avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... chitanta de mana
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

chitanta de mana

acum aproape un an, un prieten a imprumutat o suma de bani primind de la debitor o chitanta de mana, semnata doar de acesta ( debitor). Este girat debitul cu C.I. autovehicul, termenul de inapoiere este de 6luni. Care este modalitatea prelitigioasa de a-si recupera banii si ce valoare are aceasta chitanta, semnata de mana in cazul in care pana la urma se va ajunge in instanta.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:14, 3 Februarie 2008
E scrisa in intregime de debitor sau e doar semnata de el?
Ce inseamna este girat cu CI masina? Nu sti ca nu se lasa documentele ca si garantie? In orice caz inscrisurile sub semnatura privata sunt recunoscute in instanta ca debit si procesul este relativ simplu, mai ales daca respectiva chitanta poate fi confirmata de un martor, care daca mai e si mentionat ca semnatar in cuprinsul chitantei, este ideal. Altfel, se citeaza debitorul cu prezentarea la interogatoriu si daca acesta recunoaste debitul, actiunea este ca si castigata. Atentie insa, actiunea va trebui timbrata la valoarea creditului deci aproximativ 10% din valoarea acestuia si apoi sunt costuri de executare ulterioare .
Insa inainte de a purcede la proces, trebuie sa te asiguri ca ai ce sa-i executi dupa ce castigi procesul.
Altfel...pui hotararea in rama:(
A retinut creditorul cartea de identitate a masinii? Si ce ar face cu ea? De ce n-a girat cu masina??? Ce face cu un act pe care, oricum, nu trebuia sa-l pastreze? #-o
Daca garantia era masina, se putea si nota debitul, iar chitanta de mana putea avea valoarea unui contract de imprumut cu gaj...
In perioada prelitigiu se notifica debitorul, eventual se da termen pentru negociere, se "ameninta" cu ceea ce i se poate intampla daca nu inapoiaza banii...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract ipoteca Edda Edda Anul trecut s-a incheiat un contract de gaj ,la un notariat pe casa mea ,eu banii nu i-am primit .Pot ataca in instanta acest contract,cerand anularea ... (vezi toată discuția)
Inselaciune demir_crina demir_crina buna ziua! am inceput constructia unei case si am facut contract cu o firma de constructii carora le-am dat un avans de 4000 euro, dar care nici in ziua de ... (vezi toată discuția)
Bani dati imprumut ContSters201565 ContSters201565 Am dat o suma de x mii euro unui prieten. Am facut cu acesta o chitanta de mana in care se specifica ca eu i-am dat suma x mii euro, el imi lasa garantie ... (vezi toată discuția)