avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Este ilegal?
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Este ilegal?

Buna ziua.
Am intampinat o situatie si nu stiu daca este ilegal sau nu, ceea ce am facut si daca da, ce consecinte poate avea actiunea mea.
Am comandat online un produs pe care l-am si platit pe loc. S-a emis factura pentru acea comanda. Peste 1 zi am primit factura de stornare pentru prima factura, 1 factura noua cu alt numar de comanda care a fost stornata imediat si a 5-a factura tot cu al 2-lea numar de comanda, in final a ramas o singura factura valida. Ca urmare acestor greseli mie mi-au livrat 2 pachete ambele cu ramburs 0. Inainte sa ridic oricare din pachete, am sunat la magazinul care a trimis pachetele, am anuntat ca sunt probleme si i-am rugat sa verifice comenzile si livrarile. M-au asigurat ca totul este in ordine (din pacate nu am inregistrarea convorbirii). Eu am ridicat ambele pachete trimise pe numele meu pe care scria ramburs 0. Ulterior m-au anuntat ca au confirmarea curierului ca eu am ridicat ambele pachete si imi cer sa trimit inapoi 1 pachet. Reprezentantul magazinului (persoana care a facut greseala si cu care am vorbit si atunci cand am rugat-o sa verifice situatia) pretinde ca este ilegal sa tin ambele pachete din momentul in care m-au anuntat ca s-a produs o greseala chiar daca greseala nu a fost a mea. Intrebarea mea este daca este ilegal ceea ce am facut si daca trebuie sa trimit pachetul inapoi si daca da, in cat timp?
Multumesc.
13 din 15 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie sa intelegeti ca "ilegal" in acest caz tine de civil, nu de penal. De fapt, d-voastra ati primit un produs pe care nu l-ati platit. Ce se intampla daca nu-l platiti? Va pot actiona in judecata si va pot obliga sa-l platiti - impreuna cu cheltuielile aferente. Ce altceva se mai poate intampla? Functionarul neglijent plateste expeditia si ramane cam asa pentru ca magazinul nu va mai da in judecata.
Dupa cum probabil ca ati observat dilema e de natura morala mai mult decat de natura juridica. Eu as trimite pachetul inapoi.
Multumesc pentru raspuns.

O sa returnez pachetul. Chiar daca constiinta mea ar fi impacata (eu am anuntat inainte sa ridic pachetul deci nu am de ce sa ma simpt vinovata) dar nu am chef de complicatii. Singura mea dilema este, Ce acte pot cere firmei ca sa am dovada ca am returnat pachetul si sa se poata face usor legatura cu toata ameteala de acte si comenzi.

Multumesc.
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aveti dovada expeditiei pachetului de catre d-voastra si dovada ca ati platit. Nu trebuie sa le mai cereti nici un fel de acte.
5 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
ba este fix penal! infractiunea de insusire a bunului gasit sau ajuns din eroare la faptuitor nu va spune nimic?
In alta ordine de idei, musai trimiteti pachetul inapoi ca va pot face plangere penala, nu este nicio dilema morala aici

Adalbert Gabriel Gazdovici a scris:

Trebuie sa intelegeti ca "ilegal" in acest caz tine de civil, nu de penal.

5 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Îl rog pe domnul avocat să ne spună de ce fapta nu se incadreaza aici:

Art. 243. -
(1) Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităţilor sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă
2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi însuşirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparţine altuia, ajuns din eroare sau în mod fortuit în posesia făptuitorului, sau nepredarea acestuia în termen de 10 zile din momentul în care a cunoscut că bunul nu îi aparţine.

Alte discuții în legătură

Colet returnat, plata curier florinel888 florinel888 Acum cateva zile am comandat ceva pe internet care urma sa vin printr-o firma de curierat. Problema este ca eu am cumparat acel produs de aici si nu mai am ... (vezi toată discuția)
Produse platite din greseala, dar necomandate ionescuadrian ionescuadrian Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Am platit din greseala niste produse pe care nu le-am comandat si nici nu am nevoie de ele.Eu ma ocup de ... (vezi toată discuția)
Inadvertenta la retragere numerar dumitruradu dumitruradu Salutare! Astazi a mers un coleg de apartament sa ridice 300 RON, trimisi de parintii lui, de la BRD. Domnul de la ghiseu, la retragere, i-a dat 300 EURO ... (vezi toată discuția)