Decizia ICCJ nr. 26/2014, publicata in Monitorul Oficial nr. 24 din 13 ianuarie 2015, a fost luata intr-o cauza in care un medic chirurg a cerut si primit bani de la apropiatii unui pacient inainte de a-l opera.
Dupa ce medicul a fost cercetat si condamnat la inchisoare pentru luare de mita in forma continuata, acesta a facut apel. Apoi, Curtea de Apel Targu Mures s-a adresat ICCJ pentru a se lamuri daca un medic angajat intr-un spital de stat -- trimis in judecata pentru luare de mita -- poate fi considerat functionar public.
Decizia ICCJ de a considera ca medicii din spitalele de stat au calitatea de functionari publici, in sensul legii penale, a provocat anumite controverse, avand in vedere ca legea stabilea deja ca acest lucru contravine naturii profesiei de medic si obligatiilor fundamentale ale acestuia fata de pacientul sau.
Argumente PRO:
1. Lipsa raspunderii penale pentru luarea de mita nu poate fi justificata de caracterul liberal al profesiei de medic, asa cum au considerat judecatorii ICCJ, atunci cand acesta conditioneaza actul medical la care este obligat din punct de vedere profesional, moral si legal, de bani sau foloase necuvenite pe care le cere, primeste sau accepta. Pacientii nu pot fi lasati neprotejati de legea penala, avand in vedere importanta serviciului public de sanatate.
2. Medicii trebuie sa-si faca profesia fara sa ceara alte "recompense", pentru aceasta activitate, in afara de salariile si bonusurile pe care deja le primesc de la angajatori in baza contractului de munca. Serviciile medicale de care au parte pacientii in sistemul public nu trebuie sa fie influentate in niciun fel de posibilitatile financiare ale acestora.
Argumente CONTRA:
1. Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii stabileste ca, avand in vedere natura profesiei de medic si obligatiile fundamentale ale medicului fata de pacientul sau, acesta nu este functionar public si nici nu poate sa fie asimilat acestei categorii de persoane. Independenta medicilor in realizarea actelor profesionale trebuie protejata, sustine Colegiul Medicilor, altfel acestia vor avea un motiv serios in plus de a pleca in strainatate.
2. In tarile Uniunii Europene, profesia de medic este legiferata ca fiind liberala, sustin si deputatii din Comisia pentru sanatate si familie. Prin urmare, in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare, acestia nu pot fi considerati functionari publici, pentru ca o astfel de echivalare diminueaza prestigiul profesiei si relatia apropiata de pacient.
Voi ce credeti: Este sau nu corect ca medicii de la stat sa fie considerati functionari publici si sa poata fi cercetati penal si condamnati pentru luare de mita?
Comentarii articol (135)