Acum ceva vreme, Guvernul a decis să le acorde mai mulți bani angajatorilor pentru cei angajați ca ucenici sau stagiari, votând în acest sens o propunere prin care ar urma să le deconteze practic aproape de valoarea salariului minim net pe economie pentru fiecare dintre aceștia. Legea nr. 164/2017 pentru modificarea Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă și a Legii nr.335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior a fost votată și de Parlament și publicată marți în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 544.
Prevederile din lege referitoare la angajarea stagiarilor au intrat deja în vigoare, pe 14 iulie 2017, dar nu și cele referitoare la contractele de ucenicie, care intră în vigoare azi.
Concret, angajatorilor ar urma să li se acorde, la cerere, pentru fiecare ucenic angajat, o sumă în cuantum de 1.125 lei/lună (echivalentul în lei a 250 de euro/lună), în timp ce pentru fiecare stagiar angajat se primesc câte 1.350 lei/lună (echivalentul a 300 de euro/lună).
Având în vedere că valoarea salariului minim brut este de 1.450 de lei, pentru fiecare dintre persoanele astfel angajate s-ar primi practic aproape de valoarea netă a acestui salariu minim. Firește, banii se acordă pe toată perioada derulării contractului de ucenicie/ de stagiu.
Și înainte, angajatorii au primit bani pentru ucenici și stagiari, însă mai ales în cazul contractelor de ucenicie, sumele primite au fost foarte mici. Concret, potrivit Legii nr. 279/2005, pentru fiecare contract de ucenicie, angajatorul primește acum o sumă ce reprezintă 60% din indicatorul social de referință (500 de lei), adică suma de 300 de lei. Ceea ce înseamnă că, de mâine, angajatorul va primi cu 825 de lei mai mult decât în prezent. Cât despre contractele de stagiu, angajatorul primea, în trecut, câte 750 de lei pe lună, deci mult mai puțin decât primește acum.
Totuși, în lege se prevede că contractele de ucenicie și stagiu care sunt încheiate la data intrării ei în vigoare își produc în continuare efectele în același fel, nefiind afectate de noile prevederi.
Ucenicia nu se mai face pentru nivelul 1 de calificare
De asemenea, tot în actul publicat se mai regăsește și modificarea duratei minime a contractului de ucenicie (modificare care operează tot de azi). Astfel, în funcție de nivelul de calificare pentru care se face perioada de ucenicie, contractele nu pot dura mai puțin de:
- 12 luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 2;
- 24 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 3;
- 36 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 4.
Înainte, durata minimă a contractelor de ucenicie se raportează tot la un nivel de calificare, așa cum scrie în Legea nr. 279/2005, însă calificările luate în calcul sunt pentru nivelul 1 (minim 12 luni), pentru nivelul 2 (minim 24 de luni) și pentru nivelul 3 (minim 36 de luni). De fapt, actul stabilește ca ucenicia la locul de muncă să se facă pentru nivelurile de calificare 2,3 și 4, iar nu pentru nivelurile 1, 2 și 3, așa cum prevedea legea până acum.
"În perioada ianuarie-decembrie 2016 au fost încheiate numai 167 contracte de ucenicie și 159 convenții prin care angajatorii au beneficiat la cerere, de 60% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă (...) În perioada ianuarie-decembrie 2016 au fost înregistrate 55 de contracte de stagiu în condițiile art.28 alin.(1) din Legea nr. 335/2013", potrivit notei de fundamentare a proiectului.
Așadar, numărul contractelor de ucenicie și de stagiu nu a fost unul îmbucurător în 2016, motiv pentru care se consideră că majorarea sumelor acordate angajatorilor i-ar putea stimula pe aceștia să-i angajeze pe cei fără experiență și în căutare de formare profesională.