avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Imprumut de bani prin notar cu dobanda mare. legal?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Imprumut de bani prin notar cu dobanda mare. legal?

Buna ziua,
O semi cunostinta mi-a cerut prin intermediul unui membru din familie imprumut o suma considerabila de bani pe baza de contract, prin intermediul unui notar.

Cat de sigur este un contract de imprumut de bani facut prin notar? Se poate intampla ca cel caruia i s-au imprumutat banii sa nu ii restituie si sa scapa fara plata?
As mentiona ca desi fiind o suma considerabila, nu este una extrem de mare incat sa merite sa fuga cu ei sau situatii similare.
Si un aspect mai important, persoana respectiva s-a oferit sa imi inapoieze suma de bani dupa un termen fixc cu dobanda de 50%, de aici si interesul meu pentru a-l ajuta.
Este legal, ca eu, ca si persoana fizica sa pretind o dobanda (pe care nu am cerut-o, dar mi s-a oferit) asa de mare?
Poate persoana respectiva sa se eschiveze de la plata dobanzii si sa imi inapoieze doar suma initiala ceruta fara dobanda?

Multumesc pentru atentia acordata!
Cel mai recent răspuns: marcel.damaschin , utilizator 16:14, 25 Martie 2024
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Contractul de împrumut la notar este cel mai sigur, fiind și titlu executoriu. Adică pe baza lui, puteți trece la executare silită.
Problema e ca nu cred ca veți găsi un notar dispus sa autentifice un astfel de împrumut, care miroase puțin a cămătărie.
6 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nici dobanda normala și nici dobanda penalizatoare nu pot depăși cu mai mult de 50 % dobanda legala anuala.
Deci nu veti putea percepe o asa dobanda și nici el nu are de gând sa va dea.
Cu toate ca contractul autentificat la notar constituie titlu executoriu, daca individul nu are bani, nici executorul nu are ce urmări. Daca se poate împrumută cu dobanda asa mare, sa facă împrumut la banca sau în, dvs nu sunteti nici una , nici alta.
Deși ziceti ca nu e în stare sa fuga pt o asa suma mica, sa nu fiti surprins.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Înainte sa va apucați sa aruncați banii mergeti la un av care va poate explica riscuri,soluții variante etc.
Dumneavoastra nu vedeti ca miroase urit? Lacomia strica omenia, spune o zicala. Si tocmai lacomia este exploatata de catre unii oameni, iar exemple pe fb sunt numeroase. Imaginati-va ca omul traieste cu sotia in separatie de bunuri, faceti ceea ce vi s-a propus, apoi el vireaza banii sotiei in numerar si el ramine fara nimic ce poate fi executat silit, ca in momentul nasterii. Ce faceti atunci? Cum va recuperati paguba? Mai bine folositi titluri de stat, sunt sigure si neimpozabile. Cine risca mult poate pierde tot . Succes!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este sigur. Am fost in aceeasi situatie si nu am rezolvat nimic. A facut sulta cu sotul. si eu nu am recuperat nimic .

Alte discuții în legătură

Bani pt imprumut andu86 andu86 as dori sa stiu si eu daca imprumut pe cineva, un prieten cu o suma rezonabila de bani, si incheiem un act la notar prin care se spune data si modul de ... (vezi toată discuția)
Imprumut intre doua persoane fizice 25z 25z urmeaza sa dau un imprumut la o persoana fizica .fiind vorba de o suma destul de mare as vrea cateva sfaturi.suma urmeaza sa fie returnata in urmatoarele 4 ... (vezi toată discuția)
Chitanta de mana mistery01ro mistery01ro Urmeaza sa imprumut pe cineva cu o suma de bani. Am stabilit de comun acord sa incheiam o chitanta de mana intre noi pentru aceasta suma. Imi poate spune ... (vezi toată discuția)