avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 281 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... CONTRACT DE VANZARE CUMPARARE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

CONTRACT DE VANZARE CUMPARARE

buna ziua.bunicul doreste sa lase nepotilor averea lui compusa din doua case. problema e ca bunicul cu tata nu sau inteles niciodata tata e pe interes ce act trebuie facut ca sa nu se poata ataca?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 17:33, 5 Martie 2018
Orice se poate ataca, insa aceasta nu inseamna ca cel care ataca si reuseste sa castige. Sunt cel putin 3 variante:testament, donatie sau vanzare-cumparare
multumesc frumos asemenea.socru ne-am spus ca dupa moartea bunicului va revendica totul si va pune lacat pe curte.acum bunicul vrea sa facem acte pt noi avand rei copii si cumnata mea.bunicul in trecut a fost internat la psihiatrie.acest fapt oare ne poate dezavantaja?
Contractul de vanzare -cumparare poate fi desfiintat.


Reductiunea reprezinta o sanctiune aplicabila liberalitatilor excesive ( donatiilor si legatelor ), lipsindu-le de eficacitate juridica, in masura in care acestea incalca rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari.


Aceasta cauza de ineficacitate a actelor juridice este aplicabila de la momentul deschiderii succesiunii , prin moarte.

Astfel, mostenitorii rezervatari , in cazul in care cotitatea disponibila a fost lezata, se pot adresa instantei de judecata, in vederea reductiunii liberalitatii excesive.

Contractul de vanzare-cumparare poate fi calificat drept donatie deghizata.


Actiunea in reductiune are caracter personal, este supusa termenului de prescriptie de trei ani, termen de curge de la data nasterii dreptului la actiune .( reprezentat de momentul decesului ).

Orice act este supus desfiintarii, atata vreme cat incalca prevederile legale.


Poate fi perfectat un contract de intretinere.




Rezolutiunea contractului de intretinere poate fi ceruta de catre intretinut , instantei de judecata, in cazul in care este nesocotita obligatia legala de intretinere, detaliata in contract.

Neindeplinirea obligatiei contractuale ce ii incumba trebuie sa fie dovedita cu martori , inscrisuri , interogatorii.


Altminteri , daca este valabil incheiat, contractul de intretinere nu poate fi lipsit de efectele sale.





Succes.
Care ar fii sansele de castig al tatalui meu?La aceste variante va multumesc frumos

Eu.Ro.Lex & Av. Martin Vasile Emil a scris:

Orice se poate ataca, insa aceasta nu inseamna ca cel care ataca si reuseste sa castige. Sunt cel putin 3 variante:testament, donatie sau vanzare-cumparare


Ioana Stoica,
Deci sa inteleg ca in fata unui notar nu am sanse numai in instanta?Va multumesc frumos

Ultima modificare: Luni, 5 Martie 2018
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Contract vanzare-cumparare cristina cioploiu cristina cioploiu Buna ziua, Am incheiat un contract de vanzare-cumparare casa cu bunica mea(casa bunicii), acest act poate fi contestat in istanta de catre fiicele sau ... (vezi toată discuția)
Donatie vanzare cumparare nepot- bunic Anaxor86 Anaxor86 Buna ziua, Bunica mea vrea sa imi doneze 50% din partea ei dintr-un apartament cu 2 camere (celelalte procente fiind pe numele parintilor mei, 25% mama, 25% ... (vezi toată discuția)
Poate fi atacat un contract de vanzare-cumparare de un copil din prima casatorie? elenabul elenabul Buna seara, Am o mare dilema... daca fac un contract de vanzare cumparare intre sotul meu si fiul nostru cu interdictie de instrainare in favoare noastra ar ... (vezi toată discuția)