Un proiect de lege pus luna asta în dezbatere publică de Ministerul Muncii și Justiției Sociale vizează schimbări importante la Codul muncii. În esență, s-ar introduce în legislație conceptul de muncă nedeclarată, care ar cuprinde nu doar situațiile de "muncă la negru", dar și alte forme de muncă "pe lângă contract" sau prestată atunci când nu ar trebui. Proiectul de lege pentru modificare și completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii nu se va aplica însă în viitorul foarte apropiat. El trebuie să treacă de votul Executivului, să fie dezbătut și votat în Parlament, aprobat de către președinte și publicat apoi în Monitorul Oficial.
În forma propusă de Minister, unul din articolele de început ale Codului este modificat substanțial, iar o prevedere foarte importantă care e prevăzut acum în Cod nu mai este preluată și în proiectul propus. Este vorba, mai exact, de următorul text: "Absențele nemotivate și concediile fără plată se scad din vechimea în muncă". În plus, nici referirea la concediile pentru formare profesională fără plată nu se mai regăsește (actualmente, aceste concedii sunt incluse în vechime).
În prezent, absențele nemotivate și concediile fără plată nu se iau în calcul pentru vechimea în muncă, însă acest lucru nu a existat de la bun început în Codul muncii. Prevederea aceasta a fost introdusă în Cod abia în 2015, prin Legea nr. 12/2015, ocazie când au fost aduse multe modificări importante legislației muncii, așa cum vă prezenta și redacția noastră la momentul respectiv (detalii, aici). Cert este că, în forma proiectului pus acum în dezbatere, prevederea citată mai sus nu se regăsește.
Totuși, i-am întrebat pe cei de la Ministerul Muncii dacă e vorba de o scăpare sau a fost o chestiune intenționată. Răspunsul primit de la aceștia ne asigură însă că e vorba doar de o scăpare.
"În procesul de elaborare și publicare pe site a proiectului de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.53/2003, Codul muncii dintr-o eroare materială au fost omise prevederile alineatelor (5) și (6) ale articolului 16 cuprinse în actuala reglementare (...) Astfel, în urma observațiilor primite după finalizarea perioadei de consultări publice se va proceda la modificarea proiectului de lege în sensul menținerii prevederilor alin. (5) și (6) ale art. 16 din Codul muncii în forma actuală", potrivit răspunsului oferit redacției noastre.
Totuși, așa cum subliniază și cei de la Minister, vorbim de un proiect de act cu un parcurs legislativ destul de lung. Forma care va trece de Guvern nu va fi neapărat și forma în care va intra în vigoare actul. Ceea ce înseamnă că există posibilitatea să mai apară modificări pe acest subiect în cele ce urmează.
Ce ar însemna dacă această prevedere nu ar mai fi în Cod? Ne-am întoarce, practic, la situația de dinainte de modificarea din 2015, așa cum ne explică specialistul în dreptul muncii, Miruna Stănescu, avocat la SCA Stănescu & Iordache: "Îmi amintesc că, până la modificarea din 2015, existau interpretări diferite ale inspectorilor de muncă. Astfel, existau inspectori care susțineau că aceste zile nu trebuie luate în considerare la calculul duratei vechimii în munca, iar de partea cealaltă existau inspectori care susțineau că, întrucât legea nu distinge în mod expres cu privire la aceasta situație, este normal ca și aceste zile să fie avute în vedere la calculul vechimii în muncă. Pentru această a doua opinie milita și faptul că - să nu uităm! - dreptul muncii este un drept social".
Așadar, dacă s-ar elimina, într-adevăr, prevederea conform căreia concediile neplătite și absențele nemotivate se scad din vechime, atunci ne-am întoarce la practica diferită a inspectorilor de dinainte de modificarea din 2015. Unii vor spune că zilele respective se includ în vechime, alții vor spune că nu, fiecare cu argumentele sale.
Dar de ce a fost introdusă această prevedere în 2015? Am căutat în fișa de la Camera Deputaților a proiectului Legii nr. 12/2015 (cel care a introdus textul), pentru a vedea care a fost motivul din spatele acestui amendament și am găsit același lucru: prevederea a fost adăugată pentru a curma practica diferită a inspectorilor. "În urma analizării unor memorii transmise de către inspectori de resurse umane, a reieşit faptul că aceste situaţii nu sunt reglementate, ceea ce face ca legea să se aplice neuniform, lăsând loc la interpretări", scrie în dreptul amendamentului.
Atenție! Proiectul de lege privind modificarea Codului muncii NU se aplică momentan. Pentru a putea intra în vigoare, el are nevoie de votul Executivului, al Parlamentului, de aprobarea prin decret prezidențial și de publicarea în Monitorul Oficial.