avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 233 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Trafic de droguri de risc
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Trafic de droguri de risc

Se va schimba ceva de la 1 februarie la traficul de droguri sau va ramane la fel?
Legea specială nu știm să se modifice, ci doar Codul penal.Așadar nu vor fi modificări în această materie.
Vor fi modificari.
LEGE Nr. 187 din 24 octombrie 2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal
ART. 81
Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 362 din 3 august 2000, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
1. Articolul 2 va avea următorul cuprins:
"ART. 2
(1) Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi.
(2) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani şi interzicerea unor drepturi."
2. Articolul 3 va avea următorul cuprins:
"ART. 3
(1) Introducerea sau scoaterea din ţară, precum şi importul ori exportul de droguri de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.
(2) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi."
3. Articolul 4 va avea următorul cuprins:
"ART. 4
(1) Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deţinerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani."
4. Articolul 5 va avea următorul cuprins:
"ART. 5
Punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, cu orice titlu, a unei locuinţe sau a unui local ori a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi."
5. Articolul 6 va avea următorul cuprins:
"ART. 6
(1) Prescrierea drogurilor de mare risc, cu intenţie, de către medic, fără ca aceasta să fie necesară din punct de vedere medical, se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.
(2) Cu pedeapsa prevăzută la alin. (1) se sancţionează şi eliberarea cu intenţie de droguri de mare risc, pe baza unei reţete medicale prescrise în condiţiile prevăzute la alin. (1) sau a unei reţete medicale falsificate.
(3) Obţinerea de droguri de mare risc prin folosirea unei reţete medicale prescrise în condiţiile prevăzute la alin. (1) sau a unei reţete medicale falsificate se pedepseşte cu închisoare de la un an la 3 ani."
6. Articolul 8 va avea următorul cuprins:
"ART. 8
Furnizarea, în vederea consumului, de inhalanţi chimici toxici unui minor se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani."
7. Articolul 10 va avea următorul cuprins:
"ART. 10
Finanţarea săvârşirii faptelor prevăzute la art. 2 - 5 se sancţionează cu pedepsele prevăzute de lege pentru aceste fapte, limitele speciale ale acestora majorându-se cu o treime."
8. Articolul 11 va avea următorul cuprins:
"ART. 11
Îndemnul la consumul ilicit de droguri de mare risc, prin orice mijloace, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani."
9. La articolul 13, alineatul (1) va avea următorul cuprins:
"ART. 13
(1) Tentativa la infracţiunile prevăzute la art. 2, art. 3, art. 4 alin. (2), art. 6 alin. (2) - (3), art. 7 şi art. 10 se pedepseşte."
10. Articolul 15 va avea următorul cuprins:
"ART. 15
Nu se pedepseşte persoana care a comis una dintre infracţiunile prevăzute la art. 2 - 8 şi art. 10 şi care, mai înainte de a fi începută urmărirea penală, denunţă autorităţilor participarea sa la comiterea infracţiunii, contribuind astfel la identificarea şi tragerea la răspundere penală a autorului sau a celorlalţi participanţi."
11. Articolul 19^1 va avea următorul cuprins:
"ART. 19^1
(1) În cazul săvârşirii infracţiunilor prevăzute la art. 4, procurorul dispune, în termen de 24 de ore de la începerea urmăririi penale, evaluarea consumatorului de către centrul de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog, în scopul includerii acestuia în circuitul integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri.
(2) În funcţie de concluziile raportului de evaluare întocmit de centrul de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog, în termen de 5 zile de la primirea acestuia, procurorul dispune, cu acordul consumatorului, includerea acestuia în programul integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri."
12. Articolul 19^2 va avea următorul cuprins:
"ART. 19^2
(1) Dacă, până în momentul pronunţării hotărârii, inculpatul menţionat la art. 19^1 respectă protocolul programului integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri, instanţa de judecată poate dispune renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 80, respectiv art. 83 din Codul penal.
(2) Nerespectarea, pe durata termenului de supraveghere, a programului integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri atrage în mod corespunzător aplicarea dispoziţiilor art. 88 alin. (1) din Codul penal."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noul cod penal inamiu inamiu Subiect: Noul cod penal Buna ziua! Sotul meu a fost condamnat la instanta de fond si anume Tribunalul la urmatoarele pedepse: 12 ani -Legea 143/2000 art.2 ... (vezi toată discuția)
Consum droguri vaidelegilenoastre vaidelegilenoastre Buna ziua. Intrebarile mele ar fi multe,dar ma voi rezuma numai la cateva aspecte mai importante(pentru mine:) ) As dori sa aflu daca se face vreo diferenta ... (vezi toată discuția)