avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie\\ vanzare cumparare nepot- bunic
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie vanzare cumparare nepot- bunic

Buna ziua,

Bunica mea vrea sa imi doneze 50% din partea ei dintr-un apartament cu 2 camere (celelalte procente fiind pe numele parintilor mei, 25% mama, 25% tata).
Cum putem proceda ca sa trecem apartamentul pe numele meu fara sa fie atacat de sora tatalui, fiica bunicii mele?

Mentionez ca parintii mei sunt de acord.

Bunicul este si el in viata, fiind si el de acord. Apartamentul in cauza nu este singurul care ar putea fii mostenit. Mai exista o garsoniera care a fost pusa pe numele verisorului meu, inca un apartament in care locuiesc bunicii mei, o tara la tara plus o gramada de pamanturi.

Bunica mea vrea sa imi dea mie apartamentul acela (asa a fost intelegerea apartamentul mie, garsoniera verisorului meu), dar nu dorim ca acesta tranzactie sa fie atacabila.

Cum procedam? Contract de vanzare cumparare? Donatie?

Va multumesc
vanzare cumparare .
Contractul de vanzare -cumparare poate fi desfiintat.


Reductiunea reprezinta o sanctiune aplicabila liberalitatilor excesive ( donatiilor si legatelor ), lipsindu-le de eficacitate juridica, in masura in care acestea incalca rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari.


Aceasta cauza de ineficacitate a actelor juridice este aplicabila de la momentul deschiderii succesiunii , prin moarte.

Astfel, mostenitorii rezervatari , in cazul in care cotitatea disponibila a fost lezata, se pot adresa instantei de judecata, in vederea reductiunii liberalitatii excesive.

Contractul de vanzare-cumparare poate fi calificat drept donatie deghizata.


Actiunea in reductiune are caracter personal, este supusa termenului de prescriptie de trei ani, termen de curge de la data nasterii dreptului la actiune .( reprezentat de momentul decesului ).

Orice act este supus desfiintarii, atata vreme cat incalca prevederile legale.


Poate fi perfectat un contract de intretinere.




Rezolutiunea contractului de intretinere poate fi ceruta de catre intretinut , instantei de judecata, in cazul in care este nesocotita obligatia legala de intretinere, detaliata in contract.

Neindeplinirea obligatiei contractuale ce ii incumba trebuie sa fie dovedita cu martori , inscrisuri , interogatorii.


Altminteri , daca este valabil incheiat, contractul de intretinere nu poate fi lipsit de efectele sale.





Succes.

Ultima modificare: Joi, 21 Mai 2015
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie sau contract de vanzare-cumparare? BITZA2015 BITZA2015 Buna ziua, Va solicit sprijinul cu privire la urmatoarea speta: parintii mei vor sa imi lase mostenire un teren pe care este construita o casa si cateva ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare cristina cioploiu cristina cioploiu Buna ziua, Am incheiat un contract de vanzare-cumparare casa cu bunica mea(casa bunicii), acest act poate fi contestat in istanta de catre fiicele sau ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare Mihaibia Mihaibia buna ziua.bunicul doreste sa lase nepotilor averea lui compusa din doua case. problema e ca bunicul cu tata nu sau inteles niciodata tata e pe interes ce act ... (vezi toată discuția)