avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 368 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Testament/Situatie familiala
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Testament/Situatie familiala

Buna ziua,

Parintii mei au fost casatoriti legal si au divortat la 1 an de la nasterea mea. In acel moment s-a facut partajul bunurilor iar eu am fost incredintata mamei.

Ulterior tatal s-a recasatorit din noul mariaj rezultand un alt copil.
Ca rude de sange mai am o matusa si un var din partea mamei, dar si o matusa si posibil veri - nu stiu daca a avut copii - din partea tatalui.
Nu-i cunosc pe familia tatalui meu - nu am avut niciun fel de relatii de familia. El a achitat pensie alimentara pentru mine si atat.

In acest moment eu nu am copii - in eventualitatea decesului meu, cine ar fi mostenitorii si ce parti? Mama mea si tatal cu aceasta sora vitrega sau si altii? Matusa si varul din partea mamei, pe care-i iubesc si ii consider familia mea sunt inclusi in mostenire?

Pot exclude din mostenire - total sau partial - tatal meu biologic si sora vitrega? Cum?

Ce se poate face in cazul meu? Am avut in familie destule succesiune complicate, si as vrea ca lucrurile sa fie clare in cazul meu si sa stiu la ce sa ma astept.

Multumesc mult.
sper sa nu fie cazul de a fi nevoie de a se imparti averea ta, sper sa ai copii sa te mosteneasca, dar soarta decide ce v a fi. In orice caz daca tu iti doresti ca tot ce ai sa apartina cuiva drag, fa testament din timp.Acesta greu poate fi atacat mai ales daca nu sunt motive intemeiate. In cazul ca soarta iti v a oferi altceva cu timpul, testamentul poate fi modificat. De obicei rudele de gradul 1 sunt principali mostenitori , apoi cei de gradul 2. li se v-a imparti cote fiecaruia mai mult sau mai putin. .Daca vrei sa fii sigura ca voia ta se v a implini, mergi si fa testament. Poate ca altcineva iti v-a da un sfat mai bun dar..nu stiu
Multumesc pentru raspuns, dar nu sunt lamurita.

Sa inteleg ca fie si in eventualitatea unui testament, tatal si soar vitrega vor primi parti de mostenire - nu exista vreun procedeu legal pentru a evita acest lucru?
Ce parti vor primi ei?

In cazul in care voi avea copii - tatal si sora sunt exclusi sau oricum intra si ei in calcul?
Ultima modificare: Miercuri, 26 August 2015
emiliapana, utilizator
Justititarul, multumesc!

Din ce am citit exista acest mostenitori rezervatari - decendentii mei - momentan nu exista.
Sora vitrega si tatal pot fi mostenitori rezervatari?
Din ce am citit aici [ link extern ]

sora /fratele vitreg este mostenitor rezervatar in absenta copiilor. In aceasta clasa se includ si parintii - deci mama mea buna ar imparti in cota egala cu tatal care m-a abandonat si sora vitrega pe care nu o cunosc mostenirea - fiecare cu o cota de 33%?

Ceilalti ar fi mama mea, si matusa, varul care oricum ar fi inclusi in testament - ei cu siguranta nu vor contesta.

Ce alta cale legala de actiune am? Daca as face cu act de vanzarea cumparare pe proprietatea mea, pastrand drept de uzufruct pe perioada vietii, acesta poate fi atacat?
Ultima modificare: Joi, 27 August 2015
emiliapana, utilizator
Pe de alta parte, poate ar trebui sa stiti ca relatiile acestea sunt reciproce: ei va mostenesc pe dvs si dvs ii mosteniti pe ei.

Alte discuții în legătură

In ce conditii ma pot mosteni pe mine fratii vitregi (dupa tata) ? mariusb74 mariusb74 Buna ziua,va rog sa ma ajutati cu un sfat. Parintii mei au divortat cand aveam 4 ani.Eu am ramas cu mama in apartamentul in care stam si acum (ea a preluat ... (vezi toată discuția)
Moștenirea soțului fără descendenți. sunt soluții pentru a le rămâne copiilor vitregi bunurile sale? Mihaela Br. Mihaela Br. Bună ziua ! Situația la care aș dori un răspuns este următoarea : eu cu fratele meu l-am pierdut pe tata pe când eram mici . După câțiva ani , mama ... (vezi toată discuția)
Identificarea moștenitorilor simioncarmen simioncarmen mama cu tatal vitreg au construit o casa. Eu sunt unica fiica (din partea mamei), tatal vitreg nu are rude de gradul 1. Dupa moartea lor cine mosteneste casa? ... (vezi toată discuția)