avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 360 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce se intampla daca nu platesc fondul de rulment ?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce se intampla daca nu platesc fondul de rulment ?

Am mai intreabat anterior daca se da inapoi acesti bani de fond rulment, si am inteles ca acest fond se recupereaza doar in momentul in care exista un nou cumparator. Deci un locatar nu poate cere administratorilor in orice moment banii platiti la fond pentru toti anii, desi am auzit undeva o opinie ca ar fi posibil.

Exista o contradictie intre ceea ce am auzit si ceaa ce am aflat, pentru ca se deduce ca acest fond este ca un sac fara fund, adica niste cheltuieli. Eu am cheltuieli de intretinere mici si platite la zi, deci chiar nu inteleg de ce sa platesc un fond pe care nu-l inteleg. Pentru a afla unde merg acesti bani, vreau sa stiu ce se intampla daca nu platesc fondul de rulment ?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 08:24, 22 Februarie 2013
Cred ca ar trebui mai intai sa intelegeti ce este acest fond si la ce se foloseste el.
Intre ce ati auzit si ce ati aflat s-ar putea sa fie o diferenta mai mica sau mai mare.

Fondul de rulment nu se inapoiaza locatarului decat in momentul in care se muta din imobil.
Fondul de rulment serveste la plata facturilor pana cand se fac listele si incep sa se incaseze platile pentru aceste facturi care incasari reintregesc fondul de rulment din care s-a cheltuit cu facturile lunare.

Daca nu-l platiti, atunci va va ramane in restanta si e posibil sa fie chiar penalizat, ca orice restanta.
1-Constituirea fondului de rulment reprezinta obligatia in sarcina proprietarlui,conform disp art 24 al 1 din HG nr 1588/2007
Restituirea fondului de rulment se realizeaza conform art 24 al 4 in cazul schimbarii domiciliului proprietarului, sau a dreptului de proprietate,respectiv proprietarul poate instraina apartamnetul catre ruda/tert,dar ramane sa locuiasca in apartament
2-Daca nu achitati fondul de rulment sau nu constituiti fondul de rulment la valoarea dispusa prin adunarea generala prin reintregire lunara-prin plata sumelor afisate pe lista de intretinere in temeiul disp art 24 al 2 din HG nr 1588/2007,riscati sa va inregsiatrti cu sume cu titlu de restanta,care neachitate in termenul stabilit permit asociatiei de proprietari sa aplice penalitati
3-In temeiul disp art 50 din L nr 230/2007
asociatia de proprietari are dreptul sa actioneze in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit
id012012 a scris:
Eu am cheltuieli de intretinere mici si platite la zi, deci chiar nu inteleg de ce sa platesc un fond pe care nu-l inteleg. Pentru a afla unde merg acesti bani, vreau sa stiu ce se intampla daca nu platesc fondul de rulment ?

Sa spunem ca suntem la inceputul lunii februarie. Asociatia face cheltuieli in cursul lunii februarie din prima si pana la ultima zi a lunii. Apoi la sfarsitul lunii februarie, inceputul lunii martie apar facturile mari, acelea de la furnizori de utilitati si servicii: apa, energie electrica, energie termica... Si acestea au termen de plata 15 zile, adica 15-20 martie.
Lista de plata pentru luna februarie se afiseaza, conform legii, la maxim 5 zile de la primirea ultimei facturi de la furnizori. Asa ca asociatia va intocmi si afisa lista de plata abia pe 18, 22, 25 martie.
Va reamintesc ca asociatia, pana la afisarea acestei liste (25 martie) a avut cheltuieli inca de la 1 februarie.
Daca aveti fond de rulment asociatia a facut platile din acesta, pentru ca de incasat conform listei afisate va incasa dupa data de 25 martie si sunt destui proprietari care nu se grabesc sa plateasca avand la dispozitie intre 30 si 50 de zile fara penalizari, asa ca pot plati intretinerea pentru luna februarie (afisata pe 25 marti) pana la 15 mai.
Iar daca nu aveti fond de rulment asociatia nu are cum sa functioneze normal, nu are cum sa faca acele cheltuieli necesate inca de la 1 februarie si in continuare decat dupa ce incaseaza banii repartizati pe lista din 25 martie.
Asa devine o asociatie restanta fata de furnizori, acestia aplica penalizari, siteaza furnizarea utilitatilor....
Sper ca s-a inteles necesitatea fondului de rulment.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul penalizari adriandanciu90 adriandanciu90 Buna seara. Daca prin adunarea generala s-a stabilit un procent de 0,1% pe zi de intarziere incepand cu prima zi de dupa expirarea celor 50 de zile de la ... (vezi toată discuția)
Fond de rulment asoc. proprietari martady martady Buna sera va rog sa ma ajutati cu raspuns la o intrebare: este normal , legal, sa se foloseasca fondul de rulment pentru achitarea facturilor de utilitati in ... (vezi toată discuția)
Fond de rulment folosit in alte scopuri so2ro so2ro Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Ca in orice asociatie care se respecta, si unde locuiesc eu s-a incasat fond de rulment de la locatari . In ... (vezi toată discuția)