albertokurtyan a scris:
Codul Muncii
Art. 119. [evidenţa timpului de muncă]
Angajatorul are obligaţia de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat şi de a supune controlului inspecţiei muncii această evidenţă ori de câte ori este solicitat.
1. În practică, evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat se ţine de căre angajator prin intermediul foii colective de pontaj.
2. De regulă, evidenţa orelor prestate de salariat se face prin intermediul condicii de prezenţă.
Alberto Kurtyan
In practica se utilizeaza atat condica de prezenta cat si pontajul lunar,pt. evidenta timpului de munca.
Pontarea se intocmeste in baza condicii de prezenta ,care reprezinta documentul primar prin care angajatii isi certifica prezenta la programul zilnic prin semnatura,atat la inceputul programului,cat si la sfarsitul programului,cu consemnarea orei de incepere si terminare a programului zilnic.In acelasi scop,condica a fost inlocuita in unele unitati prin cartela magnetica de pontaj.
@marcelanicul..
Foile de pontaj sunt documente prin care se tine evidenta timpului de munca a salariatului, a orelor suplimentare, orelor de noapte, concediu de odihna, concedii medicale, invoiri si concediu fara salariu, absente nemotivate.
Nu se specifica nicaieri cum trebuie intocmit un pontaj,puteti folosi foile colective de prezenta,formatul tipizat, unde aveti exact trecute si prescurtarile folosite in cazul orelor nelucrate din diferite motive.
In cazul in care trebuie de evidentiat orele lucrate in 3 schimburi,folositi de ex. culoarea verde pt. orele prestate in schimbul I,culoarea rosie pt. schimbul II si negru pt. tura de noapte.
Faceti o legenda ,in care specificati semnificatia culorilor folosite.