ACCES GRATUIT
72 proiecte de legi au trecut tacit de Senat: Împărţirea profitului cu salariaţii, pedepse mai mari pentru infracţiunile cu minori şi judecarea online a proceselor civile
În şedinţa de luni a Senatului au fost adoptate tacit, prin împlinirea termenului adoptare, 72 de proiecte de lege. Dintre acestea, 34 dintre ele vizau aprobarea unor ordonanţe de urgenţă a Guvernului adoptate în ultimele luni de către Executiv. Aceste propuneri legislative ar fi trebuit să fie dezbătute în perioada 15 octombrie-25 decembrie, însă prin îndeplinirea termenului vor merge spre Camera Deputaţilor în forma lansată de iniţiatori.
Articolul continuă mai jos
Astfel, vor merge direct către Camera Deputaţilor, printre altele, proiecte legislative care prevăd:
Distribuirea a 7,5% din profitul net al firmelor către angajaţi. Companiile care obțin profit net la finalul unui exercițiu financiar anual vor fi obligate să împartă 7,5% din acesta către salariații proprii. Aceste plățile ar fi acordate în plus față de salariu și celelalte drepturi bănești pe care le au angajații şi doar salariaţilor cu o vechime de cel puţin 12 luni în firmă.
Obligaţia firmelor de a se consulta cu angajaţii în luarea deciziilor şi informarea constantă despre situaţia economică a afacerii. Obligația generală de informare va presupune și prezența obligatorie a reprezentanților angajaților la ședințele conducerii firmei unde se decid aspecte care i-ar putea afecta pe angajați, iar parlamentarii care au propus această lege vor să invalideze astfel deciziile luate fără participarea reprezentanților salariaților, modificând inclusiv Legea societăților.
Impozitarea zero pentru industria HoReCa timp de trei ani. În plus, proiectul vizează şi scutirea impozitului pe venit pentru angajaţii din această industrie pentru perioada 2020, 2021 şi 2022.
Deţinerea de către toate sălile de jocuri de noroc a unor baze de date cu cei care le calcă pragul. Iniţiativa vizează o condiție suplimentară pentru obținerea autorizației de exploatare a jocurilor de noroc, respectiv deţinerea de mijloace tehnice pentru întocmirea unor baze de date referitoare la persoanele autoexcluse sau indezirabile.
Înfiinţarea de creşe şi grădiniţe de către instituţiile publice din România pentru proprii angajaţi. Instituțiile publice finanțate de la bugetul de stat (parțial sau integral) și întreprinderile cu capital majoritar sau integral de stat ar putea să pună la dispoziția angajaților creșe și grădinițe pentru copiii acestora.
Oferirea de servicii medicale gravidelor care provin din medii defavorizate sau cu posibilităţi materiale reduse. Gravidele care provin din mediile defavorizate și femeile cu posibilități materiale reduse ar putea beneficia de un pachet minim de servicii medicale acordat în mod gratuit. De asemenea, proiectul prevede două proceduri gratuite de fertilizare in vitro pentru femeile care vor să rămână însărcinate.
Pedepse mai mari cu închisoarea pentru infracţiunile de trafic de minori. Iniţiativa urmăreşte mărirea sentinţei minime la patru ani, pentru a împiedica condamnările cu suspendare în cazul infracţiunilor de trafic de persoane. În plus, se urmăreşte creştea perioadei de prescripţiei pentru infracţiunile de trafic de minori şi de persoane, până la o durată de 15 ani, dar va mări şi pedepsele minime pentru o serie de fapte ce ţin de traficul de minori şi persoane.
Reglementarea judecăţii online în procesul civil. Propunerea va stabili două aspecte importante ale desfăşurării procesului civil online: cum poate fi solicitat acest lucru și necesitatea respectării solemnității ședinței de judecată, inclusiv de o persoană care participă online (în caz contrar, pot fi aplicate amenzi judiciare).
Important! Aceste proiecte de lege au fost adoptate de Senat în mod tacit, deoarece termenul în care senatorii puteau să se pronunţe asupra lor a expirat. În Camera Deputaţilor, proiecte vor trebui dezbătute şi supuse votului, iar forma finală ar putea fi diferită de cea iniţială. După ce trec de Parlament, pentru a deveni legi trebuie să fie promulgate de preşedintele ţării şi publicate în Monitorul Oficial.
Citește mai mult despre
proces civil online,
cod penal,
trafic de minori,
servicii medicale gravide,
fertilizare in vitro,
jocuri de noroc,
scutire impozit horeca,
horeca,
salariati horeca,
modificare codul muncii,
obligatie informare angajator,
impozit pe profit,
angajatori
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)