Legea nr. 162/2020, ale cărei prevederi se aplică de vineri, stabilește că dacă părinții doresc acest lucru, și copiii sub 14 ani pot avea un act de identitate, în contextul în care, până acum, eliberarea unui buletin se făcea doar începând cu vârsta de 14 ani.
"Opțional, se poate elibera carte de identitate simplă sau carte electronică de identitate înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, la solicitarea unuia dintre părinți, a reprezentatului legal, a persoanei desemnate din cadrul serviciului social, public sau al unui organism privat acreditat, destinat protecţiei speciale a copilului, separat temporar sau definitiv de părinţi, unde se află minorul, sau a persoanei căreia i-a fost dat în plasament copilul" , prevede Legea nr. 162/2020. Totuși, buletinele celor mici nu vor fi valabile decât doi ani.
De asemenea, pentru copiii mai mici de 12 ani, cartea de identitate electronică nu va conține și amprentele micuțului (imaginile impresiunilor papilare, într-un limbaj tehnic).
Concret, pe cartea electronică vor fi înscrise următoarele:
- datele din formatul tipărit al buletinului, cu excepţia semnăturii olografe (de mână) a titularului;
- prenumele părinţilor titularului;
- un certificat pentru semnătură electronică şi, după caz, certificate calificate pentru semnătură electronică, precum și
- datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete (nu și în cazul celor mai mici de 12 ani).
Trebuie să reamintim însă că cei care nu vor, din motive religioase sau de conștiință, să li se elibereze un buletin electronic, vor putea obține un buletin simplu, ca cel din prezent.
Nu în ultimul rând, persoanele care vor avea o astfel de carte electronică nu vor mai avea nevoie și de cardul de sănătate, pentru că se vor folosi de buletin pentru a avea acces la serviciile medicale.
Comentarii articol (8)