Condiția formei scrise pentru încheierea valabilă a unui contract individual de muncă (CIM) nu va mai exista, potrivit Proiectului de lege pentru modificare și completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, pus recent în dezbatere de Ministerul Muncii și Justiției Sociale. Asta nu înseamnă însă că nu va mai exista obligația de a face un CIM scris și că angajatorii nu vor mai fi sancționați dacă nu-l fac, ci doar că raportul de muncă va putea fi dovedit în instanță cu orice mijloace de probă și se va considera că contractul e făcut pe perioadă nedeterminată.
"În situaţia în care contractul individual de muncă nu a fost încheiat în formă scrisă, se prezumă că a fost încheiat pe durată nedeterminată, iar părţile pot face dovada prevederilor contractuale şi a prestaţiilor efectuate prin orice alt mijloc de probă", potrivit actului în dezbatere. Este una dintre prevederile care vor fi introduse în Codul muncii prin acest proiect, ale cărui prevederi au nevoie de votul Executivului, al Parlamentului, de aprobarea prin decret prezidențial și de publicarea în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.
În acelaști timp, această prevedere actuală din Codul muncii va fi eliminată: "Forma scrisă este obligatorie pentru încheierea valabilă a contractului". Așa cum spuneam, asta nu va presupune că angajatorii nu vor mai trebui să facă contracte scrise, ci doar că forma scrisă nu va mai fi necesară "ad validitatem" (ca o condiție pentru valabilitatea contractului), însă va fi necesară pentru dovedirea raportului de muncă (adică "ad probationem"). Așa cum se explică în nota de fundamentare a proiectului, nu se va face altceva decât o transpunere în lege a practicii instanțelor.
Important este însă faptul că, dacă nu se face contract de muncă, autoritățile vor considera că respectivul contract s-a făcut pe perioadă nedeterminată (care este, de altfel, regula în materie de CIM). Asta înseamnă că un salariat nu va putea fi dat afară pur și simplu.
Un CIM pe perioadă nedeterminată poate înceta doar de drept (situații precum decesul angajatului sau pensionarea), de comun acord, prin concediere sau demisie. Practic, pentru a concedia un salariat fără contract de muncă, angajatorul trebuie să respecte regulile concedierii (acordarea preavizului, condițiile deciziei de concediere etc.). În schimb, CIM-ul pe perioadă determinată se termină obligatoriu în momentul când se ajunge la termenul convenit (cel mult 36 de luni).
"Totodată, considerăm necesară abrogarea prevederii potrivit căreia «Forma scrisă este obligatorie pentru încheierea valabilă a contractului», eliminarea condiţiei ad validitatem şi menţinerea condiţiei ad probationem pentru forma scrisă a contractului individual de muncă având în vedere că dovada existenţei raportului de muncă se poate face prin orice alt mijloc de probă. În litigiile de muncă care au ca obiect constatarea existenţei raportului de muncă în cazul inexistenţei contractului individual de muncă încheiat în formă scrisă, instanţa de fond a luat în considerare orice probă administrată de către salariat, în condițiile legii, pentru a dovedi faptul că a prestat activitate pentru şi sub autoritatea angajatorului în condiţiile specifice unui raport juridic de muncă", scrie în nota proiectului.
Amenda pentru angajatorii care nu încheie contracte de muncă salariaților cel mai târziu în ziua anterioară începerii muncii va fi cuprinsă între 10.000 și 20.000 de lei (pentru fiecare angajat care nu are contract). Acesta este și cuantumul actual al amenzii pentru munca fără contract. În fapt, munca fără contract scris va fi considerată muncă nedeclarată, întocmai ca cea făcută de salariați în timpul suspendării CIM-ului sau ca "munca la gri".
În altă ordine de idei, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit în 2016 că cei care au lucrat fără CIM pot cere recunoașterea raportului de muncă și după ce nu mai lucrează la respectivul angajator. De altfel, acțiunea în instanță poate fi intentată oricând și nu se plătește taxă de timbru. Mai multe detalii despre cum se poate cere în instanță recunoașterea muncii și ce se poate obține, în acest material.
Atenție! Proiectul de lege NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie aprobat de Guvern, adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (1)