avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Tatal poate prelua stimulentul de insertie de la mama ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Tatal poate prelua stimulentul de insertie de la mama care vrea sa intre in CCC2?

Situatie:
- Un parinte care beneficiaza de stimulentul de insertie pentru copilul nascut in iunie 2011 se afla in situatia de a solicita intrarea in Concediul de Crestere a Copilului pentru urmatorul copil, nascut in iunie 2012.

Intrebari:
- Poate celalalt parinte sa preia stimulentul pentru copilul nascut in iunie 2011 pana la implinirea de catre acesta a varstei de doi ani, urmand ca primul parinte sa intre in CCC pentru copilul nascut in iunie 2012?

Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:07, 20 Septembrie 2012
1. Va redau din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor:

Art. 8.
(1) În cazul în care persoana îndreptãţitã, beneficiarã a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie, pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de un an sau 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, naşte în aceastã perioadã unul sau mai mulţi copii ori se produce o nouã situaţie dintre cele prevãzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupã caz, a dreptului la stimulentul de inserţie, acordat pentru copilul anterior, opteazã, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1), respectiv art. 7 din ordonanţa de urgenţã. Pentru continuitatea acordãrii drepturilor, cererea trebuie sã fie depusã cu 60 de zile înaintea împlinirii de cãtre copilul anterior a vârstei de 1, 2 sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, sau în termen de maximum 30 de zile de la aceastã datã. În cazul în care se depãşeşte acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.

2. De aici se intelege ca veti beneficia de CCC2 dupa ce se termina acordarea stimulentului de insertie pentru primul copil.

3. Puteti renunta la stimulentul de insertie si sa intrati in CCC2.

4. - Referitor la problema pusa de dvs. (ca sotul sa beneficieze de CCC2 in timp ce dvs. beneficiati de stimulent de insertie pentru primul copil) eu zic ca nu se poate.
- Nici sa preia sotul stimulentul de insertie si dvs. sa fiti in CCC2 nu se poate.

- Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Părinţii care, între ei, doresc să îşi schimbe opţiunea pentru indemnizaţie pentru creşterea copilului pe perioada în care beneficiază de acest drept.

Solutie:
Potrivit prevederilor art. 2 alin. (7) din OUG nr. 111/2010, odată făcută opţiunea, aceasta nu mai poate fi schimbată. Deşi este un drept individual, decizia de a avea un copil, cât şi deciziile ulterioare privind creşterea, îngrijirea şi educarea acestuia sunt luate în comun de părinţii/reprezentanţii legali ai copilului, în conformitate cu prevederile Codului familiei. Prin urmare, se aplică această regulă şi în situaţia deciziei/opţiunii exprimate în cazul concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului.

5. Totusi eu va recomand sa intrebati si la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala, cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC si stimulentul de insertie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie direct din concediu postnatal? dinharghita dinharghita Buna ziua! Vreau sa aflu daca am dreptul la stimulentul de insertie in cazul in care ma intorc la munca dupa concediul de lauzie.Mentionez ca nu voi intra in ... (vezi toată discuția)
Conditii de intrarea tatalui in concediu de crestere copil mikemc mikemc Va rog sa ma ajutati cu o opinie privind urmatoarea situatie: 1. sotia este in concediu de crestere copil cu o durata de 2 ani (pentru primul copil), ... (vezi toată discuția)
Supliment de insertie si ccc Dee-DeeM Dee-DeeM Daca in timpul in care unul dintre parinti primeste suplimetul de insertie pentru primul copil, se naste inca un bebelus, celalalt parinte poate opta pt CCC ... (vezi toată discuția)