avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 196 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz

Buna ziua!eu lucrez la un magazin din oct 2016 si pe fiecare luna am primit prelungire de contract luna de luna.daca imi dau demisia sunt obligat sa fac preaviz 20zile?sau dupa ce predau gestiunea pot pleca pur si simplu?
Ultima modificare: Joi, 3 August 2017
E.Christian, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:05, 4 August 2017
Depinde de felul demisiei, daca este cu sau fara preaviz.


In general, nu sunteti obligat sa efectuati preavizul , insa daca vorbim despre o demisie cu preaviz, nerespectarea preaviului de catre salariat constituie abatere disciplinara , situatie in care angajatorul este indreptatit sa va sanctioneze disciplinar , inclusiv cu desfacerea disciplinara a c.i.m.
Si se poate pleca fara preaviz?
Fara preaviz se poate pleca in 3 moduri :
- incetare c.i.m. cu acordul partilor, art.55 lit.b C.mun.

- demisie fara preaviz in baza art.81 alin.8 C.mun. care prevede : Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

- demisie fara preaviz in baza , in situatia in care angajatorul renunta total la termenul de preaviz , conform art.81 alin.7 C.mun.
Si daca contractul meu a expirat?eu nu am apucat sa semnez prelungirea de contract
In acest caz, nu se mai poate vorbi de un preaviz.

Alte discuții în legătură

Demisie fara preaviz tudy123 tudy123 Buna ziua , As dori sa imi spuneti daca se poate in ce fel mi-as putea inceta contractul de munca fara preaviz , sau cu un preaviz scurt ( 1 saptamana ) ... (vezi toată discuția)
Demisie: trebuie neaparat preaviz? alexandra_andrei alexandra_andrei salutare, as dori sa-mi dau demisia de la actualul loc de munca datorita programului exploatant si a ilegalitatii ce are loc. Intrebarea mea este : se poate sa ... (vezi toată discuția)
Lipsire nemotivata de la munca rizeavl rizeavl Buna Ziua! Sunt student am lucrat la o firma din Bucuresti part-time 4h/day, intr-o zii am renuntat sa mai merg definitiv. Innainte sa plec am facut o ... (vezi toată discuția)