avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Caen 6612 schimb valutar - micro in 2023
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Caen 6612 schimb valutar - micro in 2023

Buna ziua,
OUG 16/15.07.22 art 47 alin (3) a introdus o noua litera: g.
Aceasta se refera, printre altele, la faptul ca persoanele juridice care isi desfasoara activitatea in domeniul pietei de capital nu pot fi microintreprinderi din 2023.
Considerati ca o firma cu caen 6612, care desfasoara doar tranzactii de schimb valutar si nimic altceva, poate fi din 2023 microintreprindere daca restul conditiilor le indeplineste?
Sau trebuie neaparat sa treaca la impozit pe profit?
Multumesc,
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Noiembrie 2022
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 12:33, 12 Octombrie 2022
In normele metodologice mai vechi (2015) la Codul Fiscal se specifica:

"Persoanele juridice române care nu intră sub incidenţa sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, potrivit art. 48 alin. (6) din Codul fiscal, sunt următoarele:
b) persoanele juridice care se organizează şi funcţionează potrivit legilor de organizare şi funcţionare din domeniul asigurărilor, respectiv din domeniu pieţei de capital, cum sunt:

(i) societăţi de asigurare, societăţi de reasigurare, societăţi de asigurare-reasigurare;

(ii) burse de valori sau de mărfuri, societăţi de servicii de investiţii financiare, societăţi de registru, societăţi de depozitare;"

Iar Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital se specifica ca: "entităţi reglementate - persoanele fizice şi juridice, precum şi entităţile fără personalitate juridică a căror activitate este reglementată şi/sau supravegheată de către C.N.V.M.;"

Deci firma care desfasoara tranzactii de schimb valutar pt persoane fizice nu intra in domeniul pietei de capital. Probabil ca se vor modifica in curand si normele metodologice.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Octombrie 2022
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Majorare capital social sau adaugare cod caen dsioma dsioma buna ziua am o microintreprindere si in prezent platesc impozit pe venit. obiectul de activitate este comert online, dar eu tranzactionez si pe BVB la ... (vezi toată discuția)
Forma de impozitare? ClaudiuCosmin ClaudiuCosmin Buna ziua, Este posibil ca o societate - agent de asigurare persoana juridical (cod CAEN 6622) sa se declare microintreprindere si sa plateasca impozit 3% pe ... (vezi toată discuția)
Societate de contabilitate Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA Societate de contabilitate ce desfasoare exclusiv prestari servicii contabilitate definite in contractul incheiat cu partenerii,cu cod caen 6920-are venituri ... (vezi toată discuția)