avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pot fi extradata în Italia sau exista riscul de a ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pot fi extradata în Italia sau exista riscul de a face închisoare ...

Pot fi extradata în Italia sau exista riscul de a face închisoare în România dacă am fost condamnată cu executare în italia pentru o faptă care nu este prevăzută în legislația românească? (răpire a unui minor de către un părinte care avea autoritate părintească asupra lui în cadrul căsătoriei)
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce grozavie! Conventia de la Haga privind rapirile internationale de catre parinti a avut ca scop initial protejarea mamei si copilului, dar acu mamele sunt penalizate, ba chiar trimise la inchisoare. Nu cunosc exact, dar am mai dat peste informatii despre aceasta conventie pe cand cautam informatii despre pensie intretinere internationala. Nu prea se gasesc astfel de informatii in limba romana, cautati in engleza, sunt multe probleme.

Intrebarea dvs este "ciudata". Ati fost deja condamnata sau doar intrebati, asa, la modul general? Copilul a fost luat de catre parinte din Italia si mutat Romania sau in alta tara? Daca ati fost deja condamnata ... din intrebarea dvs deduc ca procesele au avut loc in instantele din Italia, si Ministerul Justitiei din Romania n-a fost implicat? A fost transmisa cerere de returnare prin Ministerul Justitiei din Romania?
Ultima modificare: Miercuri, 8 Mai 2024
c123456, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu are importanta mandatul european in acest caz pentru ca esenta intrebarii priveste regula care impune dubla incriminare. Intrebarea este daca poate fi extradat un cetatean roman condamnat in alta tara daca in Romania acea fapta nu este infractiune. Iar raspunsul este NU.
Art. 24 din Legea 302/2004 "Extrădarea poate fi admisă numai dacă fapta pentru care este suspectată sau acuzată ori a fost condamnată persoana a cărei extrădare se solicită este prevăzută ca infracțiune atât de legea statului solicitant, cât și de legea română.

Insa aici problema este daca nu cumva art. 379 Cod pen. pedepseste fapta pentru care a fost condamnata in Italia si atunci exista dubla incriminare.
Reținerea de către un părinte a copilului său minor, fără consimțământul celuilalt părinte ... se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda

Daca durata condamnarii din Italia este mai mare de 3 luni nu se poate dispune extradarea.
Vă mulțumesc frumos pentru răspuns! (liniștitor pentru mine)
Și totuși se mai naște o întrebare pornind de la legislația românească... există riscul să se dispună executarea pedepsei pe durata de 3 luni în România?
Ultima modificare: Miercuri, 8 Mai 2024
Iulia, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunt două lucruri separate, Convenția de la Haga pentru răpire de minori (care are drept consecință exclusiv dispunerea înapoierea copilului, eventual amendă civilă) și judecarea pe baza legislației penale din Italia. Da, am fost deja condamnată la 2 ani cu executare, atât la fond, cât și la apel. Da, am luat copilul din Italia și l-am adus în România. Și da, procesele au avut loc în Italia, fără implicarea României. Cererea de înapoiere s-a făcut în cadrul procesului de la București de răpire minor, care a dispus înapoierea copilului, lucru pe care nu l-am făcut.

Alte discuții în legătură

Rapire internationala de minor????????????? marinka24 marinka24 buna ziua si Va multumesc anticipat pentru raspuns! de fapt: mama cu copilul nascut in italia,cind micutul avea 2 luni cu consemtamintul tatalui ... (vezi toată discuția)
Rapire internationala de copil catalinagt catalinagt Buna ziua. Rog Dnii Avocati cu experienta in probleme de rapire internationala de minori sa-mi indice cum se poate rezolva urmatoarea situatie! O ruda a ... (vezi toată discuția)
Rapire internationala gstoader gstoader buna ziua, sunt mama unui copil de 5 luni nascut in Italia cu resedinta la Roma, mama romanca cu resedinta la Roma si tata italian. Am venit cu copilul ... (vezi toată discuția)