocului! As dori sa aflu ce pot sa fac ca sa nu platesc pentru ca nu mi se pare normal si suma de bani este totusi mare,si daca este corect ce se face la asociatia respectiva! Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 09:44, 9 Septembrie 2018
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asociatia nu este indreptatita sa introduca taxe pentru animale in listele de plata. Pentru a imoune astfel de taxe trebuie sa aiba unbtemei legal si asa ceva nu exista. Trebuie sa contestati lista de plata iar hotararea ad gen prin care s-a aprobat taxa trebuie contestata in instanta.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legiuitorul a prevazut introducerea la plata a persoanelor nu a animalelor de companie
Asociatia de proprietari nu are autoritatea si competenta sa perceapa sume financiare justificate drept amenzi
Toti cetatenii locatari in imobike de locuit in comun care s-au confruntat cu situatii similare si au introdus actiune impotriva asociatiei solicitand anularea hotararii de impunere taxe aferent animale de companie au beneficiat de hotarari judecatoresti favorabile
continua sa.mi bage restante de la catel avand in vedere ca si acum asociatia se plange ca gaseste excremente de animal pe scarile blocului!

Ce legatura exista intre restante,catel si excremente ?
Aveti debite in evidenta fata de asociatia de proprietari sau de unde sunt restantele ?
exista probe concrete ca excrementele de pe scarile blocului apartin catelului dv care sustineti ca nu mai locuiste in acel imobil ?
In temeiul disp HG nr 1588/2007 art 12 A al c si d contestati valoarea impuna in lista de intretinere lunara,in termen de 10 zile de la afisare lista
Presedintele de asociatie are obligatia legala sa raspunda la contestatie in termen de 7 zile
Intelesesem ca se poate introduce taxa pentru animal de companie, prin hotararea adunarii generale a asociatiei de proprietari, dar sa fie maxim 12 RON / animal de companie. Suma ceruta de respectiva asociatie de proprietari este mare si abuziva.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asociatia de proprietari nu detine calitatea sa impuna si sa perceapa sume cu titlu de taxe
Adunarea generala nu are autoritatea si competenta sa dispuna hotarari contrare legii organice
Legiuitorul a prevazut fara exceptie introducerea in evidenta de calcul a cotelor individuale de intretinere a persoanelor a cetatenilor care locuiesc in imobil provizoriu mai mult de 15 zile/
luna sau defiinitiv
conform L230/2007 si actualizata in 2017, actualizata prin L16/2016 si abrogata prin L196/2018:
Articolul 4
(1) Asociatia de proprietari are drept scop administrarea si gestionarea proprietatii comune care, pe langa drepturi, impune obligatii pentru toti proprietarii.
(2) Consecintele neluarii masurilor de organizare si functionare cu privire la administrarea si gestiunea proprietatii comune sunt in raspunderea juridica a tuturor proprietarilor sau a reprezentantilor acestora, dupa caz.
(tot ce se decide in AG e lege pt CE!)
Articolul 24
(1) Adunarea generala poate adopta hotarari, daca majoritatea proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari (jumatate plus unu) sunt prezenti personal sau prin reprezentant legal.
(4) Hotararile adunarii generale a asociatiei de proprietari sunt obligatorii si pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenti la adunarea generala, precum si pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociatiei de proprietari.
Articolul 26
Daca o hotarare a adunarii generale este contrara legii, statutului sau acordului de asociere a asociatiei de proprietari ori este de natura sa produca daune intereselor proprietarilor, acestia pot ataca in justitie respectiva hotarare, in termen de 45 de zile. Actionarea in justitie nu intrerupe executarea hotararii decat in cazul in care instanta dispune suspendarea acesteia.
Articolul 30
(1) Comitetul executiv, reprezentat de presedintele asociatiei de proprietari, are urmatoarele atributii:
h) isi asuma obligatii, in nume propriu sau in numele proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari, privind interesele legate de cladire;
o) exercita alte atributii care i-au fost conferite prin hotararile adunarii generale.

trebuie sa vi se arate decizia din AG care a dus la acest mod de calcul...la aceasta taxa!
impreuna cu procesul-verbal al sedintei respective din care sa reiasa votul majoritar....altfel, e ilegal!
intotdeauna minoritarii se supun majoritarilor....daca au acele dovezi, chiar prin contestare la tribunal in termen, nu cred ca va dadea dreptate

cititi cu atentie legea care reglementeaza activitatea as. de propr. innainte sa sfatuiti gresit!

Alte discuții în legătură

Animale de companie la bloc Bogdan_il Bogdan_il Buna seara ! Ma puteti ajuta si pe mine cu o problema : in blocul in care locuiesc avem o vecina care are un caine care este foarte bolnav, foarte batran si ... (vezi toată discuția)
Taxa impusa de asoc de proprietari pentru animale de companie foy floricel foy floricel Asoc. de proprietari vrea sa impuna o taxa lunara pt toti detinatorii de câini. Invoca art. 47 lit.d din legea 230/2007 (chetuieli pe beneficiari) si art.50 ... (vezi toată discuția)
Taxa de 50 de lei pentru caine la bloc CatalinChifor CatalinChifor Buna ziua. 1.Este legal sa imi ceara o taxa pt caine? 2.Daca da, poate asociatia sa imi ceara cat vor ei? Tocmai ce m am mutat in ... (vezi toată discuția)