avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... anexa la fisa de post
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

anexa la fisa de post

Sunt functionar public intr-o institutie din administratia publica. Doresc sa supun atentiei dvs. urmatoarea situatie:
- in cadrul unei directii sunt doua servicii, fiecare cu atributii distincte specificate in ROF -ul institutiei
- eu sunt functionar public in cadrul unuia dintre aceste servicii, avand atributii specifice acestui serviciu conform fisei de post. Precizez ca fisele noastre de post sunt intocmite pentru diversele grade profesionale, respectiv asistent, principal, superior. Toate persoanele care detin acelasi grad profesional au aceleasi atributii prin fisa postului.
In prezent ma aflu in urmatoarea situatie:
Seful meu doreste sa imi atribuie , printr-o anexa la fisa postului, toate atributiile detinute de o persoana de acelasi grad profesional cu mine-superior- din celalat serviciu al directiei. In aceasta anexa se precizeaza ca aceste atributii sunt pentru un anume proiect. Mentionez ca, in continuare, trebuie sa imi indeplinesc si sarcinile mele conform postului pe care il ocup. In aceeasi situatie mai este o colega.
Vis a vis de aceasta speta am mai multe intrebari:
- este legal sa se ataseze la fisa postului meu o anexa cu atributii din cadrul altui serviciu, chiar daca este aceeasi directie?
- din cate cunosc eu fisa postului trebuie sa aiba un grad suficient de generalizare si flexibilitate, deoarece este un document conceput pentru orice posibil candidat pe postul respectiv si nu cu atributii directe, pentru un proiect anume asa cum este mentionat in anexa si care a aparut ulterior angajarii mele. Este legal?
- prin atribuirea si a sarcinilor din celalat serviciu, eu practic as detine doua functii si la serviciul meu si la celalat. Deci incarcare mai mare, dar pe acelasi venit. Este legal, corect si etic acest lucru, in conditiile in care colegii mei din serviciu care au acelasi grad profesional si aceleasi atributii prin fisa postului fara a desfasura si atributii din alt serviciu, sa aiba acelasi venit ca si mine.? Acest lucru este valabil si pentru colegii care se afla in serviciul ale carui activitati se doreste a mi se atribui mie prin aceasta anexa la fisa postului.
Momentan nu am semnat aceasta anexa. Sfatuiti-ma ce pot sa fac intrucat consider ca nu este legal si corect. Ce mi se poate intampla daca nu semnez aceasta anexa?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 09:02, 29 Septembrie 2009
1. Este legal ca atributiile din fisa postului sa fie reactualizate prin anexe, atunci cand situatia o impune. Fisa postului se comunica functionarului public impreuna cu actul administrativ de numire in functie. Deci, ea n-ar trebui sa fie inlocuita decat daca actul administrativ s-a modificat (si, cum stiti, nu are cum sa se modifice decat daca intervine una dintre ipotezele prevazute de lege: mutare, transfer, delegare, detasare etc.)
De altfel, legislatia aplicabila functiei publice nu contine nicio prevedere care sa permita inlocuirea, in totalitate, a fisei postului.

2. Eu am inteles din post-ul dvs. ca aceasta anexa va fi intocmita tocmai pentru ca veti prelua atributii in plus. Sigur, o fisa de post trebuie sa aiba un anumit grad de generalizare dar trebuie sa contina si particularitati, daca ma pot exprima asa.
Este, evident, legal ca toate atributiile dvs. sa fie cuprinse in fisa postului si in anexele acesteia.

3. Prin preluarea altor sarcini practic nu veti detine doua functii, pur si simplu veti avea atributii in plus dar veti primi aceleasi venituri.
Este legal intrucat niciun act normativ nu interzice aceasta. Nu este nici moral, nici etic.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
multumesc pentru raspunsurile dvs., dar totusi nu imi este clar cum se poate sa mi se atribuie sarcini dintr-un alt serviciu fara ca raportul meu de serviciu sa sufere vreo modificare legala in acest sens.
Pot sa refuz semnarea acestei anexe si care ar fi consecintele?
Teoretic, aveti dreptate, ar trebui sa existe o modificare a raporturilor de serviciu. Practic, insa, s-a ajuns la asa ceva dintr-o interpretare exagerata a dispozitiilor art. 45, alin. (2) din Legea nr. 188/1999.
Si ma refer la capul plecat pe care sabia nu-l taie. Am remarcat ca multora le place sa priveasca in pamant cand vorbeste "seful" (si ma incearca o dorinta de nestapanit de-a le da una peste ceafa prieteneste, poate-si revin :"> ).

In privinta refuzului de a semna anexa, nu aveti temei legal pentru a o face. Nu potrivit legislatiei functiei publice si nici potrivit legislatiei muncii. Consecintele depind de institutia unde lucrati, de ingustimea (sau nu) a vederilor superiorilor ierarhici etc.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Delegare atributii ContSters172499 ContSters172499 Va rog sa ma ajutati, sunt functionar public si am fost transferata cu acordul meu de la un serviciu la altul in cadrul aceleiasi institutii, am primit fisa ... (vezi toată discuția)
Delegarea de atributii ale unei functii publice de conducere de sef birou irina1980 irina1980 Buna ziua, sunt fc public la primarie si va rog din suflet sa ma ajutati ca nu mai stiu ce se poate si ce nu se poate. Incepand cu 1 ian 2009 am fost numita ... (vezi toată discuția)
Fisa postului kgkg kgkg Ce se intampla, functionar fiind ( primarie ) , daca nu semnez fisa postului? (vezi toată discuția)