avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bună dimineața. Am 2 fetite, cea mare are 12 ani iar ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bună dimineața. Am 2 fetite, cea mare are 12 ani iar cea mica ...

Bună dimineața.
Am 2 fetite, cea mare are 12 ani iar cea mica 5 ani.
În urma divorțului, custodie comuna fiind, s a stabilit domiciliul copiilor la mama, adică la mine.
S-a stabilit și un program de vizita, ce cuprinde ca doua săptămâni în vacanta de iarna fetele sa fie la tata. El lucrează în afara tarii, verbal la înfățișare când am stabilit programul de vizita, am convenit ca un an la mama și în an la tata de sărbători sa fie fetele. Era rândul meu acum dar nu mai recunoaște acum. Nu infuentez fetele, le am zis sa facă ce vor. Fata mica vrea sa meargă dar fata mare nu vrea sub nicio forma. Tatăl a amenințat-o ca este obligata sa meargă la el contrar voinței ei. Ce pot face eu în cazul de fata conform legii?
Menționez ca s a stabilit pensia alimentara de 1000 de lei pe care tatăl nu a plătit-o din luna noiembrie inclusiv.
Va mulțumesc anticipat!
Ultima modificare: Luni, 20 Decembrie 2021
Ana Pintilie, utilizator
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 11:46, 21 Decembrie 2021
In ce priveste pensia executati-l silit, mai are bunuri in tara?
In ce priveste programul, cereti schimbarea lui in instanta pt viitor.
Daca fata cea mare nu vrea, nu o puteti obliga.
Daca copilul nu vrea la medic il putem obliga, daca nu vrea sa faca temele il putem obliga, daca nu vrea sa se culce il putem obliga, daca nu vrea ciorba il putem obliga, brusc, cand nu vrea la tata ne loveste parenting-ul permisiv. Atunci nu il mai putem obliga si ne ascundem in spatele refuului minorului. Nu vrea copilul.
Pentru pensia alimentara puteti executa silit, referitor la programul de legaturi personale puteti spune fetei ca nu are optiunea de a nu-si vizita parintele, ca exista o intelegere si ca asta este situatia.
E normal sa nu vrea insa nu cred ca v-ar conveni daca aflata la tata si nedorind sa se intoarca acesta nu o mai aduce. E tribunalul plin de parinti care uita ca ei sunt adultii si manevreaza copilul sa spuna exact ce vor ei.
Modul in care copila va relationa pe viitor cu partea masculina depinde de relatia cu tatal. Asa cum de altfel va depinde si linistea dumneavoastra Exista executari silite penalizari, consilieri psihologice etc. Chiar doriti sa va petreceti urmatorii ani prin tribunale?

Conform legii, e obligatia dumneavoastra sa incurajati relatia cu tatal nu sa le lasati de capul lor. Copii nu pot face ce vor, d-asta sunt copii si d-asta sunt incredintate unui adult. Sa fie crescute, educate, ingrijite nu lasate sa faca ce vor. Relatia lor cu tatal e responsabilitatea acestuia in mare parte dar si a dumneavoastra.
Ultima modificare: Luni, 20 Decembrie 2021
Deia14, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
copilul e marisor, de aia sunt si ei ascultati cand se fac intelegerile astea intre parinti, ca parintii se inteleg pe spinarea copiilor..
copilului ii explici, incerci sa il convindi sa mearga, dar nu il ameninti, ca nu prinde drag de tine daca il obligi si nici in sac nu merge sa il livfrezi.

Conform legii, e obligatia dumneavoastra sa incurajati relatia cu tatal nu sa le lasati de capul lor. Copii nu pot face ce vor, d-asta sunt copii si d-asta sunt incredintate unui adult. Sa fie crescute, educate, ingrijite nu lasate sa faca ce vor. Relatia lor cu tatal e responsabilitatea acestuia in mare parte dar si a dumneavoastra.

perfect de acord!
Ultima modificare: Luni, 20 Decembrie 2021
gi-jane2, moderator
In primul rand nu ar trebui sa li e ofere aceasta optiune daca conditiile sunt normale, nu vorbim de parinti abuzivi.
Parintii ameninta. Fa-ti temele sau esti pedepsit. Culca-te sau iti tai televizorul. Este o realitate. La 12 ani nu mai prinzi drag de un parinte. Acolo e deja o relatie formata iar dragostea nu dispare asa de usor. SI sa nu credeti ca doar pentru ca refuza sa mearga la el copila respectiva nu isi iubeste tatal sau nu are nevoie de el.
Omul lucreaza departe, normal ca isi doreste copii acasa sau langa el cand se intoarce. O fi fost suparat sau obosit, nu avem de unde sa stim. Cert este ca in viata de zi cu zi nu suntem cu copii ca la televizor. Nu dam mereu cele mai intelepte raspunsuri , nu suntem mereu calmi sau atenti sau cumpatati. Suntem normali si copii nu or sa fie marcati pentru asta.
Poate refuzul fetei nu are nimic de-a face cu tatal ci cu parerea de rau ca isi lasa mama singura. Tocmai din cauza asta intelegerile trebuie respectate pentru ca astfel de decizii sa nu fie in carca si in sufletul copiilor. Cand spui fetei care trebuie sa mearga la tatat ca face ce vrea, ea intelege ca depinde doar de ea sa nu te lase singura de Craciun pe tine ca mama. Si nu e corect
La vârsta de 12 ani, mai ales fată fiind, este destul de matură, plus că este la vârsta adolescenţei, vârstă critică în evoluţia unui copil Conform legii, dvs. trebuie "să sprijiniţi" relaţia copii-tată, în acest sens, trebuie să-i explicaţi fetei că TREBUIE să plece cu tata, că acesta o iubeşte, că se va simţi bine cu tata, etc. Când vine tata să ia fetele, să le pregătiţi cu bagaje cu cele necesare pe timpul sejurului la tata, să le îmbrăcaţi adecvat şi să le "predaţi" tatălui, cu îndemnul de a pleca, obligatoriu cu martori e faţă, eventual şi cu înregistrare video. astfel, evitaţi orice încălcare a legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program vizita minor Mara 10 Mara 10 Buna ziua. In legatura cu o intrebare anterioara despre modificarea programului de vizita pt un copil minor, cel in care tatăl mai dorește două zile pe ... (vezi toată discuția)
Custodie unica solomonalexa solomonalexa Buna ziua, Am intentat proces la sfatul avocatului prin care solicit custodie unica pentru fetita mea de 3 ani si 3 luni. motivele mele sunt ca tatal ei ... (vezi toată discuția)
Drept de vizitare ContSters271762 ContSters271762 Fostul meu sot are drept de vizitare a copiilor in fiecare al doilea weekend de la ora 8 pana la ora 20. Ultima lui vizita a fost in luna mai, anul 2012, de ... (vezi toată discuția)