Copiii peste 15 ani pot munci în anumite condiții, potrivit Codului muncii. Pentru cei între 15 și 16 ani, e necesar acordul părinților sau al reprezentanților legali ai copilului, iar munca nu poate să fie de orice fel, însă peste vârsta de 16 ani nu mai e necesar acest acord. Totuși, există un set de reguli în Codul muncii care trebuie obligatoriu respectate de angajator când lucrează cu minori, fie ei și peste 16 ani. Cu alte cuvinte, munca lor nu are același regim cu cea a unui angajat de peste 18 ani.
„(1) Persoana fizică dobândește capacitate de muncă la împlinirea vârstei de 16 ani. (2) Persoana fizică poate încheia un contract de muncă în calitate de salariat și la împlinirea vârstei de 15 ani, cu acordul părinților sau al reprezentanților legali, pentru activități potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile și cunoștințele sale, dacă astfel nu îi sunt periclitate sănătatea, dezvoltarea și pregătirea profesională. (3) Încadrarea în muncă a persoanelor sub vârsta de 15 ani este interzisă", se prevede în Codul muncii.
Adesea, aflăm în spațiul public sau suntem martorii unor situații de muncă ilegale ce implică minori: tineri ce muncesc mult peste limita orară zilnică permisă de lege, neremunerați corespunzător sau chiar folosiți în munci nepotrivite vârstei, periculoase ori la negru. Pentru a oferi un exemplu, în HoReCa, în sezonul estival, tinerii dornici de a face bani de buzunar acceptă adesea condiții nelegale de muncă.
Codul muncii stabilește ca regulă absolută faptul că copiii angajați nu pot lucra la fel de mult ca un adult (adică opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână). Codul prevede că, în cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani, „durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi și de 30 de ore pe săptămână". Această normă nu poate fi depășită și cu atât mai puțin sub pretextul că se fac ore suplimentare, la nevoie.
De fapt, Codul tranșează și chestiunea orelor suplimentare: „Tinerii în vârstă de până la 18 ani nu pot presta muncă suplimentară". Prin urmare, având aceste două reguli, e clar că programul unui angajat sub 18 ani nu poate depăși în nicio situație maximul de șase ore zilnic și 30 săptămânal (indiferent ce s-ar întâmpla la locul de muncă respectiv). Mai mult, „tinerii care nu au împlinit vârsta de 18 ani nu pot presta muncă de noapte", conform Codului.
Important! Angajatorul nu se poate apăra spunând că salariatul său a fost de acord să muncească mai mult. Atâta timp cât există o interdicție clară în Cod cu privire la un anumit lucru, faptul că salariatul face o concesie (indiferent din ce motiv) nu îl salvează pe angajator de la eventuala sancționare.
Alte prevederi din Codul muncii aplicabile angajaților sub 18 ani:
- ei trebuie să aibă parte de pauză de masă de cel puțin 30 de minute, în cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de patru ore și jumătate;
- minorii trebuie să primească concediu de odihnă suplimentar de cel puțin trei zile lucrătoare.
Angajatorul riscă pedepse cu închisoarea și amenzi
"Încadrarea în muncă a unui minor cu nerespectarea condițiilor legale de vârstă sau folosirea acestuia pentru prestarea unor activități cu încălcarea prevederilor legale referitoare la regimul de muncă al minorilor constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă", se prevede în Codul muncii.
Dar asta nu e singura sancțiune pe care o găsim în legătură cu munca minorilor. După cum spuneam mai sus, aceștia nu pot face muncă suplimentară. Iar pentru încălcarea regulilor privind efectuarea muncii suplimentare, amenda prevăzută în Cod e între 1.500 și 3.000 de lei.
Apoi, dacă minorii muncesc noaptea, adică între orele 22:00 și 6:00, angajatorul poate primi amenzi între 1.500 și 3.000 de lei.
În fine, mai trebuie precizat un lucru. Legislația în vigoare le permite angajatorilor să facă cu minorii și contracte de ucenicie. Ucenic poate fi oricine are cel puțin 16 ani și dorește să învețe muncind și să obțină, la final, o calificare, conform Legii nr. 279/2005. Prevederile din Codul muncii referitoare la durata timpului de lucru se aplică și în cazul contractelor de ucenicie. De asemenea, angajatorii pot să lucreze cu minori ca zilieri, în condițiile Legii nr. 52/2011. Dar nici nu se permite munca la program prelungit sau în același regim cu a unui adult. Cei care nu respectă condițiile legale de vârstă și de muncă la folosirea zilierilor minori pot fi amendați cu 6.000 de lei, conform legii.
Comentarii articol (2)