avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Garantie apartament nou
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Garantie apartament nou

Buna ziua
Am o nelamurire privitor la acordarea unei garantii de catre dezvoltator la cumpararea unui apartament.
Mi se pare curios ca, daca la achizitionarea unui bun de folosinta scurta (un aparat electrocasnic, un obiect de imbracaminte, etc.) comerciantul sau producatorul sunt obligati legal sa ofere o garantie de 1-2 ani, la cumpararea unui autoturism la fel, exista obligativitatea unei garantii de cativa ani, iar ala achizitionarea unui apartament a carei durata de viata se presupune a fi de cativa zeci de ani dezvoltatorul (producatorul bunului respectiv) nu are nicio obligatie. Sau poate nu stiu eu...
Am intrebat la o discutie cu un dezvoltator iar acesta a fost foarte deranjat de intrebare.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Lulica , utilizator 17:58, 10 Mai 2024
Un imobil nu se cumpără în calitate de consumator, prin urmare nu există autorități de apararea drepturilor cumparătorilor de imobile. Codul civil vă ajută îndeajuns dacă veți solicita un avocat să vă asiste la achizitie sau macar sa va acorde vondultanță generală vu privire la clauzele ce trebuie incluse într-un contract. Ca orice contract însă, el trebuie agreat de ambele părți.
Nici masina sau frigiderul nu le cumpar in calitate de consumator ci in calitate de utilizator. Daca la cateva luni de la achizitie apar defecte cauzate de fabricatia produsului comerciantul/producatorul este obligat prin lege sa le repare. Daca imi ia foc instalatia electrica la apartamentul cumparat de o luna sau imi cade faianta de pe pereti eu trebuie sa ma descurc si sa-mi obtin repararea pagubei prin instanta. Daca am noroc. Nu mai zic daca sunt pagube mai mari precum dezlipirea izolatiei, fisurarea stalpilor de sustinere sau alte necazuri. E normal?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Frigider nou, defect din fabricatie. danutza777 danutza777 Buna ziua, din data de 1 a lunii curente ( deci de ieri) m-am mutat in chirie intru-un apartament in care toate utilitatile erau noi. Insa frigiderul, nou, ... (vezi toată discuția)
Drepturi in cazul lipsei pieselor de schimb la un produs electrocasnic iesit din garantie, dar aflat in durata medie de functionare bororo bororo Am o intrebare legata de dreptul si protectia consumatorilor. In cazul in care am un produs electrocasnic iesit din garantie dar aflat inca in perioada medie ... (vezi toată discuția)
Frigider in garantie - care e perioada maxima in care ar trebui reparat? DariaT DariaT Buna ziua, Am cumparat acum un an si jumatate un frigider Electrolux, care s-a stricat acum o saptamana. de fapt cred ca au inceput sa apara unele \"fisuri\", ... (vezi toată discuția)