avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 199 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Avarie masina in parcarea de la Cora
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Avarie masina in parcarea de la Cora

Buna ziua,

In incinta parcarii Cora Pantelimon, fiind carosabil umed si noapte am dat intr-o groapa pe care o folosesc ei drept spatiu in care planteaza cate un pom decorativ.

Din cate am inteles de la angajati nu existau pomi deoarece au fost scosi pentru deszapezire.

In urma incidentului pagubele au fost urmatoarele: contraaripa fata dreapta, scut, bara fata.

Respectiva groapa avea o adancime de aroximativ 30 cm, fara nici un marcaj/semnalizare si fara nicio bordura, era pur si simplu la nivelul solului.

Am sa incerc pe cale amiablia sa vb cu cei de acolo, in caz contrar ce trebuie sa fac ca sa ii dau in judecata, de ce lege trebuie sa ma leg, ce probe trebuie sa aduc ?(mentionez ca am facut si poze)

Multumesc!
Trebuia sa luati legatura cu cineva din administratia supermarketului atunci cand s-a intamplat si sa ii chemati sa constate pagubele. Eventual puteatu apela la un echipaj e politie dar acestia nu se deplaseaza cand este vorba doar de pagube materiale.

Daca ati facut poze de unul singur fara martori si fara a fi de fata cineva de la ei atunci pot contesta ca evenimentul a avut loc in parcarea lor.

Ati fost la politie sa reclamati accidentul si sa primiti autorizatie de reparatie?

Am luat legatura cu cineva de acolo, au constat evenimentul, am facut si reclamatie scrisa cu numar de inregistrare.

Nu am fost la politie, daca e nevoie mergem, ieri s-a intamplat asta dar nu stiam daca trebuie sa mergem si pentru o avarie de genul acesta.
In cazul in care masina este avariata indiferent de marimea daunelor materiale accidentul se declara la politie.

Art.75. – Accidentul de circulaţie este evenimentul care întruneşte cumulativ următoarele condiţii:
a) s-a produs pe un drum deschis circulaţiei publice ori şi-a avut originea într-un asemenea loc;
b) a avut ca urmare decesul, rănirea uneia sau mai multor persoane ori avarierea a cel puţin unui vehicul sau alte pagube materiale;
c) în eveniment a fost implicat cel puţin un vehicul în mişcare;

Accidentul trebuie declarat in termen de 24 de ore chiar daca este implicat un singur vehicul.

Aveti in vedere ca nu va puteti repara masina fara autorizatie de reparatie eliberata de politie sau fara dovada ptr introducerea in reparatie eliberata de catre asiguratorul RCA.

Art.79 – (1) Conducătorii de vehicule implicaţi într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat numai avarierea vehiculelor şi/sau alte pagube materiale sunt obligaţi:
a) să scoată imediat vehiculele în afara părţii carosabile ori, dacă starea vehiculelor nu permite acest lucru, să le deplaseze cât mai aproape de bordură sau acostament, semnalizându-le prezenţa;
b) să se prezinte la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare.
(2) Se exceptează de la obligaţiile prevăzute la alin.(1) lit.b):
a) conducătorii vehiculelor care încheie o constatare amiabilă de accident, în condiţiile legii;
b) conducătorul de vehicul care deţine o asigurare facultativă de avarii auto, iar accidentul de circulaţie a avut ca rezultat numai avarierea propriului vehicul.

Daca nu ati declarat accidentul in 24 de ore sunteti pasibil de suspendarea permisului ptr 30 de zile.
Intocmirea unei constatari amiabile nu cred ca se poate aplica in cazul dvs. deoarece formularul se incheie cand sunt implicate maxim doua masini ori cand vehiculul se afla stationat/parcat.

Ordin nr. 21/2008 pentru punerea in aplicare a Normelor privind utilizarea formularului Constatare amiabila de accident

ANEXA - NORME privind utilizarea formularului Constatare amiabila de accident

Art. 3
Prevederile prezentelor norme se aplica pentru toate accidentele rutiere survenite pe teritoriul Romaniei, in urma carora au rezultat numai pagube materiale si in care au fost implicate doua vehicule.
Art. 4
Formularul Constatare amiabila de accident poate fi utilizat indiferent de locul producerii accidentului: pe drumuri publice, pe drumuri care nu sunt deschise circulatiei publice, in incinte si in orice alte locuri.
Art. 5
Completarea si semnarea formularului Constatare amiabila de accident nu reprezinta o recunoastere a raspunderii conducatorilor auto, ci un cumul de elemente si fapte care vor contribui la solutionarea dosarelor de dauna.
Art. 6
Formularul Constatare amiabila de accident poate fi utilizat in relatia cu societatile din domeniul asigurarilor fara a mai fi necesara intocmirea de documente de constatare de catre politie, numai daca este completat si semnat de catre ambii conducatori de vehicule implicati in accident. In situatia in care unul dintre vehicule este stationat/parcat, formularul poate fi completat si de catre proprietarul/utilizatorul acestuia.

Art. 6 se refera la cazul in care gasesti masina lovita in parcare dar dvs. erati in miscare cand ati intrat in groapa respectiva.

Daca mai aveti timp mergeti la politie si declarati accidentul astfel incat sa va incadrati in termenul de 24 de ore.
Buna seara,

Am fost la politie, ne-am incadrat in termen, m-am gandit ca maine sa obtin un deviz pentru reparatie si apoi sa ma prezint la conducerea Cora. In cazul in care nu se va solutiona amiabil ma intereseaza care sunt urmatorii pasi.


Multumesc.
Daca nu ajungeti la un consens cu cei de la supermarket incercati in primul rand prin mediere si apoi va trebui sa ii dati in judecata pentru recuperarea prejudiciului cauzat de proasta intretinere a parcarii.
Ar trebui sa apelati si la ajutorul unui avocat care sa va indrume si sprijine in vederea recuperarii daunelor.
Solicitati ca cheltuielile cu avocatul si cu judecata sa fie achitate de catre vinovat.

Alte discuții în legătură

Bună ziua am fost implicat într un accident auto cu alt auto ... Mircea Marin Mircea Marin Bună ziua Am fost implicat într un accident auto cu alt auto eu neacordand prioritate de trecere . La insistentele pagubitului ne am inteles la amiabila pe ... (vezi toată discuția)
Parasirea locului accidentului cu avarii doar la o masina warum warum Intr-o parcare se atinge bara din fata a unei masini de catre roata unei alte masini, aparent ciobind o foarte mica parte de vopsea. O doamna foarte nervoasa ... (vezi toată discuția)
Accident butnar11 butnar11 Buna ziua, Aveam autoturismul parcat in fata firmei la care lucram si un coleg mi-a lovit masina cu ... (vezi toată discuția)