avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 320 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de odihna

Buna ziua,
As dori si eu o lamurire in ceea ce priveste acordarea concediului de odihna.Firma la care lucrez ne acorda doar 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt. Din punct de vedere legal am inteles ca minimul este de 15 zile.In contractul individual nu este nicio clauza speciala care sa mentioneze aceasta restrictionare de zile,sau au dreptul in baza carei legi??
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 21:24, 26 Iunie 2008
codul munci prevede minim 21 de zile/ an calendaristic , nu spune ca pot lua 10 sau 15 zile neintrerupt.
poate se refera la regulamentul intern al firmei sau la contractul colectiv negociat la nivel de sindicat .
CODUL MUNCII

Art. 140. - (1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 21 de zile lucrătoare.
(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil, este prevăzută în contractul individual de muncă şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
Art. 143. - (1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
(2) Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.
(3) Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) in cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) si (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.
(5) in cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 15 zile lucratoare de concediu neintrerupt.
Art. 144. - Salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.


Fiecare agent economic trebuie sa aiba un ROI si in general acolo sunt trecute si grilele de acordare a zilelor de concediu de odihna, in functie de vechime. Se trec in contractul individual de munca, sau daca nu au fost trecute acolo, se face act aditional de modificare al contractului de munca

Functionarii publici au obligatia de a efectua in fiecare an concediul de odihna, integral sau fractionat.
Similar cu situatia salariatilor care isi desfasoara activitatea in baza unui CIM, functionarii publici care efectueaza concediul de odihna in mai multe etape au obligatia de a efectua o fractiune de concediu neintrerupta de cel putin 15 zile lucratoare – insa O.G. nr. 6/2007 permite o exceptie in acest caz.
Exceptie
La solicitarea motivata a functionarului public, conducatorul institutiei/autoritatii publice poate aproba efectuarea unor fractiuni neintrerupte de concediu de odihna mai mici de 15 zile lucratoare.
Aceasta derogare nu este permisa si in cazul angajatilor supusi dispozitiilor Codului muncii – fiind totusi intalnita in practica, avand in vedere lipsa unor sanctiuni de natura contraventionala.
Ultima modificare: Joi, 26 Iunie 2008
ContSters42967, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna liveomars liveomars Buna ziua, Legea prevede pentru angajati ca concediul de odihna sa fie minim 15 zile lucratoare? Sau fiecare isi i-a cate zile vrea? Daca da, care este ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna stelarman stelarman o intrebare simpla: este angajatorul obligat sa acorde o transa de minim 15 zile sau se poate si altfel? (vezi toată discuția)
Concediu de odihna functionar public DS_13 DS_13 Primarul poate hotari ca efectuarea concediului de odihna a salariatului sa fie facuta in doua transe, efectuarea celei de-a doua transe fiind LA DISPOZITIA ... (vezi toată discuția)