avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 268 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament sau Donatie?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament sau Donatie?

Buna ziua! Am cumparat o casa si, din motive personale, am trecut-o pe numele mamei mele. In decursul acestui an vrem sa trecem casa pe numele fiului nostru care este minor. Mentionez faptul ca mai am o singura sora, care stie de acest aranjament, ca mama urmeaza sa treaca casa pe numele fiului meu. Intrebarea mea este urmatoarea: Ce este mai sigur sa facem? Donatie sau testament? Repet! Sora mea stie care este motivul pentru care am trecut la inceput casa pe numele mamei, stiind totodata si ca vom face pe parcus donatia sau testamentul. In speranta ca am fost cat mai explicita, va multumesc anticipat pentru raspuns!!
Cel mai recent răspuns: mirey32 , utilizator 19:57, 27 Aprilie 2012
Testamentul este mai ieftin. La donatie onorariul notarului se taxeaza la valoarea imobilului din grila de expertiza imobiliara a acestuia. Totusi atat donatia cat si testamentul sunt supuse reductiunii liberalitatilor excesive la dezbaterea mostenirii mamei dvs, nu se stie cum vor evolua relatiile familiale.....
Ca sa fiti acoperita mai Bine se face un contract de vanzare cumparare in care sa se cuprinda declaratia sorei dvs ca este de acord cu acest contract, astfel nu va mai putea fi prezumata ca donatie deghizata si supusa raportului sau reductiunii liberalitatilor excesive pentru ceea ce ar depasi eventual rezerva succesorala a acesteia.
Nici una din cele 2 variante nu sunt sigure pentru ca se poate aplica reductiunea libertatilor excesive.

Singura solutie cat de cat buna este contractul de vanzare-cumparare
Va multumesc mult pentru raspuns! Ma ajuta mult!
Va multumesc mult!
Va rog sa-mi permiteti sa va mai deranjez cu o intrebare! Deoarece fiul nostru este minor, am inteles ca, atat eu cat si sotul meu, am avea nevoie de o hartie, care sa ne permita sa semnam in locul lui. Si ca este o intreaga harababura acum, deoarece nu se mai ocupa primariile de acest lucru ci judecatoria pe raza careia avem domiciliul.Intrebarea mea este urmatoarea: trebuie sa mergem impreuna (eu si sotul) la judecatorie, sa facem cerere fiecare, sa asteptam data programarii si sa ne intoarcem tot impreuna pentru doua hartii (?!) sau este de-ajuns sa merg doar eu? In speranta ca ati inteles dilema mea, va multumesc anticipat pentru raspuns!
Ultima modificare: Vineri, 30 Martie 2012
mirey32, utilizator

Alte discuții în legătură

Act de vanzare-cumparare desi exista un testament ralucapopescu ralucapopescu Buna ziua , Mama mea detine un apartament la care ar avea drept de mostenire fiica sa , adica eu si fiul fratelui meu decedat; Exista un testament facut de ... (vezi toată discuția)
Dezmostenire TB1 TB1 Am fost plecat din tara,si in perioada asta ma dezmostenit propriul meu copil,convinginduse pe mama mea sa transcrie apartamentul pe numele ei.Daca mai pot ... (vezi toată discuția)
Subiectul etern:mostenirea de familie... iannnis iannnis buna ziua! Va rog un sfat in legatura cu o mostenire.Mama sotiei,singura la parinti,a mostenit de la parinti ei prin moartea lor care s-a petrecut demult o ... (vezi toată discuția)