ACCES GRATUIT
Concediul medical întrerupe concediul de odihnă, dar și pe cel fără plată
În Codul muncii, dar și în ordonanța concediilor medicale, este specificat expres că medicalul întrerupe concediul de odihnă, dar și pe cel fără plată. Regula este importantă din două perspective: aceea a indemnizației de concediu medical, de care angajatul nu poate fi lipsit, dar și din perspectiva reluării, ulterior, conform unei programări convenite, a concediului care a fost întrerupt de medical.
Articolul continuă mai jos
„În situaţia în care incapacitatea temporară de muncă sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru îngrijirea copilului bolnav a survenit în timpul efectuării concediului de odihnă anual, acesta se întrerupe, urmând ca salariatul să efectueze restul zilelor de concediu după ce a încetat situaţia de incapacitate temporară de muncă, de maternitate, de risc maternal ori cea de îngrijire a copilului bolnav, iar când nu este posibil urmează ca zilele neefectuate să fie reprogramate”, scrie, mai exact, la reglementarea concediului de odihnă în Codul muncii.
Practic, dacă apare nevoia de a intra în concediu medical în timp ce angajatul își efectua concediul de odihnă, acesta trebuie să comunice cât mai curând angajatorului medicalul pentru a obține, practic, ceea ce prevede legea - adică întreruperea concediului.
„Da, dar ai stat în medical, deci te-ai odihnit”, ar spune unii angajatori. Concediul medical și concediul de odihnă nu au nici pe departe același scop - faptul că angajatul stă în medical nu înseamnă că se odihnește, în sensul concediului de odihnă. Altfel spus, nu e chiar același gen de refacere a capacității de muncă în cele două cazuri.
Important e ca angajatorul și angajatul să ajungă la o înțelegere cu privire la continuarea concediului de odihnă. E foarte posibil ca, din rațiuni obiective, angajatul să nu-și poată continua concediul de odihnă fix atunci când se termină medicalul sau, chiar, să nu mai fie interesat să-l continue atunci, ci altă dată. Aici e necesară, așadar, o reprogramare, zilele libere putând fi luate chiar anul viitor.
De reținut că în reglementarea concediilor medicale regăsim aceeași idee privind concediul de odihnă, dar regăsim și confirmarea faptului că medicalul întrerupe inclusiv concediul fără plată: „Asiguraţii a căror incapacitate temporară de muncă a survenit în timpul concediului de odihnă sau al concediului fără plată beneficiază de indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, concediul de odihnă sau fără plată fiind întrerupt, urmând ca zilele neefectuate să fie reprogramate”, prevede, mai exact, OUG 158/2005.
Întreruperea acestor concedii de către concediul medical are relevanță în special din perspectiva indemnizației - angajatorul nu poate susține că nu plătește medicalul pentru că angajatul era, de fapt, în concediu. Cu atât mai mult în cazul concediului fără plată, angajatorii trebuie să respecte regula conform căreia medicalul întrerupe acest concediu.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)