avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Este ilegal?
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Este ilegal?

Buna ziua.
Am intampinat o situatie si nu stiu daca este ilegal sau nu, ceea ce am facut si daca da, ce consecinte poate avea actiunea mea.
Am comandat online un produs pe care l-am si platit pe loc. S-a emis factura pentru acea comanda. Peste 1 zi am primit factura de stornare pentru prima factura, 1 factura noua cu alt numar de comanda care a fost stornata imediat si a 5-a factura tot cu al 2-lea numar de comanda, in final a ramas o singura factura valida. Ca urmare acestor greseli mie mi-au livrat 2 pachete ambele cu ramburs 0. Inainte sa ridic oricare din pachete, am sunat la magazinul care a trimis pachetele, am anuntat ca sunt probleme si i-am rugat sa verifice comenzile si livrarile. M-au asigurat ca totul este in ordine (din pacate nu am inregistrarea convorbirii). Eu am ridicat ambele pachete trimise pe numele meu pe care scria ramburs 0. Ulterior m-au anuntat ca au confirmarea curierului ca eu am ridicat ambele pachete si imi cer sa trimit inapoi 1 pachet. Reprezentantul magazinului (persoana care a facut greseala si cu care am vorbit si atunci cand am rugat-o sa verifice situatia) pretinde ca este ilegal sa tin ambele pachete din momentul in care m-au anuntat ca s-a produs o greseala chiar daca greseala nu a fost a mea. Intrebarea mea este daca este ilegal ceea ce am facut si daca trebuie sa trimit pachetul inapoi si daca da, in cat timp?
Multumesc.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Deci nu sunteti vinovata ca ati primit ceva pentru care nu ati platit. Atunci cine sunt vinovatii? Cei corecti care platesc? La cati ani va apar aceste dileme? Ma scuzati.
Ultima modificare: Luni, 29 Aprilie 2024
anatiti, utilizator
Interesanta dilema. Teoretic eu am plătit tot ce mi sa cerut. Daca cer sa îmi facă un AWB de retur, pentru a avea trasabilitate, orare o sa se încurce in contabilitate?
Ultima modificare: Luni, 29 Aprilie 2024
nicky.qo, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util

cris0811 a scris:

ba este fix penal! infractiunea de insusire a bunului gasit sau ajuns din eroare la faptuitor nu va spune nimic?
In alta ordine de idei, musai trimiteti pachetul inapoi ca va pot face plangere penala, nu este nicio dilema morala aici

Adalbert Gabriel Gazdovici a scris:

Trebuie sa intelegeti ca "ilegal" in acest caz tine de civil, nu de penal.



Bunul nu a ajuns din eroare la domnul ci a fost expediat special pentru dansul. Lasati in pace penalul, ca n-are ce cauta aici.
Multumesc pentru raspunsuri.

Dilema mea morala sau penala sau civila s-a rezolvat in felul urmator: magazinul m-a notificat sa platesc marfa sau sa-l returnez asa ca am ales varianta cu plata.

Si acum alta situatie interesanta:
- magazinul mi-a trimis marfa pe care eu nu am comandat-o;
- magazinul nu poate sustine ca a fost greseala deoarece aveau 24h sa rezolve greseala de cand am anuntat eu de greseala (si am cerut raspicat sa nu trimita 2 produse) si ininte sa ridic marfa
- magazinul a cerut sa platesc ceva ce eu nu am cerut
Nu stiu daca exista lege pentru asa ceva, daca e penal sau civil sau ......... Nu ma pricep dar nu mi se pare corect oricum fata de orice consumator.

In afara de asta asi intreba :
- @anatiti ce ar zice sa va trimit niste produse pe care ulterior sa va cer bani?
- @criso811 ce ar fii ca dupa ce am trimis marfa sa va si acuz de furt.


petrucelmare a scris:

Îl rog pe domnul avocat să ne spună de ce fapta nu se incadreaza aici:

Art. 243. -
(1) Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităţilor sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă
2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi însuşirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparţine altuia, ajuns din eroare sau în mod fortuit în posesia făptuitorului, sau nepredarea acestuia în termen de 10 zile din momentul în care a cunoscut că bunul nu îi aparţine.


Lasand la o parte lipsa de rigoare a textului care trebuia sa excluda expres relatiile comerciale, pentru ca altfel ar trebui sa avem zeci de mii de dosare penale pentru fapte care nu prezinta pericolul social specific infractiunilor.
Pentru ca sa existe infractiunea trebuie ca bunul sa ajunga in posesia faptuitorului in urma unei erori sau in mod fortuit - cerinta din text -nu ca urmare a intentiei manifestate de partea vatatmata de a expedia bunul catre faptuitor in baza unui contract de vanzare-cumparare, chiar daca in loc de un bun a expediat doua. Odata ce bunul a intrat in posesia cumparatorului este al lui iar magazinul are doar optiunea de a-i cere banii pe el. Cumparatorul, la randul sau, are optiunea de a pastra bunul sau de a-l plati.
Sper ca v-ati lamurit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Colet returnat, plata curier florinel888 florinel888 Acum cateva zile am comandat ceva pe internet care urma sa vin printr-o firma de curierat. Problema este ca eu am cumparat acel produs de aici si nu mai am ... (vezi toată discuția)
Produse platite din greseala, dar necomandate ionescuadrian ionescuadrian Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Am platit din greseala niste produse pe care nu le-am comandat si nici nu am nevoie de ele.Eu ma ocup de ... (vezi toată discuția)
Inadvertenta la retragere numerar dumitruradu dumitruradu Salutare! Astazi a mers un coleg de apartament sa ridice 300 RON, trimisi de parintii lui, de la BRD. Domnul de la ghiseu, la retragere, i-a dat 300 EURO ... (vezi toată discuția)