Prin Legea nr. 113/2023, în vigoare din 13 mai, a fost modificată Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului pentru a stabili că polițiștii pot beneficia de compensația pentru chirie și atunci când locuinţa închiriată se află "într-o localitate aflată la o distanţă de maximum 70 km" față de localitatea unde polițistul a fost numit în prima funcție ori mutat în interesul serviciului. Totodată, în ceea ce privește dreptul la compensația lunară pentru chirie, inclusiv cea acordată pentru acoperirea ratelor la credit, s-a constatat că există situații când prevederile legale nu acoperă anumite situații din practică și că e necesară uniformizarea aplicării regulilor actuale.
În aceste scopuri, MAI punea în iulie în dezbatere un proiect pentru modificarea și completarea HG nr. 284/2005 privind stabilirea cuantumului şi condiţiilor de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie cuvenite poliţiştilor. Proiectul a fost adoptat săptămâna trecută de Guvern, iar HG nr. 1001/2023 a fost publicată luni în Monitorul Oficial, producându-și deja efectele.
În primul rând, normele din HG nr. 284/2005 se aplică acum și situației în care polițistul contractează un credit ipotecar/ imobiliar destinat achiziționării unei locuințe și cere compensația lunară pentru chirie pentru acoperirea ratei sau a unei părți din rată. Cuantumul maxim al acestei compensații rămâne însă neschimbat - 50% sau 40% din salariul lunar aflat în plată.
Patru noi articole au fost incluse în HG 284 pentru a reglementa condiții suplimentare în care sunt oferite compensațiile lunare pentru acoperirea chiriilor sau ratelor:
- este explicitat termenul de „rată lunară” pentru a înțelege ce acoperă compensația lunară și ce, nu - „suma tuturor costurilor lunare generate de contractul de credit ipotecar/imobiliar destinat achiziţionării unei locuinţe sau de contractul de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei locuinţe conform graficului de rambursare, mai puţin cele legate de rambursările anticipate, eventualele dobânzi penalizatoare şi alte costuri care nu se regăsesc în graficul de rambursare a ratelor lunare”;
- nu se va acorda compensația lunară pentru chirie sau pentru plata ratei sau a unei fracţiuni din rată în situaţia în care contractul de închiriere sau contractul de vânzare-cumpărare a fost încheiat cu copiii/părinții polițistului ori ai soției/soțului acestuia/acesteia;
- în vederea acordării compensației lunare pentru chirie, când intervin modificări succesive ale raportului de serviciu al polițistului în localitatea în care se află locul de muncă, este relevantă prima modalitate de stabilire/modificare a raportului de serviciu în acea localitate.
HG 1001 stabilește separat care sunt condițiile în care polițistul numit în prima funcție sau mutat în interesul serviciului într-o altă localitate decât cea în care îşi are domiciliul beneficiază de compensația lunară pentru chiria aferentă unei locuințe situate într-o localitate aflată la maximum 70 km față de locul de muncă: să nu beneficieze de banii pentru navetă, să nu dețină în proprietate în localitatea respectivă, nici polițistul, nici soțul/soția, unitatea de poliție să nu le poată pune la dispoziție spații de locuit ș.a.m.d..
Polițiștii îndreptățiți să beneficieze de compensația lunară pentru chirie solicită, prin raport scris, sefului unității de poliție în care sunt încadrați acordarea acestui drept bănesc. Noua HG modifică numeroase dintre elementele ce trebuie conținute de acest raport, printre altele, pentru ca acesta să se refere și la situațiile când compensația e folosită pentru acoperirea ratelor.
De pildă, solicitantul va trebui să declare dacă soțul/ soția încadrat/ încadrată într-o autoritate sau instituţie publică beneficiază de locuință asigurată de aceasta sau de decontarea chiriei pentru locuinţă, sens în care se anexează documente eliberate de angajatorul soțului/ soției, dar și să dea o declarație pe propria răspundere că locuiește efectiv la adresa imobilului care face obiectului contractului de închiriere/ vânzare-cumpărare.
Totodată, noua HG listează documentele ce vor trebui anexate raportului scris pentru solicitarea compensației lunare ce va acoperi ratele la credit.
Multe dintre regulile prevăzute până acum de HG 284/2005 au fost clarificate prin acest act, inclusiv cele privind plata chiriilor în valută, situația soților, ancheta socială desfășurată pentru a constata dacă polițistul se află într-un caz justificat de a beneficia de compensația locativă ș.a.
Este specificat expres, totodată, că dreptul la compensația lunară nu se acordă mai devreme de data la care contractul de închiriere produce efecte. În situația în care compensația lunară pentru chirie se utilizează pentru plata ratei sau a unei fracțiuni din rată aferentă unui contract de credit ipotecar/imobiliar ori a unui contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate, aceasta se acordă începând cu luna plății primei rate stabilită în graficul de rambursare sau în documentul similar din care să rezulte suma şi scadenţa ratelor, dar nu mai devreme de data depunerii raportului la secretariatul unității, mai prevede proiectul.
„Nu se acordă compensaţia lunară a chiriei în cazul în care soţul/soţia încadrat/încadrată în altă autoritate sau instituţie publică beneficiază de locuinţă sau de decontarea chiriei pentru locuinţă, asigurată de angajator, în localitatea unde polițistul solicită acordarea compensaţiei lunare a chiriei, într-o localitate aflată mai aproape de locul de muncă sau în localitatea unde se află locul de muncă al solicitantului”, prevede HG 1001/2023. Totodată, compensația nu se acordă celor care au înstrăinat locuințe aflate în proprietatea lor sau a soților/soțiilor.
HG 1001 listează, totodată, noi situații în care compensația lunară pentru chirie se plătește în continuare polițiștilor:
- când sunt detaşați/ împuterniciți în altă localitate decât cea în care au închiriat spaţiul de locuit şi nu optează pentru acordarea compensaţiei pentru chirie în localitatea unde au fost detaşați/ împuterniciți sau
- când se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani sau trei ani în cazul copilului cu handicap, respectiv în concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani ori a copilului cu handicap pentru afecţiuni intercurente până la împlinirea vârstei de 18 ani ori în concediu pentru acomodare în cazul adopției (n.a. - se pare că cei de la MAI nu au aflat încă de faptul că concediul pentru îngrijirea copilului bolnav se acordă pentru copilul în vârstă de până la 11 ani, nu 7).
În fine, recenta hotărâre detaliază și situațiile în care se pierde dreptul la compensație.
„După data intrării în vigoare a prezentei hotărâri de Guvern (23 octombrie 2023 - n.red.), orice modificare a raporturilor de serviciu, respectiv orice completare/ modificare sau actualizare a condițiilor în baza cărora s-a acordat compensația lunară pentru chirie, inclusiv pentru plata ratei sau a unei fracţiuni din rata aferentă unui credit ipotecar/imobiliar destinat achiziţionării unei locuinţe ori a unui contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei locuințe, conduce la reanalizarea dosarelor beneficiarilor, conform noilor reglementări”.
Reamintim, în acest context, de decizia relativ recentă a Înaltei Curți potrivit căreia polițiștii cu credite semnate înainte de decembrie 2018 nu pot primi bani pentru plata ratelor la casă.
Comentarii articol (6)