avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Invitatie auto - e valida?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Invitatie auto - e valida?

Am primit o invitatie auto pentru ca am parcat aparent ilegal (cu toate ca nu era niciun indicator care restrictiona stationarea in zona respectiva). Pe invitatie scrie urmatoarele:

"In caz de neprezentare, vor fi luate masuri de sanctionare conform prevederilor art. 2, pct. 31 din Legea nr. 61/1991R, cu amenda de la 500 la 1500 lei, prevazuta de art. 3, alin. 1, lit. c) din acelasi act normativ."

Intrebarea mea, este constitutionala invitatia/amenda asta? Avand in vedere ca vine de la politia locala si sediul la care trebuie sa ma prezint este sediul Directiei Politia Locala. Am inteles ca politia locala nu are asemenea autoritate, ma poate lamuri cineva?
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 07:04, 31 August 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este cât se poate de legal. Din 11 decembrie 2022, Poliția locală le poate cere proprietarilor mașinilor parcate neregulamentar să le comunice datele șoferului și să-i poată sancționa dacă nu o fac, însă temeiul legal este art. 39 din Codul rutier, nu Legea nr. 61/1991, iar amenda mult mai mare.

Aveți detalii în acest articol:
www.avocatnet.ro/articol_613...
De duminică, polițiștii locali vor putea cere proprietarilor de mașini datele șoferilor și vor putea da amenzi în cazul refuzului
În cazul în care împrumută mașina, proprietarii vor trebui să transmită informații despre identitatea șoferului nu doar la solicitarea poliției rutiere, așa cum e în prezent, ci și a poliției locale, potrivit unei legi ce se va aplica de la sfârșitul acestei săptămâni. Aceeași regulă se va aplica și în cazul mașinilor înmatriculate pe numele firmelor. Totodată, polițiștii locali vor putea aplica și amenzi de până la 2.900 de lei, în cazul persoanelor fizice, și de până la 14.500 de lei, în cazul persoanelor juridice, dacă nu primesc răspuns la astfel de solicitări. Măsura e destinată identificării mai facile și amendării celor ce obișnuiesc să oprească sau să parcheze mașina neregulamentar.

În locul dvs. m-aș duce, e foarte posibil ca PV-urile să fie întocmite de cineva care e la curent cu modificarea legislației și să plătiți o sumă consistentă. Sigur că puteți face contestație, însă nu vă poate garanta nimeni că veți și câștiga.
Ultima modificare: Miercuri, 30 August 2023
Manuela Rășină, administrator
Nu se poate considera ca fiind legală acea foaie de hârtie lăsată sub ștergătoarele masinii.
E un soi de invitație, dar nu în conformitate cu OUG 195/2002.
Ultima modificare: Joi, 31 August 2023
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am primit o somatie de a merge la sediul poliției locale pt ... Maryus1986 Maryus1986 Am primit o somatie de a merge la sediul poliției locale pt o parcare neparlamentara. Dacă merg, imi vor face pv pe baza datelor înregistrate si automat ... (vezi toată discuția)
Somatie politia locala vladmaria04 vladmaria04 Buna seara! Am o nelamurire legata de un avertisment dat de politia locala pentru parcare auto pe trotuar. Am gasit in parbriz, dupa doua saptamani, fiind in ... (vezi toată discuția)
Amenda parcare persoana juridica ony short ony short Buna ziua. Am parcat neregulamentar in alta localitate fara sa-mi dau seama (eu sofer persoana fizica) cu masina firmei. Firma a primit o invitatie din ... (vezi toată discuția)