In cazul unui contract de munca incheiat pe perioada determinta de 1 an, dar cu perioada de proba 3 luni, ce variante are la dispozitie angajatul pentru a renunta la acest contract daca constata ca locul de munca si activitatea pe care trebuie sa o desfasoare nu i se potrivesc. in ce caz poate beneficia de somaj, daca renunta la un astfel de contract dupa prima luna de proba?
Multumesc.
Daca mai este in perioada de proba , atunci se poate prevala de prevederile art.31 alin.3 C.mun., si anume: Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
Daca a expirat perioada de proba , atunci poate solicita incetarea c.i.m. cu acordul partilor (art.55 lit.b C.mun.) sau poate sa-si dea demisia..
Un c.i.m. per durata determinata de 1 an nu poate avea o durata de proba mai mare de :
- 30 de zile lucrătoare pentru salarariatii cu functii de executiei
si
- i de 45 de zile în cazul salariaţilor încadraţi în funcţii de conducere, pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni.
Art. 31
...
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
...
2. - Daca initiativa incetarii contractului individual de munca (CIM) apartine angajatoruluisalariatul poate beneficia de indemnizatia de somaj daca in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj are 12 luni stagiu de cotizare la somaj.
- Daca initiativa incetarii CIM apartine salariatului acesta nu poate beneficia de indemnizatia de somaj.