La 1 iulie 2017, odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a salarizării bugetare, o prevedere legală care permitea acordarea de burse medicilor rezidenți și-a încetat efectele, fiind abrogată expres de Legea nr. 153/2017. Practic, asta se traducea prin faptul că, de la 1 iulie 2017, nu mai exista temei legal pentru acordarea banilor de bursă.
Atunci când mai multe voci din spațiul public au sesizat acest aspect, ministrul sănătății, Florian Bodog, a asigurat că mai există încă prevederi care permit acordarea acestor bani, dar că, în situația în care nu mai există, atunci se va interveni cu o ordonanță pentru a rezolva problema (mai multe detalii, aici).
Proiectul de act pe această temă a fost adoptat la câteva zile distanță de la declarațiile ministrului și astăzi a intrat în vigoare, după apariția în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 562 din 14 iulie 2017. Potrivit Ordonanței Guvernului nr. 1/2017 pentru modificarea Ordonanței Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului, începând cu luna iulie a acestui an, rezidenții cu un salariu mai mic de 7.100 lei primesc bursa de rezidențiat în valoare de 670 lei.
"Începând cu luna iulie 2017, rezidenţii (...) cu un salariu lunar brut/soldă brută lunară mai mic/mică decât 7.100 lei, care nu include drepturile aferente gărzilor efectuate pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale în afara normei legale de muncă şi a programului normal de lucru de la funcţia de bază, beneficiază de o bursă de rezidenţiat în cuantum lunar de 670 lei", scrie în ordonanță.
Comentarii articol (0)