Noile legi ale învățământului - legea pentru învățământul preuniversitar și cea pentru învățământul superior - au apărut de puțin timp în Monitorul Oficial și vor intra în vigoare pe 3 septembrie.
„Personalul didactic repartizat cu statut de cadru didactic titular în unităţi de învăţământ aflate în zone defavorizate sau izolate, stabilite, cu consultarea partenerilor de dialog social, prin ordin al ministrului educaţiei, beneficiază de o primă de instalare neimpozabilă egală cu 5 salarii minime brute pe ţară cu obligaţia ca, pentru o perioadă de 5 ani şcolari, să rămână titular în unitatea de învăţământ respectivă. Prima se asigură din bugetul Ministerului Educaţiei şi se acordă o singură dată, indiferent de numărul de repartizări/transferuri/pretransferuri”, scrie în Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023.
Între timp, la Ministerul Educației ar trebui să fie stabilită lista unităților de învățământ aflate în zone defavorizate sau izolate. Dacă această primă ar ajunge să fie oferită în 2023, suma pe care ar primi-o profesorul titular repartizat ar fi de 15.000 de lei. Fiind calculată în funcție de salariul minim, de la un an la altul cuantumul acestei prime va crește în mod corespunzător. E de așteptat ca ordinul să stabilească și modul în care banii vor fi efectiv acordați.
Față de propunerea inițială, discutată la nivelul ministerului, cuantumul oficial al primei, adică din varianta care a ajuns în Monitorul Oficial, este mai mare: „O propunere agreată deja de minister, pentru acele cadre didactice care se vor titulariza în mediul rural – va exista și o primă de instalare. În momentul de față luăm în considerare trei salarii medii brute pe economie – primă de instalare. Sigur va exista și o perioadă de timp minimă în care acei profesori care au decis să se titularizeze în mediul rural vor exercita actul educațional în interesul acelor copii din mediul rural”, spunea Sorin Cîmpeanu, fost ministru al educației, anul trecut, citat de edupedu.ro.
O primă de instalare era prevăzută anterior în Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, care a fost abrogată prin actuala lege a educației. Legea din 1997 prevedea ca personalul didactic de predare să primească o primă de instalare, o singură dată, la angajarea în învăţământ prin concurs, în primii cinci ani de la absolvirea studiilor. Scopul acelei prime, așadar, nu era tocmai același cu acela al noii prime. Prin HG nr. 281/1993 cu privire la salarizarea personalului din unităţile bugetare a fost prevăzută, de asemenea, o indemnizație de instalare de un salariu de bază la încadrarea personalului de specialitate bugetar într-o unitate din altă localitate decât cea de domiciliu, în primul an de activitate după absolvirea studiilor, iar în cazul celor care se duceau în localități unde atragerea specialiștilor e mai dificilă se puteau acorda două salarii de bază drept indemnizație de instalare.
În mod cert, noua lege prevede o primă de instalare cu mult mai mare decât legislația anterioară, cu atât mai mult pentru că vorbim de o sumă neimpozitată, dar rămâne de văzut în ce măsură aceasta va contribui la atingerea scopului dorit de legiuitor.
Comentarii articol (0)