avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Termene divort la notar
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Termene divort la notar

Daca doi soti se prezinta la notar in vederea depunerii actelor pentru divort in data de 1, acestia vor primi termen de gandire 30 de zile calendaristice, mai precis se vor intoarce impreuna la notar pentru a face cererea de staruinta in data de 30 sau 31? certificatul de divort le va fi eliberat in data de 30 sau in 31?
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 21:51, 17 Iunie 2015
C.pr.civ. Art. 181 - Calculul termenelor
"(1) Termenele, în afară de cazul în care legea dispune altfel, se calculează după cum urmează:
1. când termenul se socoteşte pe ore, acesta începe să curgă de la ora zero a zilei următoare;
2. când termenul se socoteşte pe zile, nu intră în calcul ziua de la care începe să curgă termenul, nici ziua când acesta se împlineşte;
3. când termenul se socoteşte pe săptămâni, luni sau ani, el se împlineşte în ziua corespunzătoare din ultima săptămână ori lună sau din ultimul an. Dacă ultima lună nu are zi corespunzătoare celei în care termenul a început să curgă, termenul se împlineşte în ultima zi a acestei luni.
(2) Când ultima zi a unui termen cade într-o zi nelucrătoare, termenul se prelungeşte până în prima zi lucrătoare care urmează."

Deci,,luati un calendar in mana si uitati-va la luna care va intereseaza: nu puneti la socoteala ziua 1, incepeti sa numarati din ziua 2 pana la 30. Daca ultima zi cade intr-o sambata ori duminica, termenul se prelungeste pana luni.

De exemplu, luna mai 2015

a 30 zi este 31 mai, duminica. Deci, a 30-a zi va fi in fapt 1 iunie, luni. Dar care si ea e zi de sarbatoare. Astfel ca a 30-a zi va fi 2 iunie. Insa, am zis ca nu intra la socoteala nici ziua cand incepe (1) si nici ziua cand se termina (2 iunie). Cu alte cuvinte, ati fi chemat la notar pe 3 iunie. Atunci se implineste termenul.


Va multumesc!
HG 64/2011 prevede:
Art. 49
(1) Casatoria se incheie la expirarea termenului de 10 zile, in care se cuprind atat ziua cand a fost facuta declaratia de casatorie, cat si ziua in care se oficiaza casatoria.
Art. 169
Ofiterul de stare civila delegat inregistreaza cererea de divort in ziua in care a fost primita si acorda sotilor un termen de 30 de zile calendaristice, calculate de la data depunerii cererii, pentru eventuala retragere a acesteia.
Art. 171
(1) La expirarea termenului de 30 de zile calendaristice, ofiterul de stare civila delegat verifica daca sotii staruie sa divorteze si daca, in acest sens, consimtamantul lor este liber si neviciat, solicitand sotilor o declaratie, potrivit modelului stabilit in anexa nr. 64.
De unde deducem ca daca cei doi soti se prezinta in data de 1 primesc termen 30 de zile calandaristice, adica in data de 30 fac cererea de staruinta. In data de 31 pot primi certificatul de divort.:vishenka:
Da, aveti dreptate, art.49 indicat de dvs. instituie o exceptie, specificand ca se iau in considerare atat prima zi, cat si ultima zi.
De altfel, si art181 din C pr civ spune : "daca legea nu dispune altfel".
Insa, in ceea ce priveste art 169, eu nu cred ca vreun notar ori primarie va cheama duminica ori in zi de sarbatoare sa va emita actul.
Cu alte cuvinte, calculul termenului (fie el si calendaristic) trebuie sa aiba in vedere prev.art.181 alin.2.
Parerea mea.
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 544 sexu sexu Art. 21. - (1) Refuzul explicit sau tacit al angajatului desemnat al unei autorităţi ori instituţii publice pentru aplicarea prevederilor prezentei legi ... (vezi toată discuția)
Informare calcul termen plata timbru adystre adystre Buna ziua, Am de platit o taxa de timbru judiciara.Am primit comunicarea in data de 13 Iunie ac.Am la dispozitie 10 zile din momentul comunicarii ca sa pot ... (vezi toată discuția)
Termenul de apel simonaiulia simonaiulia daca o hotarare a fost data pe 10 decembrie 2014 si are drept de apel 30 zile de la comunicare , cum se considera cele 30 zile ? calendaristice sau lucratoare ... (vezi toată discuția)