Cind intr-un testament exista o formulare de genul "sora mea sa nu aiba curaj sa atace testamentul ..." se poate considera ca autorul testamentului a dezmostenit-o? Daca aceasta sora a decedat intre timp, se poate considera ca prin acest testament se dezmostenesc si copiii ei? Cind o nepoata are dreptul de succesiune, acest drept vine prin faptul ca e nepoata cu cea care a facut testament - in primul rind, ca nepoata - sau ca este fiica sorei? Si o ultima intrebare, cind cineva este dezmostenit, aceasta dezmostenire curge/implica si descendentii lui? Multumesc.
Buna ziua! In dreptul romanesc exista termenul de nedemnitate. Totodata, nedemnitatea este de 2 feluri, respectiv nedemnitatea de drept si nedemnitatea succesorala. Indiferent de forma aleasa, nedemnitatea produce efecte doar fata de persoana nedemna. Descendentii nedemnului pot veni la mostenire prin reprezentare. Reprezentarea va opera chiar dacă reprezentantul este nedemn fata de reprezentat sau a renuntat la moştenirea lăsată de acesta.
Nepoata vine la mostenire prin reprezentarea sorei, in ordinea claselor de mostenitori
1. Da, e suficienta aceasta formulare in testament, dezmostenirea poate rezulta si prin simpla transmitere a tuturor bunurilor catre alte persoane, deci nu trebuie sa existe in testament o anume formulare sacramentala si folosite varii expresii juridice, ideea e INTENTIA testatorului de a-si lasa bunurile sale unor persoane pe care acesta le prefera ( Vezi art.1074-1076 cod civil).
2.Copiii surorii dezmostenite nu au drept la mostenire dupa mama lor, intrucat nu mai au de mosteni..... de la acea persoana decedata, averea impartindu-se potrivit testamentului .
3. Persoanele nemultumite pot ataca testamentul in termen de 1 an de la deces.
4. Nepoata nu are calitatea de mostenitor rezervatar, adica sa aiba posibilitatea de a ataca cu succes testamentul pe motiv ca i-a fost incalcata rezerva succesorala prevazuta de lege.
Prin urmare, dumneavoastra veti culege mostenirea testamentara.
Sora dumneavoastra, insa , se poate adresa instantei de judecata, cu o actiune in reductiunea liberalitatii excesive.
Actiunea poate fi promovata in termen de 3 ani de la decesul autorului, ori in termen de 3 ani, de cand a pierdut posesia bunului, ori de cand a luat la cunostinta de actul perfectat.
Instanta de judecata pronunta si constata desfiintarea actului, daca lezeaza rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari .
Clasa succesorilor rezervatari este cuprinsa din sotul supravietuitor, parinti si descendenti.( in linie nelimitata ).
Reducţiunea liberalităţilor excesive
Art. 1097
Efectele reducţiunii
(1) Reducţiunea are ca efect ineficacitatea legatelor sau, după caz, desfiinţarea donaţiilor în măsura necesară întregirii rezervei succesorale.
(2) Întregirea rezervei, ca urmare a reducţiunii, se realizează în natură.
(3) Reducţiunea se realizează prin echivalent în cazul în care, înainte de deschiderea moştenirii, donatarul a înstrăinat bunul ori a constituit asupra lui drepturi reale, precum şi atunci când bunul a pierit dintr-o cauză imputabilă donatarului.
(4) Când donaţia supusă reducţiunii a fost făcută unui moştenitor rezervatar care nu este obligat la raportul donaţiei, acesta va putea păstra în contul rezervei sale partea care depăşeşte cotitatea disponibilă.
(5) Dacă donatarul este un succesibil obligat la raport, iar partea supusă reducţiunii reprezintă mai puţin de jumătate din valoarea bunului donat, donatarul rezervatar poate păstra bunul, iar reducţiunea necesară întregirii rezervei celorlalţi moştenitori rezervatari se va face prin luare mai puţin sau prin echivalent bănesc.
(6) În cazul întregirii rezervei în natură, gratificatul păstrează fructele părţii din bun care depăşeşte cotitatea disponibilă, percepute până la data la care cei îndreptăţiţi au cerut reducţiunea.
CAPITOLUL IV
Rezerva succesorală, cotitatea disponibilă şi reducţiunea liberalităţilor excesive
SECŢIUNEA a 2-a
Reducţiunea liberalităţilor excesive
Art. 1095
Termenul de prescripţie
(1) Dreptul la acţiunea în reducţiune a liberalităţilor excesive se prescrie în termen de 3 ani de la data deschiderii moştenirii sau, după caz, de la data la care moştenitorii rezervatari au pierdut posesia bunurilor care formează obiectul liberalităţilor.
(2) În cazul liberalităţilor excesive a căror existenţă nu a fost cunoscută de moştenitorii rezervatari, termenul de prescripţie începe să curgă de la data când au cunoscut existenţa acestora şi caracterul lor excesiv.
(3) Excepţia de reducţiune este imprescriptibilă extinctiv.
Mostenire
janinasalvastru
daca bunicii mei imi lasa mostenire pe baza de tastament o casa acel testament poate fi atacat in instanta de cineva (sora mamei mele in acest caz)? dar ... (vezi toată discuția)
Donatie
Mihai488
Am in proprietate un apartament si ma gandesc sa il trec pe numele fiului, unic copil, pt a evita complicatii viitoare. In sensul ca o eventuala viitoare sotie ... (vezi toată discuția)