„Dacă sunt îndeplinite toate condițiile de la Kurzarbeit, nu există o interdicție. Discutăm de timp de muncă, nu neapărat de modul sau locul unde se desfășoară activitatea”, a precizat, în cadrul unei recente conferințe organizate de avocatnet.ro, Dan Năstase, consilier juridic specializat în relații de muncă.
În cuprinsul OUG nr. 132/2020, cea care reglementează mecanismul Kurzarbeit, nu regăsim interdicții în direcția telemuncii. În fapt, nu există referiri nici la locul unde se desfășoară munca.
Telesalariatul îşi îndeplineşte atribuţiile specifice funcţiei, ocupaţiei sau meseriei pe care o deţine, în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator, cel puţin o zi pe lună, folosind tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor. Așadar, se poate lucra și de acasă, și de la birou, și din altă parte și se cheamă tot telemuncă. Obligatoriu e ca în contract să fie prevăzute detaliile: unde se lucrează, eventuala regularitate a muncii dintr-un loc sau altul etc.
Care ar fi condițiile de la Kurzarbeit? Măsura afectează cel puțin 10% din numărul de salariați ai unității, iar cealaltă condiție se referă la cifra de afaceri în scădere: o diminuare a cifrei de afaceri din luna anterioară aplicării măsurii Kurzarbeit sau, cel mult, din luna dinaintea lunii anterioare acesteia cu cel puțin 10% față de luna similară din anul anterior. Kurzarbeit presupune că firma reduce temporar timpul de lucru - nu se spune nimic privitor la felul muncii, la locul unde se desfășoară. Niciuna dintre prevederile din OUG nr. 132/2020 nu derogă de la vreo prevedere din Codul muncii astfel încât să facă imposibilă aplicarea în cazul telemuncii - care, deși e reglementată prin legea sa specială, e completată tot de Codul muncii pentru toate celelalte aspecte ce nu sunt cuprinse în Legea 81.
Firmele mari (peste 50 de angajați) au fost obligate de Guvern, în noiembrie 2020, să recurgă la telemuncă sau, dacă asta nu se poate, să recurgă la programele decalate pentru ca angajații să vină în ture la muncă și orarele acestora să nu se mai suprapună total. Angajatorul a cărui activitate ar putea fi făcută și în regim telemuncă poate să refuze, totuși, să o facă, dacă i se pare că este dezavantajoasă pentru acesta? De principiu, da - subiectul este detaliat în acest material.
Comentarii articol (1)