avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune-fiica din prima casatorie a defunctului si ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune-fiica din prima casatorie a defunctului si sotie supravietuitoare

Buna dimineata!
Tatăl meu a decedat de curând,pe 12 aprilie si vreau sa fac succesiunea. Suntem doua mostenitoare, eu fiica, din prima căsătorie si a doua soție a tatălui meu. Precizez ca sunt singurul copil al decedatului, cu a doua soție nu a avut copii.
Bunurile tatalui meu sunt: o garsoniera, dobandita inainte de căsătorie, un pământ pe la tara, mostenire de la părinți, un autoturism si un loc de veci, acestea doua din urma fiind dobandite in timpul casatoriei cu cea de-a soție.
Si in ultimul rând avea un cont deschis la banca,pe numele lui, fără clauza.
Țin sa precizez ca tatăl meu a fost revolutionar, deci banii depusi in banca sunt numai ai lui.
Întrebarea mea este: si banii din banca se impart la fel ca bunurile imobiliare?
Mi s-a spus ca imi revin trei sferturi din bunurile dobandite inainte de căsătoria cu ea, iar din celălalte bunuri, după căsătorie, imi revin trei sferturi din jumătatea tatălui meu.
Am fost la diferiti notari, in ceea ce privește suma de bani din banca, dar am primit răspunsuri diferite.
O ultima precizare: toate bunurile sunt pe numele tatălui meu, soția lui nu este trecută pe nici un act.
Va multumesc frumos!
Luiza Anghelescu
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 10:36, 6 Mai 2012
Ca regula generala, la masa succesorala intra atat bunurile comune cat si bunurile proprii, diferenta facandu-se la fractia de mostenit.

Chiar daca sotia nu este trecuta pe niciun act acest fapt nu ii inlatura dreptul la mostenire ca sotie supravietuitoare. Ceea ce conteaza este daca data dobandirii bunurilor este in timpul/inaintea casatoriei.

In privinta banilor inteleg ca problema este daca acestia reprezinta bun propriu sau comun.
Vazand prevederile art.341 NCC eu zic ca reprezinta un bun comun.

Art. 341
Veniturile din muncă şi cele asimilate acestora

Veniturile din muncă, sumele de bani cuvenite cu titlu de pensie în cadrul asigurărilor sociale şi altele asemenea, precum şi veniturile cuvenite în temeiul unui drept de proprietate intelectuală sunt bunuri comune, indiferent de data dobândirii lor, însă numai în cazul în care creanţa privind încasarea lor devine scadentă în timpul comunităţii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort, partaj bunuri mobile AlexandruStefanuca AlexandruStefanuca Buna ziua. Ma aflu intr-un proces de divort si stiu ca toate bunurile dobindite in timpul casatoriei se impart egal ambilor soti. Pot eu cere un % anumit din ... (vezi toată discuția)
Conturile bancare constituite pe numele sotului cu clauza de ... andreianca andreianca Conturile bancare constituite pe numele sotului cu clauza de retragere sotia in periada casatoriei cum se impart la mostenire? Sotul are trei copii dintr-o ... (vezi toată discuția)
Bunuri imobile proprii dobândite cu credit imobiliar. plata ratelor în timpul căsătoriei dă drept de creanță? lilian123 lilian123 Buna ziua, 1.Inainte de casatorie am cumparat un apartament pe numele meu cu imprumut de la banca si cu plata ratelor pe o durata de 15 ani.Imediat dupa aceea ... (vezi toată discuția)