Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluare remanentă, respectiv Slatina, Turnu Măgurele și Râmnicu Vâlcea vor beneficia, începând de sâmbătă, de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizarea stabilită pentru pensia anticipată parţială, potrivit Legii nr. 144/2017 pentru modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Actul a fost publicat miercuri în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 491 din 28 iunie 2017, dar urmează să intre în vigoare la 1 iulie 2017.
Practic, legea va aduce o completare unei prevederi care exista deja în Legea nr. 263/2010, referitoare la cei care pot beneficia de o reducere de doi ani pentru obținerea pensiei anticipate parțiale, adică o categorie de persoane care au locuit o bună perioadă de timp în zone afectate de poluare remanentă.
Până acum, legea prevedea ca acestă reducere de doi ani să se acorde doar persoanelor care au locuit cel puțin 30 de ani în Baia Mare, Copșa Mică, Târgu Mureș și Zlatna. La aceste patru zone prevăzute deja de lege se vor mai adăuga, așadar, încă trei: Slatina, Turnu Măgurele și Râmnicu Vâlcea.
Pensia anticipată parțială se cuvine, cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum și celor care au depășit stagiul complet de cotizare cu până la opt ani. Despre pensionarea anticipată puteți afla însă mai multe din acest material.
Comentarii articol (8)